Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι ίσως περισσέψουν χρήματα από το δάνειο της τρόικας που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2012
Του Μάριου Χριστοδούλου
Ποσό 1 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι πιθανό να περισσέψει φέτος στα κρατικά ταμεία. Το ποσό αυτό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πληρώσει χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2012, το ακριβές ύψος των οποίων παραμένει απροσδιόριστο για την ώρα.
Οπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων που έχουν υποβληθεί, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί «αποθεματικό» από αυτά τα κεφάλαια στο τέλος του 2013.
Τα αιτήματα χρηματοδότησης στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 5,8 δισ. ευρώ ή 73% του συνόλου, ενώ οι πληρωμές έχουν φτάσει τα 4,9 δισ. ευρώ ή το 61% του συνόλου.
Προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, ο κ. Σταϊκούρας έστειλε την περασμένη εβδομάδα επείγον έγγραφο σε όλους τους φορείς ζητώντας να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο:
• Πλάνο απορρόφησης από την ήδη ληφθείσα χρηματοδότηση
• Στοιχεία που έχουν να κάνουν με το ύψος τυχόν πρόσθετης χρηματοδότησης που δύναται να απορροφηθεί από τους φορείς ώς το τέλος του 2013
• Εκθεση στην οποία να αιτιολογούνται οι καθυστερήσεις κατά την εξόφληση.
Στο έγγραφο ο κ. Σταϊκούρας προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που οι υποχρεώσεις των φορέων δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των φορέων του 2014. Με απλά λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέει στους φορείς «ή ελάτε έγκαιρα να πάρετε τα χρήματα εφόσον τηρείτε τις νόμιμες προϋποθέσεις ή πληρώστε τα χρέη από την τσέπη σας» και δη από τις πιστώσεις του 2014. Ακριβώς όμως επειδή ορισμένοι φορείς είτε έχουν πληρώσει από τους δικούς τους προϋπολογισμούς ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε λόγω προβλημάτων «κανονικότητας» και «νομιμότητας» που εμφανίζουν οι συγκεκριμένες δαπάνες, δεν έχουν υποβάλει καν αίτημα χρηματοδότησης έως τώρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στους «συνήθεις υπόπτους»: δήμους και φορείς υγείας.
Αν τελικά επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας, αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος. Ωστόσο μπορεί να μειώσει κατά το αντίστοιχο ποσό το δημόσιο χρέος.
Αίτημα
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με την τρόικα και έχει υποβάλει αίτημα το όποιο πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2012 για να μπορέσει να πάρει «ανάσες» η αγορά.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013, έχουν χορηγηθεί 21.185 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έχει πληρωθεί το 88% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 92% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (1,06 δισ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
Επίσης, έχει μεταβιβαστεί το ποσό και ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ (162 εκατ. ευρώ).
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Κάτω από 3% το έλλειμμα
Σε επίπεδα κάτω του 3% θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2013, πληρώντας δηλαδή τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Αυτό δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι εφόσον επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ τότε και το 2014 η Ελλάδα θα επιτύχει τον ίδιο στόχο.
Τα στοιχεία αυτά για το έλλειμμα θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί από τη Εurostat. Το γεγονός αυτό δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες που παραμένουν σε καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα. Για την ιστορία και μόνο, η Ελλάδα μπήκε σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης τον Φεβρουάριο του 2009.