Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την εκλογή μουφτή και τη λειτουργία τεμένους
Του Τάσου Τσακίρογλου
Με δύο παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο απάντησε η Αγκυρα στο γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν δεν συμπεριέλαβε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο «πακέτο εκδημοκρατισμού» που ανακοίνωσε πρόσφατα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επανέφερε το θέμα της αμοιβαιότητας, αν και όχι «απόλυτης» όπως είπε, καλώντας την Ελλάδα «να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».
Ετσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέματα, όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνει κάποια κίνηση η Τουρκία.
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μιας θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Περιμένουμε από την Ελλάδα»
Πρέπει να μας διευκολύνουν για να τους διευκολύνουμε», υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας: «Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας, αλλά εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες και ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, ούτε και μουσουλμανικό νεκροταφείο, και σημείωσε πως στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται ούτε η λέξη «τουρκικός» στους συνδέσμους και τόνισε: «Εάν εκείνοι τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, τότε θα παροτρύνουν κατά αυτό τον τρόπο και εμάς σε θέματα όπως η Θεολογική Σχολή». Κατέληξε δε λέγοντας πως όταν μεταβεί στις 7-8 Οκτωβρίου στην Ελλάδα θα συζητήσει τα θέματα αυτά.
Το θέμα απασχολεί και τον Τύπο και η «Σαμπάχ» σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Παρεμπόδιση από τη Χρυσή Αυγή για τη Θεολογική Σχολή», γράφει ότι το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης βγήκε από το πακέτο εκδημοκρατισμού, διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις στο θέμα της Δυτικής Θράκης, λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής.
Σε μια άλλη εξέλιξη, τον δρόμο για τη διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών που δήμευσε το τουρκικό κράτος φαίνεται πως ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση (με τη συμμετοχή Τούρκου δικαστή) που εκδόθηκε, καταδικάζει την Τουρκία να αποζημιώσει τους αδελφούς Φωκά με το ποσό των 5.000.000 (πέντε εκατομμυρίων) ευρώ, με τόκο υπερημερίας 3 ποσοστιαίες μονάδες προσαυξημένες στο οριακό επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας και 15.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, υπάρχουν ακόμα ακίνητα που έχουν δημευθεί και πολλές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επισημαίνει -τέλος- το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.»