Στους προσφιλείς τους τραμπουκισμούς επιδόθηκαν μόλις κρίθηκαν μη προφυλακιστέοι οι 3 βουλευτές της Χ.Α. – Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι η υπόθεση θα έχει εξέλιξη καθώς η δικαστική έρευνα μόλις άρχισε
Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα
Λίγα λεπτά, αφότου οι τρεις βουλευτές της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι, και μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα από τα γραφεία ανακριτών και εισαγγελέα που τους έκριναν μη προφυλακιστέους, θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής και… τέλεσης νέων αδικημάτων, σε επιβεβαίωση αυτής της δικαστικής ευθυκρισίας… επιτέθηκαν, βρίζοντας και χειροδικώντας, σε βάρος δημοσιογράφων. Υπό το «ατάραχο» βλέμμα των αστυνομικών που ήταν στο σημείο!
«Πώς είναι δυνατόν να άφησαν οι δικαστές αυτούς τους τραμπούκους, τους ναζιστές; Εχουν δει πώς συμπεριφέρονται όταν είναι ελεύθεροι;» είναι το πλέον εύλογο ερώτημα που ακούστηκε εκείνη την ώρα από περαστικό δικηγόρο.
Ερωτηματικά
Ενα ερώτημα που ταλάνιζε χθες την πλειονότητα των πολιτών που δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι η Δικαιοσύνη, η οποία σε άλλες περιπτώσεις μοιράζει προφυλακίσεις σαν καραμέλες, θα έδειχνε τέτοια «επιλεκτική ευαισθησία», αφήνοντας ελεύθερους βουλευτές που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση.
Οι απαντήσεις που έδιναν έγκριτοι νομικοί, με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», διαφοροποιούνταν σε επίπεδο εκτιμήσεων, συνέκλιναν όμως στο πλέον κομβικό ζήτημα που αφορά το γράμμα του νόμου.
Αυτό που παραβλέπουν προφανώς και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δεν διστάζουν ακόμα και τώρα να επιδεικνύουν συμπεριφορά υποκόσμου, βρίζοντας, χτυπώντας και απειλώντας για τα χειρότερα, και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση…
Δηλαδή, ότι η μη προφυλάκισή τους, μετά τις απολογίες τους, δεν σημαίνει ότι «καθάρισαν» με την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζουν, βαρύτατη σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση σε περίπτωση καταδίκης (τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη).
Αντιθέτως, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που τους επιβλήθηκε, και επιπλέον η χρηματική εγγύηση των 50.000 ευρώ που ορίστηκε για τον Ηλία Κασιδιάρη, καταδεικνύει την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων ενοχής τους για το αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης», στην οποία μάλιστα φέρονται να είχαν τον σημαίνοντα, και επιβαρυντικό σύμφωνα με τον νόμο, ρόλο του «διευθυντή«.
Ακόμη πηγές που πρόσκεινται στον Αρειο Πάγο και έχουν σφαιρικότερη γνώση των στοιχείων της δικογραφίας επισήμαιναν ότι:
* Σε αυτό το στάδιο, που όλα έγιναν πολύ βιαστικά και υπό πολιτική πίεση, και όπου από το πλήθος των υποθέσεων οι οποίες αποδίδονται σε μέλη της οργάνωσης, η ενδελεχέστερη έρευνα έχει γίνει για την τελευταία δικογραφία της δολοφονίας του Π. Φύσσα, η οποία έχει εμπλουτιστεί και με τις αποκαλυπτικές συνομιλίες των εμπλεκομένων, ήταν προφανές ότι η μόνη βέβαιη προφυλάκιση θα ήταν, όπως κι έγινε, του έτερου κατηγορούμενου βουλευτή, Γιάννη Λαγού. Καθώς γι΄ αυτόν, τα στοιχεία είναι ήδη συντριπτικά ενώ για τους υπόλοιπους, που παρουσιάστηκαν για να παραδοθούν, και για τους οποίους δεν υπάρχουν «καταγραφές» σε σχέση με αυτή τη δικογραφία, η σχετική έρευνα για την τυχόν διασύνδεσή τους με άλλες πράξεις είναι σε πρώιμο στάδιο.
«Κάντε λίγη υπομονή», έλεγε με νόημα ανώτατος δικαστής.
* Αλλες όμως πηγές, εξίσου αξιόπιστες, θεωρούσαν ότι η βαρύτητα του εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνται οι βουλευτές της Χ.Α., ήταν αρκετή για να τους έχει ήδη οδηγήσει στη φυλακή.
«Και μόνο ο επιδιωκόμενος σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης που ανάγλυφα προκύπτει από το κρυφό καταστατικό της και καταδεικνύει την επικινδυνότητα των εμπλεκομένων, αλλά και για την αποτροπή άλλων πράξεων, αρκούσε, ακόμη κι αν δεν εμπλέκονται μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι», τόνιζαν οι παράγοντες της Δικαιοσύνης.
Επισήμαιναν, τέλος, μια πολύ σημαντική παράμετρο της υπόθεσης. Το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο εξοπλισμός της οργάνωσης για τον οποίον υπάρχουν μαρτυρίες, και για την εξαφάνιση του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν τυχόν ενέργειες από εμπλεκομένους.
Ολες οι πλευρές πάντως τόνιζαν ότι η απόφαση αυτή δεν αποτελεί πρόκριμα για την κρίση περί ενοχής ή αθώωσης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής.
Στη φυλακή η ανθυπαστυνόμος
Στο μεταξύ την άγουσα για τις φυλακές πήρε μετά την απολογία της και η ανθυπαστυνόμος, Βενετία Πόπορη, που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά, φέρεται ως πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής και κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Ανάμεσά τους, η σύζυγος του Γ. Λαγού, στην οποία δεν επιβλήθηκαν όροι.
Είχε δεχθεί τηλεφώνημα το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα από τον πυρηνάρχη της Χ.Α. στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη.
Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους άλλοι τέσσερις που κατηγορούνται ως απλά μέλη της οργάνωσης.
Χθες αναμενόταν να απολογηθεί και ο σκληρός πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, που είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γιώργο Ρουπακιά πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα αλλά και με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό μετά το έγκλημα.
Την ίδια ώρα, περί τις 7.30 μ.μ., ο Νίκος Μιχαλολιάκος, μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανέμεναν στον προθάλαμο των ανακριτικών γραφείων για… σειρά απολογίας.
Τελικά πρώτος οδηγήθηκε ενώπιον των ανακριτών ο Ν. Μιχαλολιάκος.