Pin It

Αλλάζει τακτική πλέον η κυβέρνηση και παραδέχεται την αναγκαιότητα ενός αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει άμεσα και αυστηρά τη νεοναζιστική και φασιστική βία.

 

Για τον λόγο αυτό χθες στη Βουλή αποφασίστηκε να προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, όπου θα συζητηθούν όχι ένα, αλλά… τέσσερα αντιρατσιστικά νομοσχέδια. Πρόκειται για τα εξής:

 

1) Την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαρτίου με τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», βασιζόμενη σε παλαιότερο νομοσχέδιο του Μ. Παπαϊωάννου.

 

2) Την (παρόμοια) πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει από κοινού στις 30 Μαΐου το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, λίγο πριν η τελευταία αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Πρόκειται για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, που είχε μπλοκάρει τότε η Ν.Δ.

 

3) Την πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (30 Μαΐου) που περιελάμβανε «τροποποιήσεις των διατάξεων του ν. 927/1979 και άλλες διατάξεις».

 

4) Την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 4 Ιουνίου με τίτλο «για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τρεις μήνες πριν, ο Χαρ. Αθανασίου ως αν. υπουργός Εσωτερικών «άδειαζε» ανοιχτά τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικός νόμος, παρά μόνο μερικές προσθήκες στον νόμο του 1979. Με πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Αθανασίου ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι είχε εκτιμήσει λανθασμένα την κατάσταση με τη νεοναζιστική και φασιστική βία.

 

Το βάρος της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης αλλά και της αναγκαίας συναίνεσης για να ψηφιστεί ένας νέος επαρκής νόμος θα σηκώσουν ο Ανδρέας Κουτσούμπας από τη Ν.Δ., η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ.

 

Χ. Ιωάννου

 

Scroll to top