Αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα από τις τοπικές κοινωνίες ξεκινούν έξι από τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, με στόχο να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να διασώσουν εαυτούς και μαζί τον θεσμό της συνεταιριστικής πίστης στην Ελλάδα.
Οι έξι αυτές συνεταιριστικές τράπεζες -από τις μικρότερες σε μέγεθος ως επί το πλείστον- αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα επάρκειας κεφαλαίων και η προσπάθειά τους θεωρείται «τιτάνια», καθώς υπό συνθήκες κρίσης, συνεχόμενων ζημιογόνων αποτελεσμάτων και απωλειών για τους μεριδιούχους τους, καλούνται να πείσουν μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ιδιώτες να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους, μετέχοντας με σημαντικά κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», οι συνεταιριστικές τράπεζες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» έχουν ήδη υποβάλει τα ενημερωτικά δελτία για την υποχρεωτική αύξηση του συνεταιριστικού τους κεφαλαίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένοντας πλέον τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητά τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Οσες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια που έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος (κυμαίνονται στα 10-15 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε μία), αναμένεται ότι θα οδηγηθούν σε λουκέτο και εκκαθάριση, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη με την ιστορική τράπεζα της Λαμίας (είχε ιδρυθεί το 1900), την Αχαϊκή και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου. Στην περίπτωση αυτή θα διαχωριστούν σε «καλές» και «κακές», με τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία τους να μεταβιβάζονται πιθανόν πάλι στην Εθνική ή σε κάποια άλλη συστημική τράπεζα, ενώ τα ανοίγματά τους πιθανότατα θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για τις υπόλοιπες επτά συνεταιριστικές τράπεζες οι ανάγκες χρηματοδότησης δεν είναι άμεσες. Εντούτοις, σε όσες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαπιστώσει πως καλύπτουν οριακά τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια κεφαλαιακής επάρκειας θα ζητηθεί η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης σε δεύτερο χρόνο.
Μέχρι πρότινος το κεντρικό σχέδιο για την ενίσχυση των κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών ήταν να πειστούν η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος να χαρακτηριστεί «συστημική» η Πανελλήνια Τράπεζα ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ και εν συνεχεία να ενισχύει κεφαλαιακά τις υπόλοιπες. Το σχέδιο προέβλεπε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με 150 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση άλλων 400 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή και των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, ωστόσο μέσα στην εβδομάδα οι εργοδοτικοί φορείς και η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών πρόκειται να παρουσιάσουν παραλλαγές του σχεδίου.
Βασίλης Γεώργας