ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι της Coca-Cola – 3 Εψιλον στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στις απολύσεις 33 συναδέλφων τους από το τμήμα διακίνησης που καταργήθηκε με απόφαση της εταιρείας. Η Coca-Cola – 3 Εψιλον ανακοίνωσε την απόφασή της για αλλαγή στον τρόπο διανομής των προϊόντων της στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας το μοντέλο διακίνησης που ήδη ακολουθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπως υποστηρίζει η εταιρεία:
- Οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και η εταιρεία επαναξιολογεί τον τρόπο που λειτουργεί και υλοποιεί τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της
- Οι όποιες αλλαγές δεν επηρεάζουν τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να διατηρήσει ισχυρή και σταθερή παρουσία στην Ελλάδα.
- Η διακίνηση των προϊόντων της στη Θεσσαλονίκη θα γίνεται πλέον μέσω εξωτερικών συνεργατών (φορτηγά δημόσιας χρήσης), ακολουθώντας την πολιτική που εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
- Η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη (αποθήκη, πωλήσεις και άλλα υποστηρικτικά τμήματα) και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Προτάσεις
H εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια για να βρεθεί λύση, «με σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους», χωρίς όμως να βρει καμία ανταπόκριση. Ακόμα και τώρα, λέει, έχει λάβει μέριμνα για να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο τμήμα διακίνησης της Θεσσαλονίκης.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση του σωματείου αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλει: «Η εταιρεία παρά τα τεράστια κέρδη που παρουσιάζει σε περίοδο οικονομικής κρίσης επιλέγει στον βωμό του μεγαλύτερου κέρδους να θυσιάσει αυτή τη φορά τους 33 εργαζόμενους και να αναθέσει τη μεταφορά των προϊόντων της σε εξωτερικούς συνεργάτες.
«Μιλούν για απαξίωση»
Η επιχείρηση της Τρία Εψιλον, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε με τεράστια κερδοφορία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μετά το κλείσιμο της παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, τη μεταφορά της έδρας στην Ελβετία και άλλων δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, τώρα προχωράει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απαξίωση των εργοστασίων της χώρας μας», αναφέρει, ζητώντας από την εργοδοσία «να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση των 33 απολύσεων και να σταματήσει τις αντεργατικές τακτικές με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που έχει επιλέξει, με μοναδικό στόχο το μεγαλύτερο κέρδος».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Νέα ευκαιρία για τη «Φωκάς»
Το μοναστήρι ζητάει να του καταβληθούν μέχρι σήμερα 370.000 ευρώ και μία εγγυητική επιστολή πιστώτριας τράπεζας για την αποπληρωμή του υπολοίπου (830.000 ευρώ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Θαύμα, θαύμα! Η αδιάλλακτη έως χθες στάση της Εκκλησίας στο θέμα του «Φωκά» κάμφθηκε τελικά, μετά τη μαζική κατακραυγή από φορείς της Θεσσαλονίκης για τη συρρίκνωση της αγοράς και την έξοδο στην ανεργία 500 εργαζομένων. Κάπως έτσι, ο νομικός σύμβουλος της Μονής Αγίας Θεοδώρας, ιδιοκτήτριας του κτιρίου, Θεόδωρος Ζέρβας, ανακοίνωσε ότι «μέσα στη μεγαθυμία της και με πρωτοβουλία του ίδιου του Παναγιωτάτου Ανθιμου» η Εκκλησία αποφάσισε να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στην εταιρεία…
Προηγήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή καθηγητή της Νομικής, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της εταιρείας «Φωκάς» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «οι πιστώτριες τράπεζες έχουν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης τους και ήδη έχουν αποδεχθεί το business plan που κατατέθηκε για εξυγίανση», δεδομένο που, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η πλευρά του Μοναστηριού που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκη ζήτησε από την εταιρεία να της παραδώσει μέχρι σήμερα το ποσό των 370.000 ευρώ που έχει ήδη στα χέρια της κι εφόσον αυτό συνοδεύεται από μια εγγυητική επιστολή πιστώτριας τράπεζας που θα πιστοποιεί ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή και της υπόλοιπης οφειλής (ύψους 830.000 ευρώ), τότε το πολυκατάστημα θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει, από την επόμενη κιόλας ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία οφείλει συνολικά το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ στο μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας, καθώς ένα χρόνο τώρα δεν έχει καταβάλει κανένα μίσθωμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, η εταιρεία έχει πετύχει τη μείωση του ενοικίου δύο φορές, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα από 120.000 ευρώ που ήταν αρχικά να έχει πέσει στις 85.000.
Ο κ. Ζέρβας είχε επιβεβαιώσει, με πρόσφατες δηλώσεις του, την πληροφορία ότι Ελληνες και ξένοι επενδυτές -μεταξύ των οποίων και η ATTICA- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση του πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή, διέψευσε ωστόσο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις, αφού, όπως είπε, «το πολυκατάστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει υπό νέα εργοδοσία μόνο μέσω διαγωνισμού».
Η άλλοτε κραταιά «Οδυσσεύς Φωκάς», από τις ισχυρότερες εμπορικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος δωρεών για την κατασκευή πάρκων και παιδικών χώρων παιχνιδιού κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη, έχει σήμερα απλήρωτους τους 500 υπαλλήλους της περίπου έξι μήνες. Περίπου 200 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας ενώ στους υπόλοιπους καταβλήθηκε έναντι από τη μισθοδοσία του Μαρτίου.
Η «Φωκάς»
Στο μεταξύ, σε επιστολή που λάβαμε χθες από την εταιρεία, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με την επίδοση έξωσης μέσω δικαστικού κλητήρα, το “σφράγισμα” του καταστήματος της Τσιμισκή 48-50 και την αλλαγή κλειδαριών παρουσία αστυνομικών, η Εκκλησία εξελίσσεται στον σκληρότερο ιδιοκτήτη ακινήτων. Μη αντιλαμβανόμενη την πρωτοφανή οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα τα τελευταία χρόνια, η εκκλησία προέβη στην εκτέλεση δικαστικής απόφασης έναντι μιας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης που διετέλεσε κορυφαίος χρηματοδότης του φιλανθρωπικού της έργου».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΣΕΚΑΠ
Δεν συμφωνούν για ατομικές συμβάσεις
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο ναυάγιο χθες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της ΣΕΚΑΠ για το θέμα των ατομικών συμβάσεων που θέλει να επιβάλει η διοίκησης της εταιρείας. Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά την «προειδοποιητική» τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων, με τη συμμετοχή του σωματείου από τη μια πλευρά και του Ρώσου εκπροσώπου της ιδιοκτησίας από την άλλη.
Από την πλευρά της η διοίκηση επέμεινε στο αρχικό σχέδιο-πρόταση που κατέθεσε στους εργαζόμενους πριν από μερικές εβδομάδες και αντέδρασαν θεωρώντας ότι «κρύβει παγίδες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργατοτεχνιτών, Κώστα Γαβριηλίδη, οι 258 εργαζόμενοι της εταιρείας είναι πλέον πιο αποφασισμένοι από ποτέ να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Οχι μόνο θα έχουμε μείωση στους μισθούς μας από 25% έως και 40%, αλλά θα χάσουμε και τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, με το πιο πιθανό να είναι να βρεθούμε σύντομα στον δρόμο απολυμένοι», ανέφερε. Υπό αυτές τις συνθήκες οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν, με τη διοίκηση να προχωρά στη διακοπή των συζητήσεων, χωρίς παράλληλα να προσδιορίζει τις επόμενες κινήσεις της.
Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα απέστειλαν και εξώδικο στην εταιρεία, ζητώντας στοιχεία για το επιχειρησιακό πλάνο της ΣΕΚΑΠ και τις προθέσεις της διοίκησης για το μέλλον των εργαζομένων. Πάντως, συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους εργαζόμενους, η διοίκηση καλεί κάποιους μεμονωμένα για να καταλήξει σε ατομικές συμβάσεις. Σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις.
Ν.Φωτ.