Χωρίς αμυντική βιομηχανία κινδυνεύει να μείνει η χώρα. Αμετακίνητη η τρόικα για λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ
Του Μάριου Χριστοδούλου
Κενή περιεχομένου αποδείχτηκε η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για τη σωτηρία της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας καθώς η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στην αρχική θέση του «λουκέτου» για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση απέσπασε μικρή πίστωση χρόνου που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η εταιρεία κινείται σε «τροχιά» ιδιωτικοποίησης. Οι διαπραγματεύσεις για τη ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστούν και σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ μέρος σε αυτές θα πάρουν και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Αξιωματούχοι που παρίσταντο στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές εκτιμούν ότι χθες επισφραγίστηκε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού η τρόικα δεν πείστηκε από το σχέδιο εξυγίανσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.
Εφόσον δεν συνέβαινε αυτό, θα μπορούσε να ξεπεραστεί και το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» που έχει να κάνει με τις κρατικές ενισχύσεις ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει παράνομες.
Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «υπάρχουν ακόμη ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων», αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού οι πιστωτές επιμένουν στον ξαφνικό θάνατο και στην απόλυση των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων!
Να σημειωθεί ότι όσο καθυστερεί το σχέδιο εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών, που αποτελεί ένα από τέσσερα προαπαιτούμενα (τα άλλα τρία είναι 12.500 διαθεσιμότητες, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), πίσω θα πηγαίνει και η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, αυτή θα πρέπει να καταβληθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Η σημερινή μέρα θα παραμείνει δύσκολη για τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του αφού τη «σκυτάλη» των διαπραγματεύσεων παίρνει το δημοσιονομικό κομμάτι. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2013 που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014 αλλά και του νέου Μεσοπρόθεσμου (2014–2017).
Νέα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2013, ήτοι 350–400 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2014.
Για την ώρα, έχουν ζητήσει μία λίστα με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία για την περίοδο 2015-16 και κάποιες από αυτές ενδεχομένως να εφαρμοστούν και νωρίτερα.
Πρόκειται για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16 το οποίο οι ξένοι το έχουν υπολογίσει στα 4 με 5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το οικονομικό επιτελείο το εκτιμά στο 2,1 δισ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν θέλει με τίποτα να ακούει για νέα μέτρα (που μπορεί να υπονομεύσουν το πολιτικό της μέλλον) βλέποντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ηδη τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν άλλα 588 εκατ. ευρώ στα απλήρωτα «μνημονιακά» χαράτσια προκαλώντας συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία τρίβει τα μάτια της βλέποντας τη γεωμετρική πρόοδο με την οποία «φουσκώνουν» αυτές οι οφειλές.
Παρά ταύτα όμως:
* Τον επόμενο μήνα καταφτάνουν σε κοινό εκκαθαριστικό ο φόρος πολυτελείας και τα τέλη κυκλοφορίας. Στόχος είναι να εισπραχθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2013, μαζί με το 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας και τα 140 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο φόρος πολυτελείας στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.
Και διαδικτυακή διαπόμπευση
* «Παγώνουν» οι συναλλαγές για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει. Τα ονόματά τους θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο.
Το μέτρο προβλέπει επίσης ότι όσοι από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες προμηθευτούν προϊόντα ή λάβουν υπηρεσίες από τους διαπομπευμένους αυτούς φορολογούμενους θα χάνουν δικαιώματα εκπτώσεων του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που θα λάβουν.
Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό επιχειρείται να επιβληθεί φορολογική συμμόρφωση σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δεν πληρώνουν τα υπέρογκα χαράτσια του Μνημονίου.