→Με 770 καταγεγραμμένα κενά καθηγητών ειδικοτήτων, 47 εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Εχουν κενά, αλλά κάνουν μετακινήσεις! Εχουν περάσει 22 μέρες από το πρώτο κουδούνι και τα προβλήματα στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης παραμένουν άλυτα, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Με 770 καταγεγραμμένα κενά καθηγητών ειδικοτήτων, 47 εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Χθες, οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τρίωρης στάσης εργασίας ώς τις 2 μετά το μεσημέρι.
«Το υπουργείο Παιδείας και οι διοικήσεις εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης από κοινού με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιώντας αποφάσεις στο πλαίσιο των καταστροφικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ, προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών.
Ανακοίνωσαν καταλόγους που συμπεριλαμβάνουν 47 εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ013 και τους οποίους θα μετακινήσουν υποχρεωτικά στους νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια σε όλη την επικράτεια. Αντίστοιχους καταλόγους ανακοίνωσαν και οι διευθυντές εκπαίδευσης όλων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικά 69 εκπαιδευτικούς για υποχρεωτική μετακίνηση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΕΛΜΕ.
Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Διεύθυνση με νέο έγγραφό της ζήτησε από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης όλων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας να συμπληρώσουν μέχρι σήμερα τους νέους καταλόγους που θα περιλαμβάνουν τους υποχρεωτικά μετακινούμενους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08 και ΠΕ09, ΠΕ011, ΠΕ016, ΠΕ19-20, καθώς και όλων των άλλων, των οποίων οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, σύμφωνα με τους καθηγητές.
Οι ΕΛΜΕ καλούν τον εκπαιδευτικό κόσμο σε επαγρύπνηση, ώστε «οι υποχρεωτικές μετακινήσεις να μην περάσουν, οι διαθεσιμότητες-απολύσεις να ακυρωθούν και τα σχέδια αποδόμησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας να μείνουν στα χαρτιά». Εκτός από τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και τα κενά, θέμα υπάρχει και με την υγιεινή των σχολείων, καθώς αρκετά σχολεία παραμένουν χωρίς καθαρίστριες. Οι συμβάσεις τους δεν έχουν υπογραφεί, ενώ εκκρεμούν απλήρωτοι λογαριασμοί φυσικού αερίου. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης για 600 σχολεία υπάρχουν μόλις 120 καθαρίστριες.