Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Φιλανθρωπία και… συμπάθεια προσπάθησαν να μοιράσουν χθες οι εκπρόσωποι της γερμανικής αντιπροσωπείας που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 3ης ελληνογερμανικής συνέλευσης δημάρχων, παρά τις «ψιλές» και τις αποδοκιμασίες που εισέπραξαν από εξαγριωμένους διαδηλωτές.

 

 

 

 

Ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, μάλιστα, απέδωσε σε «παρεξήγηση» προχθεσινή δήλωσή του, ότι τη δουλειά που κάνουν στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πατρίδα του την κάνουν χίλιοι.

 

«Υπάρχουν ανθρώπινες τραγικές ιστορίες. Χρειάζεται κατανόηση. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές. Προσωπικά πιστεύω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, όπως κάνουν τώρα έξω.

 

Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, γιατί αυτό είναι το δικαίωμα κάθε πολίτη μιας δημοκρατίας», είπε ο κ. Φούχτελ στη διάρκεια της ομιλίας του.

 

Τόνισε ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του «παρεξηγήθηκαν» κι ότι ο ίδιος έχει συναντήσει «πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα», ενώ απέδωσε τα προβλήματα στο «θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, που προβλέπει πολλές αρμοδιότητες».

 

«Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες, ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο», προσπάθησε να εξηγήσει και κατέληξε: «Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια».

 

«Χαρούμενος» δήλωσε ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ, που λίγο νωρίτερα είχε γίνει αποδέκτης της οργής των διαδηλωτών έξω από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν αμέριμνος προσπάθησε να περάσει ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος. Καθώς μάλιστα έχασε τα γυαλιά του κατά το επεισόδιο, ανέφερε ότι «αγοράζω φτηνά, κοστίζουν μόλις τρία ευρώ, γιατί τα χάνω συνέχεια».

 

«Υποκινούμενα» χαρακτήρισε τα επεισόδια που σημειώθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που μίλησε αμέσως μετά τον κ. Φούχτελ στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. «Αγωνιούμε για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του. Αυτοί που χρησιμοποιούν τους ανθρώπους που είναι έξω πρέπει να ξέρουν ότι κάθε πράξη βίας βάζει σε κίνδυνο κάθε εθνική προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «έδειξε τον δρόμο της εξυγίανσης».

 

Για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται τόνισε ότι θα φέρουν έσοδα, καθώς προετοιμάστηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική αυτονομία των δήμων, όπως η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή ανά δήμο, οι «έξυπνες» επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση και άλλα. «Είμαι βέβαιος ότι η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει νέες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία», κατέληξε.

 

«Θέλουμε εξυγίανση, αλλά όχι συνθήκες τρίτου κόσμου», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

 

«Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αυτή η προσαρμογή είχε αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου όλων μας. Γι’ αυτό είναι κατανοητές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων και φυσικά όλου του ελληνικού λαού, που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

 

Μπορεί βεβαίως να επιθυμούμε όλοι μας την εξυγίανση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε σε επίπεδα διαβίωσης αλλά και νομικού και εργασιακού κεκτημένου ενός τριτοκοσμικού κράτους, όντας μέλος της ευρωζώνης και έχοντας αποδείξει τη βούληση της χώρας μας να είμαστε ισότιμοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.

 

Scroll to top