Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Δικάζεται στις 14 Οκτωβρίου στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Θεσσαλονίκη η Havva Suicmez, γνωστή αγωνίστρια με το όνομα Εμινέ. Η Εμινέ, που δηλώνει αθώα, κατηγορείται για την υπόθεση της έκρηξης στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης το 2010 και της αποδίδονται οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ο μόνος λόγος για τον οποίο βαρύνεται με τις εν λόγω κατηγορίες είναι ότι συνόδευσε ως μεταφράστρια έναν Τούρκο ομοεθνή της (ο οποίος σκοτώθηκε στον χώρο της έκρηξης) για να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του στον Ελληνα ιδιοκτήτη. Σημειωτέον πως το σπίτι αυτό δεν ήταν εκείνο όπου έγινε η έκρηξη. Το μόνο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία που να εμπλέκει την Εμινέ είναι ένα σακουλάκι με εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο πατάρι του σπιτιού εκείνου. «Εχουν εξεταστεί έως σήμερα 40 μάρτυρες και κανείς δεν την συνδέει με την υπόθεση, ενώ δεν έχει προκύψει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος της μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των Κούρδων της περιοχής» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος της, Εφη Τελλή. Το ένταλμα εναντίον της εκδόθηκε το 2011 και μέχρι τον Μάρτη του 2013 κανείς δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση ελλείψει στοιχείων. Την Πέμπτη 21 Μαρτίου ξαφνικά εκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και μέσα σε λίγες ώρες η «εξαφανισμένη» για δύο χρόνια (αλλά γνωστής διαμονής) Εμινέ συλλαμβάνεται.
Τον περασμένο Ιούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας θεώρησε ότι η δίωξή της είναι πολιτική, ότι είναι de facto πολιτική πρόσφυγας και ότι κινδυνεύει με βασανιστήρια στην Τουρκία. Για την ίδια δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία στην Τουρκία. Στην Ελλάδα απειλείται με πολυετή κάθειρξη με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και για αυτόν τον λόγο οργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το δικαστήριο.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν για 11η μέρα την απεργία πείνας οι δύο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, Ahmet Yüksel και Erdğan Çakır, που κινδυνεύουν με απέλαση σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα μετά από πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών.