Μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραδέχονται τώρα ότι «χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις η Χ.Α. θα συνεχίσει το εγκληματικό της έργο και μέσα από τις φυλακές»
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Παντελώς ανέτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων για τον περιορισμό της Χρυσής Αυγής δείχνει η κυβέρνηση, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Η δικαστική δίωξη και οι αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση της οργάνωσης, όπως πλέον παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, δεν αρκούν για να «ξεδοντιαστεί» η απειλή, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά επιμένουν ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να ενεργήσει βιαστικά στο πολιτικό πεδίο».
Το σχέδιο που είχε αρχίσει να καταρτίζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της Χρυσής Αυγής, από τις αρχές Αυγούστου και εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους δήμους, τον προσεχή Μάιο, δεν προέβλεπε το «ξεδόντιασμα», αλλά την… «ήπια απονεύρωση» των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης.
Πίεση με αποκαλύψεις
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, στον οποίο κομβικό ρόλο είχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και Χαρ. Αθανασίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και Τ. Μπαλτάκος, η κυβέρνηση θα πίεζε τη Χρυσή Αυγή με αποκαλύψεις γύρω από τις δραστηριότητες τοπικών στελεχών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, ενώ στη Βουλή η Ν.Δ. θα εξαπέλυε διμέτωπο, προς τα δεξιά και τα αριστερά της, για «τις συνέπειες που έχει στην οικονομία η πολιτική των δύο άκρων».
Πλην όμως, οι εξελίξεις ξεπέρασαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς η Χρυσή Αυγή, από την επέτειο του Μελιγαλά, στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου η οργάνωση έκανε επίδειξη δύναμης στη Ν.Δ. και το ίδιο διάστημα εξαπέλυσε οργανωμένη επίθεση στο Πέραμα στο ΚΚΕ, έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις. Η δολοφονική επίθεση στην Αμφιάλη διέλυσε και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις στο κυβερνητικό σχήμα ότι μπορεί να περιορίσει τη Χρυσή Αυγή.
Η στροφή στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα, αν και επιβεβλημένη, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η ρητορική των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά παρέμεινε στη θεωρία των δύο άκρων, προκαλώντας εντάσεις και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα, η σύγχυση γύρω από την κυβερνητική γραμμή εντείνεται και οι βολές κατά των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και κυρίως κατά του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, εστιάζονται ευθέως στα πρόσωπα του Χρ. Λαζαρίδη και του Φ. Κρανιδιώτη, στους οποίους καταλογίζονται οι ακροβατισμοί της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, με τις πολιτικές παρεμβάσεις του από τις ΗΠΑ και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου στην Αθήνα, έδειξε ότι δεν μπορεί να αποστεί από την αρχική γραμμή πλεύσης, αυτής «των ίσων αποστάσεων από τα δύο άκρα», μολονότι τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη της αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή, ενώ η Αριστερά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ, στον δημόσιο λόγο τους θέτουν ως προτεραιότητα την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και την απομόνωση του μισαλλόδοξου λόγου της στην κοινωνία.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να αποφεύγει τη συζήτηση για τα ζητήματα που είναι ανοιχτά, ακόμη και την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή και την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Υπό την πίεση των εξελίξεων στο δικαστικό πεδίο και την εντεινόμενη πολιτική κριτική που δέχεται η κυβέρνηση μέσα και έξω από τη χώρα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συγκαλεί σήμερα σύσκεψη, στην οποία θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Στην πρωθυπουργική ατζέντα ακολουθεί η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα οριστεί, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Επιφυλάξεις
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση με τις δικές της πρωτοβουλίες έχει παραπέμψει στη δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή και, το σημαντικότερο, έχει αποκαλύψει και απομυθοποιήσει την οργάνωση», ωστόσο οι επιφυλάξεις που εκφράζονται ως προς αυτά τα κυβερνητικά επιτεύγματα είναι πολλές και ισχυρές. Το πρόβλημα που προσπαθούσε να επιλύσει με τα ήπια σχέδια αρχικά και τώρα με την επιχείρηση εξάρθρωσης η κυβέρνηση, έχει γίνει πιο περίπλοκο και, όπως σημειώνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει το ίδιο επικίνδυνο βιολί και μέσα από τη φυλακή».
Στο πλαίσιο αυτό, οι απόψεις που διαμορφώνονται στην κυβέρνηση είναι αποκλίνουσες και ως προς την κεντρική γραμμή αντικρουόμενες, καθώς το στενό επιτελείο των συνεργατών του κ. Σαμαρά θεωρεί ότι «η πίεση της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί και προς τα δύο άκρα», ενώ αντιθέτως στο υπουργικό συμβούλιο πρυτανεύει η άποψη «για την συγκρότηση δημοκρατικού πολιτικού μετώπου κατά των νεοναζί».