Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί στα θεσμικά όργανα της Βουλής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από εδώ και πέρα η Χρυσή Αυγή και οι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές της. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται να συγκλίνουν στην άποψη ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά με ψυχραιμία και όχι με βιασύνη ή υπό το κράτος του πανικού λόγω των δικαστικών εξελίξεων.

 

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε χθες σειρά επαφών με τους γραμματείς και τα στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο να καταλήξουν σε μια δέσμη μέτρων που πιθανόν να περιλαμβάνει και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.

 

Κύκλοι του προέδρου της Βουλής σημείωναν χθες ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και συναίνεση απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ζήτημα, ώστε να δοθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απαντήσεις, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα». Οι πιθανές αλλαγές θα γίνουν αφού ανοίξει η Ολομέλεια του Σώματος (7 Οκτωβρίου), ενώ η εξέταση των θεμάτων αυτών έχει προγραμματιστεί για τη Διάσκεψη των Προέδρων την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία μπορεί εν μέρει να εφαρμοστεί από τώρα, καθώς, όπως προβλέπεται, μετά από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες περικόπτεται η αποζημίωση κατά το 1/30 για κάθε ημέρα απουσίας. Σε ερώτηση για το αν θα μπορούν να ψηφίζουν οι βουλευτές που τυχόν θα κρατηθούν προσωρινά, οι συνεργάτες του προέδρου ανέφεραν πως ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από τις εισαγγελικές αρχές. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης σημείωνε χθες ότι είναι πρόωρο να υπάρξουν οποιεσδήποτε αποφάσεις για τους βουλευτές της Χ.Α. πριν τη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά από κάθε επικοινωνιακή διαχείριση ή δημιουργία εντυπώσεων», αλλιώς το κόμμα του θα είναι κάθετα αντίθετο.

 

Οπως εξήγησε, πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής, με προ ημερησίας συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, με τη Διάσκεψη των Προέδρων και με το Επιστημονικό Συμβούλιο «και να υπάρξουν απαντήσεις με δημοκρατία και διαφάνεια στα πρωτόγνωρα ερωτήματα που τίθενται».

 

Scroll to top