Μιλάει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Νίκος Κανελλόπουλος
→Αμεσος στόχος η δημιουργία μιας τεχνόπολης που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ακαδημαϊκών και των παραγωγικών φορέων, με κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω spin-offs
Του Τάσου Σαραντή
Ενόψει της διοργάνωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή» σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ερευνητικού κέντρου, Νίκο Κανελλόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για την κατάσταση που διαμορφώνεται αναφορικά με το μέλλον της έρευνας σε σχέση με την οικονομική κρίση, αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές του «Δημόκριτου» σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε τόσο πολύ μικρή χρηματοδότηση, αν θέλεις να κάνεις δουλειά, πρέπει να πάρεις προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει ο κ. Κανελλόπουλος. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ξενυχτήσεις να γράψεις αναλυτική πρόταση, που για να εγκριθεί απαιτείται πολλή δουλειά. Οταν φέρνεις χρήματα, αποκτάς πολύ κόσμο και δημιουργούνται μερικοί πόλοι – εργαστήρια αριστείας που γίνονται γνωστά στη βιομηχανία της Βόρειας Ευρώπης, η οποία παίρνει ως εταίρους τους Ελληνες, μια διαδικασία που φέρνει χρήματα. Επιπλέον, αποκτάς και μια πείρα με το να κάνεις κονσόρτσιουμ.
»Η Ε.Ε. λέει “Δεν δίνω λεφτά, αν δεν έχεις σύμπραξη με τη βιομηχανία”, κάτι που σημαίνει ότι αυτό που κάνεις πρέπει να ενδιαφέρει τη βιομηχανία. Θα πρέπει να πείσεις τη βιομηχανία να μπει μαζί σου και να ξοδέψει χρήματα και να διαθέσει το προσωπικό της για να σπρώξει τις ιδέες σου».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο κ. Κανελλόπουλος το αντιμετωπίζει με στρατηγικές κινήσεις: «Τον Ιανουάριο θέλουμε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός εκθετηρίου με τεχνολογικά επιτεύγματα, όπου θα μπορούν να έρχονται οι επενδυτές, να βλέπουν το έκθεμα με μια σύντομη περιγραφή και με βίντεο και να έρχονται σε επαφή με αυτούς που είναι οι πάροχοι της γνώσης. Το θέμα είναι να υπάρχει μια βιτρίνα», μας λέει.
«Στην Αμερική έχουμε 10.000 Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές. Ολοι οι υπουργοί τούς καλούν, τους ζητούν βοήθεια και η ιστορία τελειώνει εκεί. Εμείς λέμε ότι, από τη στιγμή που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για να δουν τα οικεία τους πρόσωπα, μπορούμε να τους οικειοποιηθούμε. Ετσι, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο. Το πρώτο έγινε φέτος την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και θα επαναληφθεί του χρόνου. Στόχος μας είναι οι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού που συμμετέχουν σε αυτά τα συνέδρια να δώσουν διαλέξεις και να επιλέξουν 2-3 φοιτητές που θα συνεργάζονται με υποτροφίες σε εργαστήρια όπου εργάζονται Ελληνες».
Ο δεύτερος βασικός στόχος που δρομολογεί ο κ. Κανελλόπουλος και οι συνεργάτες του είναι η κατάστρωση ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας ελληνικής Σίλικον Βάλεϊ μέσα σε ένα νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο των εγκαταστάσεων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή. Με την κίνηση αυτή επιδιώκεται η δημιουργία μιας τεχνόπολης που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ακαδημαϊκών και των παραγωγικών φορέων με κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω spin-offs (εταιρείες έντασης γνώσης – τεχνοβλαστοί). Ετσι, θα μπορούσε να παραμείνει στη χώρα μας το πολύτιμο κεφάλαιο των νέων επιστημόνων με μοχλό ανάπτυξης τις καινοτόμους ιδέες.
«Επειδή είμαστε κοντά στην Αττική οδό στην οποία έχει πρόσβαση μεγάλο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας, μπορεί να μας δώσει το πλεονέκτημα να κάνουμε μια τεχνόπολη χωρίς καμιά επένδυση. Στον “Δημόκριτο” έχουμε την έκταση (600 στρέμματα), έχουμε πολύ καλούς ερευνητές και σε ορισμένους τομείς έχουμε αριστεία. Ενα πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας είναι το άνοιγμα γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών μέσα στον “Δημόκριτο”, ώστε να κινηθούμε προς τη δημιουργία spin-offs εταιρειών».