Κινητικότητα εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους
Του Τάσου Τσακίρογλου
Η επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, και στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται τη μεγαλόνησο από χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Φώτη Φωτίου. Σήμερα θα καταθέσει στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα», ενώ θα παραστεί και στη στρατιωτική παρέλαση.
Αμερικανική ικανοποίηση
Εκτεταμένη αναφορά στο θέμα έκανε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε πως αποδέχθηκε αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχτεί σε συνομιλίες εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την αποδοχή της Αγκυρας να συνομιλήσει με εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Η εξέλιξη αυτή, που «προκάλεσε τη δημόσια έκφραση ικανοποίησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν», βρίσκεται στο πνεύμα του Συντάγματος του ΄60, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε πως δεν πρέπει να συγχέεται αυτή η διαδικασία με την πρόταση σύγκλησης τετραμερούς.
«Δεν ετέθη καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία, εξάλλου, η Ελλάδα δεν συμφωνεί» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μητέρα-πατρίδα, αλλά και κατοχική δύναμη». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητο όποια λύση επιλεγεί για την επίλυση του Κυπριακού να τεθεί στην κρίση των δύο κοινοτήτων μέσω δημοψηφίσματος.
Ως προς τη διάψευση των προσδοκιών για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο της «Αφροδίτης» και την επίδραση αυτής της εξέλιξης στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα μόνον οικόπεδο» και παρατήρησε (σε συνδυασμό και με τη νέα διαδικασία των συνομιλιών) ότι «ελπίζουμε πως θα υπάρξει δυναμική ώστε να φτάσουμε σε μια λύση, η δημοκρατική νομιμοποίηση της οποίας θα περάσει μέσα από το δημοψήφισμα».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να προχωρήσει την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών της.
Με το Ισραήλ «υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα και θέλουμε να επεκταθεί η συμφωνία στο επίπεδο της ΑΟΖ» σημείωσε, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Λιβύη, με τη δε Τουρκία συζητείται ο καθορισμός της ΑΟΖ ανατολικής Μεσογείου, ενώ το θέμα θα τεθεί εκ νέου με την κυβέρνηση της Αλβανίας, στην επίσκεψη που θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στα Τίρανα.