29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΕ...

…Τέλος ανοχής

Οι δημόσιες προειδοποιήσεις από το εξωτερικό και η δημοσκοπική άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος θορύβησαν την κυβέρνηση Σαμαρά.
      Pin It

Οι δημόσιες προειδοποιήσεις από το εξωτερικό και η δημοσκοπική άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος θορύβησαν την κυβέρνηση Σαμαρά

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

«Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

 

Η κυβερνητική απόφαση για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής ελήφθη αργά την Παρασκευή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας από τον αντεισαγγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη και την αιτιολογημένη έκθεση για τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Ο σχεδιασμός είχε γίνει έπειτα από πολλές συσκέψεις των αρμοδίων υπουργών με τον πρωθυπουργό και η εντολή του κ. Σαμαρά ήταν να μην υπάρξει η παραμικρή εκτροπή από θύλακες ή οπαδούς της οργάνωσης.

 

Εξερχόμενος ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η ΕΛ.ΑΣ., υπό τις εντολές της Δικαιοσύνης, έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου είπε πως «Η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και οι θεσμοί λειτουργούν. Για όλους όσοι συνελήφθησαν θα υπάρχει δίκαια δίκη».

 

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της» είχε πει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου. Επανέλαβε δε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης και, παράλληλα, αποκαθιστά την εικόνα της στο εξωτερικό, προβάλλοντας και πάλι ως η μόνη δύναμη πολιτικής σταθερότητας.

 

Η εικόνα της χώρας

 

Το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής αποτελούσε το τελευταίο διάστημα αγκάθι στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εταίρους στην Ε.Ε. αλλά και γενικότερα στην εικόνα της χώρας. Οι δημόσιες προειδοποιήσεις του επικεφαλής των Σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα ότι η Χρυσή Αυγή με τη δράση της μπορεί να καταστήσει απαράδεκτη την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ολα τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα εάν συνέχιζε την πολιτική ανοχής έναντι των νεοναζί. Παρόμοια ήταν τα μηνύματα που είχε πάρει στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Αντ. Σαμαράς όπως και τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

 

Και στο εσωτερικό, όμως, το πολιτικό πρόβλημα της Ν.Δ. ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών διαγραφόταν ανυπέρβλητο, με τη Χρυσή Αυγή να καταγράφει σταθερά δημοσκοπική άνοδο. Το ενδεχόμενο να βρεθούν τα δύο κυβερνητικά κόμματα τον επόμενο Μάιο σε δεινή εκλογική θέση θεωρούνταν πιθανό, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις που είχε στη διάθεσή του από τις αρχές του καλοκαιριού το μέγαρο Μαξίμου. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να σταθεί, όποια και αν ήταν η πορεία της οικονομίας. Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα στο τραπέζι, από τις αρχές Αυγούστου σε κλειστές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, συζητήθηκαν όλες οι δυνατές λύσεις για την αποκάλυψη της δράσης της Χρυσής Αυγής και τον περιορισμό της πολιτικής της επιρροής. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, όπως φάνηκε τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, ήταν μόνο στα χαρτιά.

 

Η δολοφονία στο Κερατσίνι

 

Υπό την πίεση της κατακραυγής εναντίον της Χρυσής Αυγής μέσα και έξω από την Ελλάδα, και τις αισθητές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος για τη στάση που είχαν έως πρότινος οι κρατικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση «να τελειώσει άπαξ διά παντός αυτή η απειλή». Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αμέσως μόλις ξεδιπλώθηκε η υπόθεση της δολοφονίας στο Κερατσίνι και επιμένουν στην ορθότητα της επιλογής Σαμαρά να μη συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «διότι τότε θα δινόταν η εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη και η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκαν κατόπιν υπαγόρευσης του πολιτικού κόσμου», κάτι που ενδεχομένως θα ενίσχυε τη Χρυσή Αυγή πολιτικά στο ακροατήριό της. Προσθέτουν μάλιστα ότι «για την κυβέρνηση η νεοναζιστική οργάνωση δεν συνιστά απειλή προς το πολιτικό σύστημα αλλά προς την κοινωνία».

 

Στη συλλογιστική μερίδας κυβερνητικών παραγόντων, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται απίθανο, διότι θα ακύρωνε το χαρτί της συνέπειας του πρωθυπουργού αλλά και την εικόνα σταθεροποίησης της οικονομίας που θέλει να αξιοποιήσει στον νέο κύκλο συζητήσεων που αναμένεται να ανοίξει στην Ε.Ε. τους επόμενους μήνες.

 

Scroll to top