Τι περίμεναν στον Παναθηναϊκό και ποια είναι η κατάσταση σήμερα
Tου Κ. Μανωλιουδάκη
Σύμφωνοι… Ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή καταγραφή και κατ’ επέκταση εμπεριστατωμένη ανάλυση που να μπορεί να βγάλει σωστά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του προγραμματισμού στον φετινό Παναθηναϊκού.
Παραμένει ακόμη ζητούμενο το αν, κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι «πράσινοι» κατάφεραν να υλοποιήσουν τον αρχικό σχεδιασμό τους και να πέσουν «μέσα» στους στόχους τους, είτε ήταν αγωνιστικοί είτε αφορούσαν οργανωτικά και διοικητικά θέματα.
Ομως, φτάσαμε στα τέλη του Σεπτέμβρη και μια πρώτη αξιολόγηση μπορεί κάλλιστα να γίνει παίρνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Το συμπέρασμα είναι ότι άλλα σχεδίαζαν το καλοκαίρι και άλλα τούς βγαίνουν στην πράξη, χωρίς ωστόσο η απόκλιση του αρχικού σχεδιασμού να είναι… χαοτική σε σχέση με την πραγματικότητα. Αν μάλιστα θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η πλειονότητα των συλλόγων στον κόσμο αναγκάζεται να «αναπροσαρμόσει» τα πλάνα της στην πορεία. Ελάχιστες και άκρως οργανωμένες ομάδες (για παράδειγμα στην Μπουντεσλίγκα) βαδίζουν πάνω σε στέρεες «ράγες», δίχως να παρεκκλίνουν στην πορεία τους.
Για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τα δεδομένα, θα πρέπει κατ’ αρχάς να καταγράψουμε τους τέσσερις βασικούς άξονες-στόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τα αποτελέσματά τους.
1. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος χειρίστηκε προσωπικά, μαζί με τον αντιπρόεδρο Χρήστο Παναγόπουλο, το θέμα του νέου μισθώματος των προπονητικών εγκαταστάσεων της Παιανίας, αλλά οι επαφές του με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη κατέληξαν σε αδιέξοδο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Ο Αλαφούζος κινήθηκε άμεσα και κατάφερε να φτάσει σε «deal» με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη για το «Απήλιον». Ο Παναθηναϊκός απέκτησε το πρώτο περιουσιακό στοιχείο στην ιστορία του, έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί και κάποια επιπλέον στρέμματα προς εκμετάλλευση. Τα χρήματα δίνονται σε δόσεις που επιβαρύνουν λιγότερο την ΠΑΕ. Οι δεδομένες ελλείψεις που υπάρχουν στο Κορωπί αποτελούν σαφώς πρόβλημα και δημιουργούν συνθήκες ανωμαλίας στη μετάβαση της ομάδας. Παρά ταύτα, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πιστώνεται ως επιτυχία της διοίκησης η συγκεκριμένη κίνηση.
2. ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UEFA
Στο συγκεκριμένο θέμα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απέτυχε παταγωδώς. Ο στόχος ήταν να αδειοδοτηθεί η ομάδα και να πάρει μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διατηρώντας μέρος έστω από το πληγωμένο της ευρωπαϊκό προφίλ και εξασφαλίζοντας τα χρήματα που προέρχονται από τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα Λιγκ. Οπως αποδείχθηκε στην πράξη, ο φάκελος δεν ήταν πλήρης και η UEFA άναψε «κόκκινο», παρ’ ότι το κλαμπ είχε νωρίτερα εξασφαλίσει την αδειοδότηση με απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με το ελληνικό πρωτάθλημα, ούτε περιορισμός στις μεταγραφές, ασφαλώς δεν είναι επιτυχία ούτε επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου…
3. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ «ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ»
Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η παρούσα διοίκηση παρέλαβε την «καυτή πατάτα» που της άφησαν οι… προηγούμενοι. Η άρνηση των μετόχων στην πολυμετοχική μορφή της ΠΑΕ να συνεισφέρουν οικονομικά έκανε μονόδρομο την «οικονομική εξυγίανση» με τις οδυνηρές συνέπειες που όλοι βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε. Ο στόχος της παρούσας διοίκησης ήταν ο Παναθηναϊκός να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πλεονασματικός στον προϋπολογισμό του και ό,τι περισσεύει να δίνεται για να μειώνεται το άνοιγμα – τα παλιά χρέη. Η φετινή εκτίμηση αποσκοπούσε στη μείωση του (συνολικού) ανοίγματος πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ από τα 22 που ήταν. Υπολογίζεται ότι έχει ήδη καλυφθεί ένα ποσό κοντά στα 6 εκατομμύρια. Το μπάτζετ έπεσε φέτος από τα 15 εκατομμύρια στα 6. «Κούρεμα» υπήρξε παντού. Στο διοικητικό προσωπικό, στα γραφεία της ΠΑΕ, στην αλλαγή της έδρας από το ΟΑΚΑ στη Λεωφόρο. Ωστόσο μειώθηκαν και τα προσδοκώμενα έσοδα από τα διαρκείας, τα απλά εισιτήρια, τη Nova, την μπουτίκ, αλλά και τα χρήματα των πωλήσεων παικτών που υπολογίζονταν περισσότερα. Ο δρόμος που υπάρχει ακόμη είναι μακρύς, δύσκολος και επίπονος μέχρι την εξυγίανση της «πράσινης» ΠΑΕ. Ωστόσο γίνεται σαφές ότι υπάρχει όντως συνέπεια από τη διοίκηση Αλαφούζου ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο, παρ’ ότι φέτος βρίσκεται οριακά «οver budget» σε σχέση με τον προγραμματισμό της. Ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί τον Γενάρη ή ορθότερα τι μπορεί να προκύψει μέχρι το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.
4. ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των στόχων που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτελεί παραδοσιακά το πιο δύσκολο εγχείρημα για κάθε ομάδα. Στον Παναθηναϊκό ήταν μονόδρομος η μείωση του κόστους και η κατά το δυνατόν διατήρηση της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού. Το ζητούμενο ήταν το «ποιοι» και το «πώς». Η διοίκηση έδωσε τα «κλειδιά» για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στους πρωτάρηδες Γιάννη Αναστασίου και Νίκο Νταμπίζα, οι οποίοι ανέλαβαν να τη «χτίσουν», αποφεύγοντας να μιλήσουν (αυτονόητα) για… πρωτάθλημα. Ο στόχος που έβαλαν ήταν το ελκυστικό ποδόσφαιρο και η δημιουργία μιας ομάδας με νοοτροπία νικητή. Ολοι ξέρουν όμως ότι τα αποτελέσματα θα παίξουν τεράστιο ρόλο και -εμμέσως, πλην σαφώς- στοχεύουν στην έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη. Σε αυτόν τον τομέα η «σούμα», το «ταμείο» γίνεται πάντοτε στο τέλος. Προς το παρόν μπορούμε να κρίνουμε τα όσα έχουν δείξει οι μεταγραφικές «ενέσεις» που πραγματοποίησαν στην ομάδα…