01/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Γυναίκες της μόδας και της διαφήμισης

 

«Παίζοντας με τις κούκλες» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Σχινά, που φιλοξενείται στον χώρο τέχνης Art Zone42, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου (λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, τηλ. 210-7259549). Ο Γιάννης Σχινάς διεισδύει στον κόσμο της μόδας και της διαφήμισης, τον μελετάει με θαυμασμό και ύστερα τον ανατρέπει και τον μεταβάλλει κατά βούληση. Η δουλειά του στο σύνολό της πραγματεύεται σκηνές από σελίδες περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας που απεικονίζουν τον ματαιόδοξο κόσμο ντυμένων, γυμνών και ημίγυμνων γυναικών και απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα μεσοαστικής τάξης.

 

Ο ίδιος δημιουργεί πάνω στις υπάρχουσες φωτογραφίες, επιζωγραφίζοντάς τες, μετατρέποντας αυτόν τον κοινότοπο τρόπο διαφήμισης σε κάτι το μοναδικό, αλλάζοντας ριζικά τη μαζικότητα του χαρακτήρα της. Σε ορισμένα έργα του αλλάζει τη γυναικεία φιγούρα ολοκληρωτικά, απογυμνώνοντάς την τελείως, ξυπνώντας με αυτόν τον τρόπο αμφιλεγόμενα συναισθήματα και απόψεις σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας, είτε ανάγει την εκάστοτε μορφή στη σφαίρα της διαχρονικότητας μετουσιώνοντας την αρχική εικόνα σε αυθεντικό πίνακα ζωγραφικής με βάθος και εσωτερικότητα. Οι γυναίκες αυτές φαντάζουν σαγηνευτικές και ειρωνικές παράλληλα, πολλές φορές αθώες αλλά και φαινομενικά άπληστες, κάποτε σκληρές, ίσως τρομακτικές, σπάνια τραγικές.

 

Εν ολίγοις, ο Γιάννης Σχινάς ανιχνεύει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της σημερινής γυναίκας, ο οποίος πολλές φορές καθορίζεται από τα media. Δημιουργεί όμως και μια γυναίκα ανεξάρτητη, ελεύθερη και δυναμική, η οποία παθιάζεται με τη ζωή και τις απολαύσεις της. Παρ’ όλα αυτά, το σκοινί είναι λεπτό και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην πραγματική ελευθερία και στην «ελευθερία» ως πρότυπο ζωής που επιβάλλεται πειθαναγκαστικά από τη βιομηχανία της γοητείας, καθώς τα όρια είναι δυσδιάκριτα.

 

Ο Γιάννης Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σταδιοδρόμησε ως νομικός, καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου, πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διεθνής δικηγόρος. Παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο και από τη δικηγορία για χάρη της παντοτινής του αγάπης, της ζωγραφικής. Ελαβε μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας από τον Νίκο Καρτσωνάκη–Νάκη. Για έναν χρόνο εργάστηκε ως μοντέλο κοντά στον Τέτση, στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών της Σχολής Βακαλό. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εικαστικά, με τη ζωγραφική κυρίως, αλλά επίσης, κατά περιόδους, με τη φωτογραφία, τη χαρακτική, τη γλυπτική, ακόμη και την αρχιτεκτονική.

 

ΙΘΑΚΗ 30 ετών, για ζωή χωρίς εξαρτήσεις

 

Με αφορμή τη συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, του πρώτου προγράμματος απεξάρτησης στην Ελλάδα, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και το ΚΕΘΕΑ διοργανώνουν έκθεση σκίτσου με θέμα τα ναρκωτικά, την εξάρτηση και την απεξάρτηση. Αλλοτε ελπιδοφόρα κι άλλοτε με περίσκεψη τα έργα, φωτίζουν διαφορετικές πλευρές του προβλήματος των ναρκωτικών. Με τον δικό τους τρόπο οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν τα αδιέξοδα της χρήσης, τη σχέση εξάρτησης και κοινωνίας, την πολιτική για τα ναρκωτικά, τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρεάζει το πρόβλημα, αλλά κυρίως τη δυνατότητα για «καθαρή» ζωή και κοινωνική ένταξη μακριά από ουσίες και εθισμούς.

 

Την ώρα που η κρίση εντείνει την εξάρτηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά συρρικνώνει την κοινωνική φροντίδα, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων στέλνει μέσα από την έκθεση το δικό της μήνυμα για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτό τον δρόμο για την ΙΘΑΚΗ και ζωντανό το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Με αλφαβητική σειρά συμμετέχουν: Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πάνος Ζάχαρης (Πάνος), Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Ηλίας Μακρής , Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Κώστας Μητρόπουλος, Αντώνης Νικολόπουλος (Sοloup), Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης), Μαρία Τζαμπούρα. Την τελευταία ημέρα της έκθεσης (Κυριακή 13 Οκτωβρίου) τα μέλη της Λέσχης θα υποδεχτούν το κοινό για ένα δίωρο εργαστήρι σκίτσου, ανοιχτό σε μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γελοιογραφήσουν και να… γελοιογραφηθούν (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-21.00 & Κυριακή 11.00-13.30, Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυρoπoύλoυ 29, τηλ. 210-8640943).

 

 Τζαζ στο Goethe

 

Στο Ινστιτούτο Goethe συνεχίζεται η σειρά «Νέοι παλμοί – Γυναίκες της γερμανικής τζάζ». Απόψε εμφανίζεται η Αki Takase, σε ντουέτο με τον Rudi Mahall. Η ιαπωνικής καταγωγής μουσικός ξεκίνησε μαθήματα πιάνου όταν ήταν τριών χρόνων, ενώ αργότερα σπούδασε μουσική στο Τόκιο, με κύριο όργανο το πιάνο. Το 1981 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βερολινέζικο τζαζ φεστιβάλ (Berliner Jazzfest). Από το 1987 ζει στο Βερολίνο μαζί με τον σύζυγό της και μουσικό τής φρι τζαζ, Alexander von Schlippenbach. Ενας μουσικός με τον οποίο συνεργάζεται επί πολλά χρόνια είναι ο Rudi Mahall, από τους πιο πρωτοποριακούς βιρτουόζους στο μπάσο κλαρινέτο. Παρ’ όλο που έκανε σπουδές κλασικού κλαρινέτου, ασχολήθηκε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια με τη σύγχρονη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. Είσοδος ελεύθερη, Ομήρου 14-16, τηλ. 210-3661000.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το βιβλίο

 

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει προγράμματα -με ελεύθερη είσοδο- για παιδιά Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με σκοπό την εξοικείωση του μαθητή με το βιβλίο, την ανάγνωση και τη σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με αυτό. Το πρόγραμμα «Από τον σκληρό βράχο στον σκληρό δίσκο» είναι η ιστορία της γραφής και του βιβλίου με προβολές εικόνων, γλωσσικά παιχνίδια, λογοτεχνικές αναγνώσεις, περιήγηση στην έκθεση του Μικρού Μουσείου με αντικείμενα γραφής και βιβλίου, προσφορά της Ζωής και του Διονύση Βαλάση, που δημιούργησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Διοργανώνεται κάθε Τρίτη & Τετάρτη 10.00-12.00 (πληροφορίες Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, τηλ. 210-5284800).

 

Βήματα στην πόλη

 

Μια περφόρμανς κίνησης και λόγου για την Αθήνα τού σήμερα, σε σύλληψη και ερμηνεία της Αννας Ζεβελάκη, παρουσιάζεται μέχρι τις 29 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, τηλ. 213-0040496). Η παράσταση έχει τίτλο «Βήματα στην πόλη» και βασίζεται στην τεχνική της «σωματικής μιμικής» (mime corporel), όπως αναπτύχθηκε από τον Γάλλο θεατράνθρωπο Étienne Decroux. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Γενική είσοδος: 8 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο: 5 ευρώ.

 

Scroll to top