30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τον Κωνσταντίνo Μανιατόπουλο επέλεξαν κυβέρνηση και τρόικα για επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ

Ποιoς είναι ο άνθρωπος που καλείται να βρει ιδιώτες για να πουλήσει τα «ασημικά» της χώρας.
      Pin It

Ποιoς είναι ο άνθρωπος που καλείται να βρει ιδιώτες για να πουλήσει τα «ασημικά» της χώρας

 

Εναν 72χρονο «επαγγελματία πρόεδρο» κρατικών φορέων, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της Ενέργειας αλλά και ισχυρές διασυνδέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επέλεξαν κυβέρνηση και τρόικα για να καλύψει την κενή θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, που «χήρεψε» για τρίτη φορά μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη. Πριν από τον διορισμό του θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

Ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, μηχανικός παραγωγής του ΕΜΠ στο επάγγελμα και μέχρι σήμερα πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), προορίζεται να αποτελέσει τον άνθρωπο «κλειδί», που ως νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα τρέξει για λογαριασμό των δανειστών το τεράστιο πρόγραμμα εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και παράλληλα θα χειριστεί τις ιδιαίτερα ευαίσθητες για το κοινωνικό σύνολο ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς των ενεργειακών υποδομών (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, ΕΛΠΕ), των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), των κρατικών λιμένων (ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.ά.) και των σιδηροδρομικών δικτύων.

 

Η εμπειρία του στα θέματα της ενέργειας και η πλούσια «ατζέντα» επαφών που απέκτησε στη διάρκεια της εννεαετούς θητείας του στις Βρυξέλλες, ως γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1986 ώς το 1995, εκτιμάται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε η κυβέρνηση να του αναθέσει τη δουλειά στο ΤΑΙΠΕΔ, σε μια περίοδο που δρομολογούνται μεγάλες αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια. Το παράδοξο με την επιλογή Μανιατόπουλου είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια ο άνθρωπος που σήμερα καλείται να βρει ιδιώτες για να πουλήσει τα «ασημικά» της χώρας εργαζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε θέσεις του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε γενικός διευθυντής της BP και στέλεχος της Shell, ενώ το 1984 επελέγη από τον τότε υπουργό Ενέργειας Αναστάσιο Πεπονή να διευθύνει την Esso Pappas, η οποία εξαγοράστηκε από το Δημόσιο και μετεξελίχθηκε στη μετέπειτα EKO. Μετά τη θητεία του στην Ε.Ε., επέστρεψε –επί σημιτικού ΠΑΣΟΚ– στην Ελλάδα και ανέλαβε τον ΟΛΠ, διετέλεσε πρόεδρος στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στη Μονάδα Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ) κ.α. Μεταξύ άλλων, ο Κ. Μανιατόπουλος υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ, σύμβουλος της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΡΑΕ και μέλος των διοικητικών συμβουλίων του «Ελευθέριος Βενιζέλος», του ΕΛΟΤ, της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών κ.ά.

 

Β.Γεώργας

 

Scroll to top