dendias29_08

03/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με την πλάτη στον τοίχο Δένδιας και Αθανασίου

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς των δύο υπουργών με τη Χρυσή Αυγή. Βολές και κατά Βορίδη. Εφιάλτης για το Μαξίμου το ενδεχόμενο μη προφυλάκισης και των Μιχαλολιάκου-Παππά.
      Pin It

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς των δύο υπουργών με τη Χρυσή Αυγή. Βολές και κατά Βορίδη. Εφιάλτης για το Μαξίμου το ενδεχόμενο μη προφυλάκισης και των Μιχαλολιάκου-Παππά

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

αντωνης σαμαρας τζ. μπαιντενΜε το βλέμμα στραμμένο στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, περιμένοντας την απόφαση για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο, ξενύχτησαν στην κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία από την πρώτη απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις από τους κατηγορούμενους βουλευτές της οργάνωσης. Η είδηση πάγωσε το μέγαρο Μαξίμου και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Δ. Σταμάτης και ο Τ. Μπαλτάκος, ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 3 και μισή τα ξημερώματα, για την τροπή της δικαστικής διαδικασίας.

 

Ο αιφνιδιασμός, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, ήταν απόλυτος και πολύ δυσάρεστος. Μερικές ώρες πριν ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συμπόσιο του Ιδρύματος Νιάρχου στο Ινστιτούτο Peterson, τόνιζε ότι «η κυβέρνηση συντρίβει τον εξτρεμισμό, έχει την πολιτική βούληση – πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στη φυλακή».

 

Ανώμαλη προσγείωση

 

Το χτύπημα στη Χρυσή Αυγή ήταν το ατού του κ. Σαμαρά στις επαφές του στις ΗΠΑ, με στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτικών τραπεζών και να πάρει πολιτική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο,τι επιτεύχθηκε με το κύμα συλλήψεων του αρχηγού, του υπαρχηγού και τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής εξανεμίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά σε απευθείας μετάδοση των διεθνών μέσων από την οδό Ευελπίδων.

 

Ο αιφνιδιασμός εξελίχθηκε σε εκνευρισμό στο κυβερνητικό σχήμα και στις τάξεις της Κ.Ο. της Ν.Δ. εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις αναφορικά με τους χειρισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου και των υπουργών που πήραν πάνω τους την επιχείρηση κατά της Χρυσής Αυγής, του Ν. Δένδια και του Χ. Αθανασίου. Ασχημη είναι η ατμόσφαιρα και για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μ. Βορίδη που έχει ατύπως τον συντονισμό των πολιτικών πρωτοβουλιών. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση για την τροπή της εξάρθρωσης δύο ώρες μετά την απόφαση των δικαστικών λειτουργών και περιορίζεται στην επισήμανση ότι «η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο».

 

Ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την κατάπληξή τους για την εξέλιξη, αναφέροντας μάλιστα πώς ενήργησαν στο πρόσφατο παρελθόν οι δικαστικοί λειτουργοί, π.χ. στην περίπτωση Παπαγεωργόπουλου. Συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τη δυσφορία που εισέπρατταν, τόνιζαν ότι ο υπουργός (που βρίσκεται στις Βρυξέλλες) περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη Δικαιοσύνη. Από την άλλη διευκρίνιζαν ότι οι ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης ήταν πολύ γρήγορες λόγω της πίεσης των γεγονότων.

 

Φήμες για παραίτηση

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στις συσκέψεις που έγιναν αμέσως μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, είχε εκφράσει προβληματισμούς για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν συγκρατημένος και ως προς τις εκτιμήσεις ότι η Χρυσή Αυγή τελειώνει με τους 32 φακέλους του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

 

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας. Μαζί με τα ερωτήματα ως προς την πληρότητα της αστυνομικής έρευνας, που επανήλθαν με δριμύτητα στο προσκήνιο, στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ., Αθ. Μπούρα, και στη συνέχεια στο μέγαρο Μαξίμου διατυπωνόταν το ερώτημα εάν τελεί υπό παραίτηση. Συνεργάτες του υπουργού δήλωναν άγνοια, ενώ κυβερνητικές πηγές ακολούθως τόνιζαν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους δύο υπουργούς – είναι οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού και η κυβέρνηση τους στηρίζει απόλυτα». Είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη και του γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου με τους δύο υπουργούς και στη συνέχεια πάλι με τον κ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να διαμορφώσουν κλίμα ηρεμίας στην κυβέρνηση, εν αναμονή και των νέων αποφάσεων του εισαγγελέα και του ανακριτή που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

 

Η κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως αποτυπώθηκε έπειτα από πολλές συσκέψεις, αποτυπώνεται με τις εξής επισημάνσεις:

 

• Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της και κατέθεσε τα στοιχεία που είχε για τη Χρυσή Αυγή με τη μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

 

• Η Δικαιοσύνη καλείται να πράξει το δικό της καθήκον και η χθεσινή απόφαση αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πολιτική δίωξη, όπως διατείνεται η Χρυσή Αυγή.

 

• Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής διώκεται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αποκαλύπτεται το πραγματικό της πρόσωπο.

 

Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι άλλο: τι θα γίνει με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον υπαρχηγό Χρ. Παππά. Το ενδεχόμενο να αφεθούν και αυτοί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους προκαλεί τρόμο στα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της επιχείρησης εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής. Αλλά και στην ευκταία για την κυβέρνηση υπόθεση, τα πράγματα είναι πάλι δύσκολα, αφού οι πρώτες θετικές εντυπώσεις έχουν επισκιαστεί και η οργάνωση, όπως διαπιστώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνει να ξεπερνάει το πρώτο σοκ και οι πληροφορίες τη φέρνουν να αναδιοργανώνεται.

 

Παραμένει η απειλή

 

Η κυβέρνηση λέει ότι είναι προσηλωμένη στον στόχο της να τελειώνει με την απειλή των νεοναζί, όμως αυτός ο στόχος δεν φαίνεται πλέον τόσο εύκολος όσο θεωρούσαν στο μέγαρο Μαξίμου οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αυτές οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις είναι που κάνουν τώρα τους βουλευτές της κυβέρνησης να διερωτώνται εάν οι μηχανισμοί ασφαλείας είχαν επίγνωση του κινδύνου και συνεχή παρακολούθηση των ταγμάτων εφόδου.

 

Οπως και να έχουν τα πράγματα, στο μέγαρο Μαξίμου, μετά την επιστροφή του Αντ. Σαμαρά από τις ΗΠΑ, θα συζητηθούν εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα, και μάλιστα από νέα αφετηρία, αφού το «ξεδόντιασμα» της Χρυσής Αυγής «δεν μπορεί να γίνει μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις και δικαστικές διώξεις». Αυτή η παραδοχή, που κάνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, παραπέμπει σε επανεξέταση της κεντρικής πολιτικής γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ακροβατώντας ανάμεσα στη θεωρία των δύο άκρων και σε ανοίγματα για πολιτικό μέτωπο απέναντι στην απειλή της Χρυσής Αυγής.

 

Scroll to top