04/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τη χρόνια αδράνεια στον υπερβάλλοντα ζήλο

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει κινδύνους που εγκυμονεί η εν θερμώ κινητοποίηση των Aρχών για τον Ναζισμό και τον ρατσισμό.
      Pin It

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει κινδύνους που εγκυμονεί η εν θερμώ κινητοποίηση των Aρχών για τον Ναζισμό και τον ρατσισμό

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

«Κανόνες και ψύχραιμη εφαρμογή τους», είναι η σύνοψη της απάντησης από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο ερώτημα αναφορικά με τις άμυνες της δημοκρατίας και ενός κράτους δικαίου, όταν όψιμα αφυπνίζεται σχετικά με την επικινδυνότητα της Χρυσής Αυγής για το πολίτευμα.

 

Σύμφωνα με την Ενωση, ζητούμενο είναι τόσο η αξιοποίηση του υπάρχοντος ποινικού οπλοστασίου όσο και νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου υφίστανται κενά ή διαπιστώνεται χρόνια αχρησία νομικών διατάξεων, όπως ιδίως το ζήτημα του ρατσιστικού κινήτρου.

 

O κίνδυνος

 

Τα μέλη της ωστόσο προειδοποιούν: «Η χρόνια αδράνεια δεν διορθώνεται με στιγμιαίο υπερβάλλοντα ζήλο», τονίζοντας περαιτέρω πως η εν θερμώ κινητοποίηση των διωκτικών αρχών εγκυμονεί κινδύνους στο πεδίο των συνταγματικών εγγυήσεων, καθώς όταν μια πολιτεία αντιδρά υπό την πολιτική και επικοινωνιακή πίεση των εξελίξεων, είναι στατιστικά αναπόφευκτο και πολιτικά εύλογο ότι θα προβεί σε ενέργειες υπαγωγής της νομιμότητας στη σκοπιμότητα. «Οι ένοχοι, λοιπόν, πρέπει να τιμωρηθούν. Μεταξύ, ωστόσο, της ατιμωρησίας και της “παραδειγματικής” τιμωρίας υπάρχει η αρχή της νομιμότητας: η δίκαιη και αναλογική ποινή σε όσους καταγνωστεί η ενοχή», υπογραμμίζει η Ενωση.

 

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένας «οδικός χάρτης» για το τι πρέπει να γίνει με το ναζιστικό μόρφωμα. Το πρώτο επίπεδο αντιμετώπισης της εν λόγω οργάνωσης, το οποίο αναφέρεται στο κράτος, συνοψίζεται στη θέση ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα και πρέπει να εξαρθρωθεί. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Δημήτρη Σαραφιανό, η παράγραφος α του 187 «ταιριάζει γάντι» σε οργανώσεις με δομές αντίστοιχες της Χ.Α. «και είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει εφαρμοστεί». Η Ενωση επισημαίνει πως η εξάρθρωση της οργάνωσης πρέπει να πραγματοποιηθεί με «τον αυτονόητο σεβασμό στις συνταγματικές εγγυήσεις που προβλέπουν δικαιώματα στους κατηγορουμένους, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» και συμπληρώνει κατηγορηματικά: «Ακόμη και οι εχθροί του πολιτεύματος δικαιούνται της προστασίας του». Το δεύτερο επίπεδο δράσης του «οδικού χάρτη», το οποίο αφορά την κυβέρνηση, στέλνει το εξής μήνυμα: «Η ξενοφοβική ρητορική, ο εθνικισμός σε συνθήκες φτωχοποίησης, γεννάει ναζισμό και ρατσιστική βία» και γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουν.

 

Το κείμενο της Ενωσης, «υπόδειγμα ψυχραιμίας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, συντάχθηκε μετά την απόφαση για τη μη προφυλάκιση βουλευτών και μελών της Χ.Α. «Αμυνα της Δημοκρατίας, αλλά σύμφωνα με κανόνες, είναι η αφετηρία μας», τόνισε ο ίδιος. «Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να τη σεβόμαστε. Δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική στις αποφάσεις της», υποστήριξε. Σχολίασε δε και την αντιφατικότητα των δηλώσεων από την πλευρά του μορφώματος, σε δύο διαδοχικές ημέρες πριν και μετά την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

 

Κάνοντας λόγο για μια προηγούμενη «μακρά περίοδο ανοχής στο ναζιστικό φαινόμενο» και για αδράνεια για την οποία «θεσμικοί φορείς, Δικαιοσύνη, πολιτική τάξη και εκτελεστική εξουσία, οφείλουν επιτέλους να κάνουν την αυτοκριτική τους», ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συντονιστής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί το «οπλοστάσιο της Δικαιοσύνης» απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα. «Η κοινωνία πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Το μεγάλο ζήτημα είναι να αντιληφθεί η Δημοκρατία ότι έχει να κάνει με την επιβίωσή της», επισήμανε.

 

Το πολιτικό πλαίσιο

 

«Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο που θα αφήσει ανεμπόδιστους τους θεσμούς του κράτους να λειτουργήσουν, δηλαδή τη δικαστική εξουσία και την αστυνομία», ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αφήνοντας πολλαπλές αιχμές, ιδίως στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. «Κανείς δεν είναι αθώος», τόνισε αναφερόμενος στο ναζιστικό φαινόμενο.

 

«Παράλληλα με την αποτελεσματική πολιτική και ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, απαιτείται αναίρεση των πολιτικών εκείνων επιλογών που επιφέρουν τον εκφασισμό τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και δομών του κρατικού μηχανισμού. Και αυτό είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Scroll to top