pritaneis-panepistimia

01/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίδειξη αυταρχισμού από τον υπουργό Παιδείας

Με απειλές παραπομπής για παράβαση καθήκοντος εάν δεν στείλουν τους πίνακες αξιολόγησης των υπό απόλυση υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ απάντησε ο Αρβανιτόπουλος στην έκκληση των πρυτάνεων για διάλογο.
      Pin It

Με απειλές παραπομπής για παράβαση καθήκοντος εάν δεν στείλουν τους πίνακες αξιολόγησης των υπό απόλυση υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ απάντησε ο Αρβανιτόπουλος στην έκκληση των πρυτάνεων για διάλογο

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

συνεντευξη τυπου πρυτανεωνΟι πρυτάνεις ζητούν διάλογο και ο υπουργός απαντά με τελεσίγραφο και απειλές. Χθες το πρωί οι εκπρόσωποι των διοικήσεων επικέντρωσαν τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στα ΑΕΙ σε μια διαπραγμάτευση, βάση της οποίας είναι από τη μια η αναστολή της εφαρμογής της απόφασης για τη διαθεσιμότητα και από την άλλη η αυτοδέσμευσή τους για την αποδοχή μιας κοινά συμφωνημένης διαδικασίας αξιολόγησης δομών στα Ιδρύματα. Λίγες ώρες αργότερα εκδόθηκε η εγκύκλιος εφαρμογής της διαθεσιμότητας με την οποία οι διοικήσεις καλούνται να στείλουν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου τους πίνακες με τα προσόντα των υπό απόλυση 1.349 υπαλλήλων. Η εγκύκλιος συνοδεύεται από απειλητικές επιστολές υπουργού και γ.γ., που εν ολίγοις προειδοποιούν ότι αν δεν σταλούν τα ονόματα, θα παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος.

 

«Η αθέτηση εκπλήρωσης ειδικού υπηρεσιακού καθήκοντος μείζονος σημασίας συνεπάγεται με αθέτηση της σχετικής υποχρέωσης» αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές και παραπέμπει, φυσικά, στις κυρώσεις της αθέτησης τέτοιας υποχρέωσης, δεδομένης και της αναφοράς στον εισαγγελέα, προάγγελου -όπως αποδεικνύεται- των εξελίξεων.

 

«Οι λύσεις δεν δίνονται στα δικαστήρια»

 

«Ο χειμώνας προοιωνίζεται βαρύς» δήλωσε χθες ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, αναφερόμενος στην πιθανή αρνητική αντίδραση του υπουργείου στη λύση διαλόγου που προτάθηκε από το προεδρείο της Συνόδου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Πήρε γρήγορα την απάντηση, που διέλυσε εξίσου γρήγορα την προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης από τους πρυτάνεις, οι οποίοι δεν υποχωρούν μεν από την αξίωση για αναστολή της υπουργικής απόφασης αλλά θέλησαν να συνεχίσουν ψυχραιμότεροι τη διαπραγμάτευση.

 

«Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων προσπαθούν να διαχειριστούν μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και να κρατήσουν τα Πανεπιστήμια ανοιχτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα Πανεπιστήμια υπολειτουργούν «ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων και του λειτουργικού αδιεξόδου». Χαρακτηρίζοντας δε τις αποφάσεις των Συγκλήτων «συμβολικές» και «επικοινωνιακού χαρακτήρα» με στόχο την κρούση του κώδωνα κινδύνου, προχώρησε στην πρόταση με την επισήμανση ότι «τα προβλήματα της Παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια».

 

Η εγκύκλιος του υπουργείου είναι σαφής. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των οικείων Πανεπιστημίων «έχουν υποχρέωση να συντάξουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων», στους οποίους να καταγράφονται τα προσόντα όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις. Η καταγραφή των προσόντων διενεργείται σύμφωνα με τα κριτήρια ανά κατηγορία προσωπικού, που παρατίθενται στη σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εντός της προθεσμίας -η οποία, σημειωτέον, ξεκίνησε από τις 23/9, ημέρα έκδοσης της απόφασης για τη διαθεσιμότητα-, δηλαδή μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τακτοποιήσει και το θέμα των εξαιρέσεων. Την ίδια μέρα θα πρέπει να σταλούν όλα στο ΑΣΕΠ.

 

Από χθες οι διοικητικοί εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, ενώ σήμερα ξεκινά η 48ωρη που κήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ σε συμπαράσταση. Οι πρυτάνεις δεν μπορούν να μην εκφράσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσω της αποδοχής των αποφάσεων των Συγκλήτων, αλλά θέλουν και να επικεντρωθούν στη διαμεσολάβηση. Τα δικαστήρια ωστόσο φαίνεται ότι αποτελούν μονόδρομο. Εντός της εβδομάδας κατατίθενται τα ασφαλιστικά και η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.

 

Scroll to top