01/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατεβάζει ρολά η Sprider

Λουκέτο και στα 45 καταστήματα * Στον δρόμο 890 εργαζόμενοι.
      Pin It

Λουκέτο και στα 45 καταστήματα * Στον δρόμο 890 εργαζόμενοι

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

spriderΞαφνικό θάνατο στον όμιλο εταιρειών Sprider επιβάλλουν από σήμερα οι μέτοχοι και η διοίκηση της γνωστής ελληνικής φίρμας ενδυμάτων, βάζοντας λουκέτο και στα 45 εναπομείναντα καταστήματα της αλυσίδας, με αποτέλεσμα να πεταχτούν στον δρόμο τουλάχιστον 890 εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν για καιρό απλήρωτοι.

 

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη έρχεται μόλις μερικά 24ωρα αφότου το δικαστήριο, που συζήτησε στις 23 Σεπτεμβρίου την έφεση της εταιρείας στην απορριπτική απόφαση για την υπαγωγή στο άρθρο 99, εξέδωσε νέα προσωρινή διαταγή με την οποία παρατείνει τα μέτρα προστασίας υπέρ της επιχείρησης μέχρι να εκδοθεί η απόφαση και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τα καταστήματα της Sprider έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Μέχρι τον Αύγουστο είχε μπει λουκέτο σε συνολικά 34 σημεία πώλησης στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία είχε κλείσει όλα της τα καταστήματα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, θέτοντας σε εκκαθάριση τις θυγατρικές της.

 

Ως λόγο για το μαζικό λουκέτο στα καταστήματά της η εταιρεία επικαλείται την ταμειακή ασφυξία στην οποία, όπως υποστηρίζει, την οδήγησε η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν να τη χρηματοδοτούν, με αποτέλεσμα να μην έχει κεφάλαια κίνησης για να αγοράζει εμπόρευμα.

 

Μέχρι σήμερα η αλυσίδα καταστημάτων λειτουργούσε υπό το βάρος τεράστιων ζημιών (μόνο στο πρώτο 6μηνο 2013 ξεπερνούσαν τα 25,2 εκατ. ευρώ), υψηλών υποχρεώσεων και με απλήρωτους τους περίπου 890 εργαζόμενους που είχαν απομείνει να απασχολούνται στα καταστήματα του ομίλου μετά τα αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων των προηγούμενων ετών, μέσω των οποίων απομακρύνθηκαν περίπου 1.000 άτομα.

 

Τώρα η εταιρεία διατείνεται πως θα ρευστοποιήσει την περιουσία της προκειμένου να αποζημιώσει τους υπαλλήλους της. Δεν λέει, όμως, ότι ήδη τα ακίνητά της έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες, καθώς η Sprider οφείλει περισσότερα από 96 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αποτελούν δάνεια τα οποία έχουν πάψει να αποπληρώνονται. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική και την Εμπορική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου των 26,2 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η εταιρεία δεν ευοδώθηκαν και λύση αναζητούνταν μέχρι σήμερα στο «κούρεμα» των πιστωτών μέσω του άρθρου 99.

 

Ακριβώς λόγω των υψηλών υποχρεώσεων, αλλά και της αρνητικής καθαρής θέσης, που στο τέλος του 2012 έφτανε τα 43 εκατ. ευρώ, οι ορκωτοί ελεγκτές που υπογράφουν τον ισολογισμό του Ιουνίου εξέφρασαν «αρνητική γνώμη» στον ισολογισμό.

 

Ποινικές διώξεις

 

Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του ομίλου, Σάκης Χατζηιωάννου, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, κατηγορούμενος μαζί με άλλα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου –μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του, Θανάσης– για προμελετημένο εμπρησμό των αποθηκευτικών χώρων και των γραφείων στην Ανθούσα στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, προκειμένου η εταιρεία να εισπράξει την αποζημίωση.

 

Η πυρκαγιά αυτή, που κατέστρεψε ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της εταιρείας, προξενώντας ζημιές άνω των 12 εκατ. ευρώ, ήταν η τέταρτη τα τελευταία χρόνια και έμελλε να αποδειχτεί και «φαρμακερή» για τη βιωσιμότητα του ομίλου. Για τη συγκεκριμένη επένδυση στην Ανθούσα η εταιρεία είχε λάβει και επιχορήγηση 2,045 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, για την οποία τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να επιστραφεί.

 

Scroll to top