ipologistes-spotify-music

29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μία από τις πιο σημαντικές μουσικές πλατφόρμες ήρθε και στην Ελλάδα

Spotify: είκοσι εκατομμύρια τραγούδια για τα αυτιά σας μόνο

Προσοχή. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε downloading. Αλλά ένας θησαυρός σάς περιμένει, με τέλειο ήχο, σε live streaming. Παλιά κομμάτια και νέα, την ίδια μέρα που κυκλοφορούν στην αγορά. Δωρεάν ή με ελάχιστα ευρώ.
      Pin It

Προσοχή. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε downloading. Αλλά ένας θησαυρός σάς περιμένει, με τέλειο ήχο, σε live streaming. Παλιά κομμάτια και νέα, την ίδια μέρα που κυκλοφορούν στην αγορά. Δωρεάν ή με ελάχιστα ευρώ

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Το Spotify ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα. Ε π ι τ έ λ ο υ ς. Από την περασμένη Τρίτη, μία από τις πιο σημαντικές μουσικές πλατφόρμες παγκοσμίως αντιπροσωπεύεται και στη χώρα μας. Θα σας πω αμέσως τι είναι το Spotify ώστε να καταλάβετε ακριβώς, όχι μόνο περί τίνος πρόκειται, αλλά και πόσο εντυπωσιακό κι ενδιαφέρον είναι. Το Spotify λοιπόν σε δέκα απλά βήματα:

 

1. Είναι κάτι σαν site στο οποίο συνδέεσαι κι έχεις πρόσβαση σε όλη σχεδόν (ναι, όλη!) τη μουσική του κόσμου. Ακόμα και η τεράστια δισκοθήκη του Γιάννη Πετρίδη με τους παραπάνω από 150 χιλιάδες δίσκους μοιάζει μικρή μπροστά του. Η υπηρεσία προσφέρει στους συνδρομητές της πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια τραγούδια.

 

2. Είναι επίσημο, το υποστηρίζει το σύνολο των δισκογραφικών εταιρειών. Μόνο μερικά μικρά ανεξάρτητα labels δεν θα βρούμε και ίσως και κάποιους, ελάχιστους, μεμονωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Τομ Γιορκ των Radiohead, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του με το όλο σύστημα.

 

3. Δεν σου προσφέρεται το δικαίωμα να κάνεις downloading, μόνο να ακούσεις τη μουσική από τον υπολογιστή σου. Σε «live streaming», όπως θέλει η αργκό του Ιnternet. Και διαφέρει από το youtube τόσο ως προς την ποιότητα του ήχου που προσφέρει όσο και στις παροχές του.

 

4. Καινούργιοι δίσκοι και παλιότεροι, υπάρχουν όλοι. Βάζεις το λήμμα «Rolling Stones» και σου βγάζει την πλήρη δισκογραφία του συγκροτήματος. Από τα ’60s μέχρι και σήμερα. Θησαυρός.

 

5. Εχει και μία ενότητα που την ονομάζει ραδιόφωνο με θεματικούς… ραδιοσταθμούς αναλόγως το είδος μουσικής που προτιμάς. Πατάς ροκ και ακούς αποκλειστικά ροκ τραγούδια από διάφορα ονόματα, καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Με πάρα πολλές επιλογές, όχι το περιορισμένο playlist των ραδιοσταθμών των FM, ιδίως των εγχώριων. Τα ραδιόφωνα απέκτησαν ξαφνικά έναν παντοδύναμο αντίπαλο.

 

6. Περιέχει και playlists καλλιτεχνών με τραγούδια που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Οχι δικά τους, αλλά εκείνα που τους αρέσουν. Δεν το βρίσκετε ενδιαφέρον, ας πούμε, να δεις (και να ακούσεις φυσικά) ποια είναι τα αγαπημένα κομμάτια του Ντέιβιντ Μπάουι;

 

7. Ακολουθεί τη λογική του facebook και του twitter επιτρέποντάς σου να προχωρήσεις σε following, σε όποιους επιθυμείς, καλλιτέχνες ή και απλώς ακροατές. Κάνεις follow, ας πούμε, σε έναν παραγωγό του BBC και σε ενημερώνει το Spotify απευθείας για τις επιλογές αυτού.

 

8. Κάθε καινούργιο άλμπουμ εισάγεται στην πλατφόρμα την ημέρα της κυκλοφορίας του. Δευτέρες γίνεται συνήθως αυτό. Σας το λέω εγώ που κάθε Δευτέρα πρωί πρωί μπαίνω στα ξένα περιοδικά, Rolling Stone, NME και Spin, τσεκάρω τις καινούργιες κυκλοφορίες, μεταφέρομαι στο Spotify και τις ακούω. Πάνε οι εποχές που περιμέναμε μέρες κι εβδομάδες ακόμα για να ακούσουμε τα νέα άλμπουμ, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

 

9. Μία ακόμα επιλογή του είναι το «Discover» με προτεινόμενες λίστες κατευθείαν από το Spotify. Υπάρχουν λίστες τραγουδιών ακόμα και αναλόγως τη διάθεση στην οποία βρίσκεσαι. Από πολύ… down (συνηθισμένο πια με τόση κατάθλιψη γύρω μας) μέχρι και να πετάς στα… σύννεφα επειδή είσαι ερωτευμένος (αν βρείτε κάποιον, να τον φωτογραφίσετε να τον δούμε κι εμείς γιατί αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι).

 

10. «To Spotify είναι ο καλύτερος τρόπος για να ακούμε μουσική καθώς μας προσφέρει όσα θα θέλαμε από μια μουσική υπηρεσία. Προσφέρεται δωρεάν, είναι απλό στη χρήση και έχει τέλειο ήχο», δήλωσε ο Yann Thebault, managing director της Spotify για τη Νότια Ευρώπη. Ηρθε και μας το παρουσίασε ο ίδιος αυτοπροσώπως την Τρίτη το πρωί στο Gazarte. To Spotify είναι διαθέσιμο σε 32 χώρες με περισσότερους από 24 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και πάνω από 6 εκατομμύρια συνδρομητές. Ξεκίνησε τo 2008 στη Σουηδία και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ψηφιακής μουσικής για τις δισκογραφικές εταιρείες στην Ευρώπη.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Οδηγίες χρήσης

 

Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι το www.spotify.com και στο Facebook το βρίσκουμε στο www.facebook.com/spotify. Μπαίνεις στο site και κάνεις εγγραφή ακολουθώντας κάποια απλά βήματα. Παίρνεις τον κωδικό σου και είσαι πια on line. Ο καθένας μας από 'κει και ύστερα διαθέτει τρεις επιλογές.

 

● Η πρώτη είναι το Spotify Free. Είναι δωρεάν, το ακούμε μόνο από τον υπολογιστή ή το laptop μας με μοναδικό αρνητικό πως ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονται κάποιες διαφημίσεις. Γι' αυτό άλλωστε μας το προσφέρουν δωρεάν.

 

● Η δεύτερη επιλογή μας είναι το Spotify Unlimited. Τα ίδια με το προηγούμενο αλλά χωρίς διαφημίσεις. Απλώς εδώ πληρώνεις 3,49€ κάθε μήνα.

 

● Η τρίτη επιλογή είναι και η καλύτερη, εννοείται. Το Spotify Premium με 6,99€ τον μήνα (δεν είναι πολλά, νομίζω). Δύο είναι τα επιπλέον θετικά εδώ. Πρώτον, μπορείς να συνδεθείς στο Spotify και μέσω κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας (smartphones, iPad κτλ). Και, δεύτερον, μπορείς να κατεβάσεις από πριν τη μουσική που θέλεις και μετά να την ακούσεις ακόμα κι αν είσαι offline, οπουδήποτε και χωρίς internet. Κατεβάζεις τη μουσική από πριν στο σπίτι σου και μετά την ακούς στο αυτοκίνητο ή και στη θάλασσα ακόμα (το καλοκαίρι δεν τελείωσε!).

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η πειρατεία θα είναι πλέον βίτσιο

 

«H οποιαδήποτε νόμιμη χρήση μουσικής μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στη δισκογραφία» λέει ο Αντώνης Βιλλιώτης, υπεύθυνος της Feelgood Records. Σωστό αυτό αλλά για τις… κανονικές χώρες του κόσμου, όχι για την Ελλάδα στην οποία ζει και βασιλεύει η πειρατεία. «Θεωρητικά, κάποιος δεν έχει πια λόγο να κατεβάζει παράνομα, πέρα από προσωπικό βίτσιο…» πιστεύει ο Αντώνης. Μακάρι να αποδειχθεί πως έχει δίκιο.

 

«Κατά την προσωπική μου άποψη, οι πλατφόρμες αυτές είναι έτσι φτιαγμένες στο να ελκύουν τον φίλο της μουσικής και είναι τόσα τα πλεονεκτήματα και τόσο μικρό το κόστος που δεν αξίζει να ασχολείσαι καν με την πειρατεία» συνηγορεί και ο Αλέξης Πατάκης, διευθυντής ξένου ρεπερτορίου της Universal. Το σίγουρο είναι πως το cd ως φυσικό προϊόν δεν έχει και πολύ μέλλον. Θα επηρεαστούν οι πωλήσεις του και στην Ελλάδα.

 

«Αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα κατά πολύ» σημειώνει ο Αλέξης Πατάκης. «Οπωσδήποτε όμως η απλή μορφή φυσικού προϊόντος επηρεάζεται περισσότερο». Δεν θα έχεις λόγο να αγοράσεις cd αν τη μουσική τη βρίσκεις on line. Μόνο τα cd που θα κυκλοφορούν σε special εκδόσεις, με επιπλέον τραγούδια ή και ωραία εικαστικά, με βιβλιαράκια και φωτογραφίες, θα έχει νόημα να βγαίνουν στην αγορά. Οπως και τα βινύλια επίσης για τους πιο φετιχιστές.

 

Ωστόσο οι πιτσιρικάδες δεν διαθέτουν τέτοια διλήμματα, δεν μπήκαν ποτέ στη λογική του φυσικού προϊόντος, έμαθαν κατευθείαν να ακούν ηλεκτρονικά. «Η μουσική σε κάθε περίπτωση παραμένει η ίδια» επισημαίνει εν κατακλείδι ο Αλέξης Πατάκης. «Ο τρόπος με τον οποίο είναι προσβάσιμη αλλάζει μόνο».

 

 

Scroll to top