29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν σε θέλω για φίλο πια

Παρωδία ή μίμηση της ζωής; Οι ψυχολόγοι μάς λένε ότι όταν τα «χαλάμε», η κατάσταση στον κυβερνοχώρο είναι χειρότερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Και μάλλον έχουν δίκιο.
      Pin It

Παρωδία ή μίμηση της ζωής; Οι ψυχολόγοι μάς λένε ότι όταν τα «χαλάμε», η κατάσταση στον κυβερνοχώρο είναι χειρότερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Και μάλλον έχουν δίκιο

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

«Θα τη βγάλω από φίλη στο club», άκουσα να λέει μαθήτρια του Δημοτικού. Είχε τσακωθεί με τη φίλη της, με την οποία είναι «φίλες» και στην αγαπημένη τους πλατφόρμα παιχνιδιών, και αφού πρώτα σκέφτηκε διαδοχικά: να της τραβήξει τα μαλλιά, να την πάρει τηλέφωνο και να τη βρίσει, να μην της ξαναμιλήσει ποτέ στο σχολείο, κατέληξε ότι το καλύτερο είναι να την μπλοκάρει από φίλη στην πλατφόρμα.

 

Και αυτά από κάποια που δεν είχε ποτέ λογαριασμό στο facebook ή στο twitter και δεν ξέρει τι είναι να «μπλοκάρεις» κάποιον από εμπειρία ή από ανάγνωση! Απλώς βγαίνει φυσικό… γιατί είναι η γενιά των αυτόχθονων του πλανήτη Τεχνολογία.

 

Σαράντα χρόνια αργότερα (ηλικιακά), φίλος μου παραπονιέται για κοπέλα που τον «μπλόκαρε» στο facebook, όχι γιατί έκανε κάτι στην ίδια, αλλά στη φίλη της. «Δεν είναι δίκαιο», μου έλεγε, φανερά στενοχωρημένος. Στενοχωρήθηκε άραγε για τη φίλη που έχασε; Για το γεγονός ότι ο περίγυρος της «πρώην» τού καταλογίζει ευθύνες; Οποιος κι αν είναι ο λόγος, τα πράγματα δεν είναι τόσο για γέλια όσο θα περίμενε κανείς, γιατί από πίσω κρύβονται βαθιές ψυχολογικές αστάθειες.

 

«Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να “μπλοκάρεις” τον/την πρώην;» διαβάζω στην «Daily Mail». Απάντηση: «Οχι μόνο χάνεις ώρες από τον πολύτιμο χρόνο σου, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, το facebook είναι κακό και για την ψυχολογική σου υγεία».

 

Η έρευνα στην οποία αναφέρεται έγινε στο Πανεπιστήμιο Brunel κι έδειξε ότι οι μισοί από τους χρήστες του facebook (δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι) κινδυνεύουν από ψυχολογικά προβλήματα όταν «κατασκοπεύουν» πρώην αγαπημένους. «Μαχαίρι στην καρδιά» μπορεί να είναι μια φωτογραφία με άλλη/άλλον. Την προ κοινωνικών δικτύων εποχή προσπαθούσαμε, ανοιχτά ή διακριτικά, να «ψαρέψουμε» φίλους για να πάρουμε πληροφορίες. Σήμερα τις έχουμε στο πιάτο, αλλά δεν είναι καλό για μας!

 

«Στην πραγματική ζωή, οι φιλίες (και τα επιπλέον) χάνονται από “φυσικό θάνατο”», διαβάζω στους «New York Times». «Απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο, μέχρι που στο τέλος ίσα που θυμάσαι ότι ήσουν φίλος με τον άλλο. Στο facebook τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το άτομο που πια δεν είναι μέρος της ζωής σου πιάνει χώρο στη σελίδα σου».

 

Οταν, όμως, κάποιος σε «μπλοκάρει» (defriend είναι ο επίσημος όρος) μετά από καβγά, συναισθηματικά λειτουργεί το ίδιο σαν να σε έχει παρατήσει, για τον απλό λόγο ότι είναι μονόπλευρη ενέργεια. Ταυτόχρονα, η απουσία της γλώσσας του σώματος που σε κανονικές συνθήκες σε προετοιμάζει γι’ αυτό που έρχεται αλλά και η αμεσότητα –κλικ και τελειώσαμε– της ενέργειας δημιουργούν προβλήματα που δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο.

 

Υπάρχουν πια πάρα πολλές μελέτες που το αποδεικνύουν. Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι περισσότερο, θα σας πρότεινα μία, της Τάρα Μάρσαλ με τίτλο «Facebook Surveillance of Former Romantic Partners: Associations with PostBreakup Recovery and Personal Growth», στη διεύθυνση: http://online.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/cyber.2012.0125.

 

Κι όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, το γεγονός ότι κάποιος «δεν μας έχει πια φίλο» μας επηρεάζει τόσο ώστε να γυρίζουμε στα δράματα που ζούσαμε στο Δημοτικό, όταν η φράση αυτή ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να ακούσουμε, ακόμα και από αυτούς που δεν μας ενδιέφεραν.

 

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν με τίποτα. Απλώς η τεχνολογία μπορεί να τα μεγεθύνει ή να τα απαλύνει.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

MALWARE

 

Kορύφωση της δραστηριότητας του κακόβουλου λογισμικού Filecoder κατέγραψε το Κέντρο Ερευνας της ESET. Το Filecoder αποτελείται από trojans που κρυπτογραφούν αρχεία των χρηστών και προσπαθούν να αποσπάσουν «λύτρα» από τα θύματα σε αντάλλαγμα για την αποκρυπτογράφηση του λογισμικού.

 

Σύμφωνα με το ESET LiveGrid®, το σύστημα συλλογής στατιστικών δεδομένων για malware μέσω του cloud της ESET, ο εβδομαδιαίος αριθμός μολύνσεων από το Win32/Filecoder παρουσιάζεται από τον Ιούλιο του 2013 αυξημένος πάνω από 200% συγκριτικά με τον μέσο αριθμό που έχει καταγραφεί κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013. Σημαντικό μέρος των μολύνσεων ανιχνεύεται στη Ρωσία (44%), καθώς και στη Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία), την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία), και τις ΗΠΑ.

 

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους διείσδυσης για να μολύνουν τους υπολογιστές: drive-by downloads από ιστοσελίδες φορτωμένες με κακόβουλο λογισμικό, συνημμένα σε e-mails εγκατάσταση μέσω ενός άλλου trojan ή backdoor, ακόμη και χειροκίνητη εγκατάσταση.

 

«Η οικογένεια malware Win32/Filecoder είναι πολύ πιο επικίνδυνη από άλλους τύπους ransomware απειλών, καθώς κρυπτογραφούν συνήθως εικόνες, έγγραφα, μουσική και συμπιεσμένα αρχεία, ενώ χρησιμοποιείται μία μεγάλη ποικιλία τεχνικών και επιπέδων εξειδίκευσης με τον καιρό» εξηγεί ο Robert Lipovsky, Malware researcher της ESET, και προσθέτει ότι «μπορεί να αποδειχτεί πολύ ακριβό πρόβλημα. Δείγματα malware σε αυτή την κατηγορία κακόβουλου λογισμικού συνήθως απαιτούν ποσά ύψους 100 – 200 ευρώ, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις “λύτρων” μέχρι και 3.000 ευρώ. Το υψηλό ποσό συνάδει με το γεγονός ότι οι επιθέσεις πολλές φορές στοχεύουν σε επιχειρήσεις που μπορούν να πληρώσουν τέτοια ποσά».

 

Μια πρόσφατη παραλλαγή είναι η άσκηση πίεσης στα θύματα με την εμφάνιση ενός χρονομετρητή που μετράει αντίστροφα μέχρι την ώρα που το κλειδί κρυπτογράφησης θα διαγραφεί οριστικά, καθιστώντας την ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων σχεδόν αδύνατη.

 

Οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο, να ενημερώνουν συνεχώς το λογισμικό Antivirus που διαθέτουν, να προστατεύουν με password τις ρυθμίσεις του λογισμικού anti-malware ώστε να μην μπορούν να τροποποιηθούν από τον εισβολέα και να πραγματοποιούν τακτικά backup. Το τελευταίο δεν είναι προστατευτικό μέτρο, είναι προληπτικό: σε περίπτωση που «χτυπήσει» ένα κακόβουλο λογισμικό, τουλάχιστον δεν θα χαθούν τα αρχεία μας.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

* Η διαδικτυακή πλατφόρμα City of Errors συμμετέχει στην έκθεση a (New) Athens state of mind, στο metamatic:taf, μια έκθεση που χαρτογραφεί το νέο κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσωπο της Αθήνας, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τη δράση των δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων της πόλης. Το City of Errors συμμετέχει παρουσιάζοντας τα 7 πρώτα ολοκληρωμένα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας της σειράς Life in a City Full of Errors, καθώς και τις 3 πρώτες συνεντεύξεις της σειράς Fix Tank.

 

* H μουσική υπηρεσία Spotify, που ξεκίνησε στη Σουηδία το 2008 και είναι διαθέσιμη σε 32 χώρες, ήρθε και στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Οι λάτρεις της μουσικής μπορούν να εγγραφούν στη δημοφιλή υπηρεσία on-demand μουσικής και να αποκτήσουν νόμιμη πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια. Το Spotify Free δίνει άμεση και εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε εκατομμύρια διαθέσιμα τραγούδια, το Spotify Unlimited δίνει απεριόριστη και αδιάκοπη μουσική χωρίς διαφημίσεις με μηνιαία χρέωση 3,49€ και το Spotify Premium επιτρέπει πρόσβαση offline με βελτιωμένη ποιότητα ήχου με 6,99€ τον μήνα.

 

* Το www.totekmirio.gr είναι μια καινούργια πολιτική σελίδα, κατά κάποιο τρόπο «παιδί» της ελληνικής κρίσης, που γεννήθηκε από την ανάγκη για δράση. Περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και φωτίζει τη μνημονιακή πραγματικότητα. Για άλλους εργαλείο, για άλλους νηφάλια ενημέρωση και τεκμηριωμένη γνώση, το τεκμήριο είναι μια σελίδα που αξίζει να επισκεφτείτε.

 

[email protected]

Scroll to top