O συνθέτης των πιο επιτυχημένων μιούζικαλ στην Ιστορία έγραψε το «Stephen Ward», για να αποδείξει ότι ο φίλος και συγκάτοικος του showgirl, αυτός που τη σύστησε στον υπουργό Αμυνας, πέρασε από δίκη και αυτοκτόνησε, είναι απλώς ένας αθώος, συκοφαντημένος από το σύστημα, άνθρωπος
Της Μαρίνας Κουβέλη
Μεγάλη Βρετανία, αρχές της δεκαετίας του ’60. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, πρωθυπουργός είναι ο συντηρητικός Χάρολντ Μακμίλαν. Ο 48χρονος υπουργός Αμυνας Τζον Προφιούμο, παντρεμένος με την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον, συνάπτει εξωσυζυγική σχέση με τη νεαρή χορεύτρια του καμπαρέ Κριστίν Κίλερ, την οποία γνωρίζει σε ένα πάρτι του οστεοπαθητικού μπον βιβέρ Στίβεν Γουορντ. Απλό ροζ σκάνδαλο; Θα μπορούσε, αν το 1963 δεν αποκαλυπτόταν πως η Κίλερ είχε ταυτόχρονα σχέσεις με τον Γεβγένι Ιβανόφ, στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας. Η πολιτική καριέρα του Προφιούμο έσβησε σε μια βραδιά, οι Συντηρητικοί έχασαν τις επόμενες εκλογές και τα σενάρια για το πόσα τελικά βρετανικά μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω του κρεβατιού της Κίλερ πήραν διαστάσεις μύθου.
Ο Στίβεν Γουόρντ πέρασε από δίκη για παράνομο πλουτισμό και έσοδα από ανήθικες δραστηριότητες, αλλά αυτοκτόνησε λίγο πριν το δικαστήριο ανακοινώσει την ετυμηγορία. Η Κριστίν Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Ο Τζον Προφιούμο παρείχε φιλανθρωπική εργασία ώς το τέλος της ζωής του (2006).
Πενήντα χρόνια μετά, ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Βέμπερ γράφει ένα μιούζικαλ για το σκάνδαλο Προφιούμο, με σκοπό, όπως λέει, να αποδείξει ότι «ο Στίβεν Γουόρντ δεν ήταν παρά ο αποδιοπομπαίος τράγος του κατεστημένου. Χρεώθηκε από την αστυνομία διάφορα πράγματα. Τον υποχρέωσαν να μετατρέψει τη μαρτυρία του σε απολογία». Το έργο έχει τίτλο το δικό του όνομα («Stephen Ward») και είναι η πρώτη δουλειά του συνθέτη από το 2010, που έγραψε το «Love never dies». Ο δημιουργός σπουδαίων μιούζικαλ, όπως τα «Εβίτα», «Cats», «Το φάντασμα της όπερας», παραδέχεται ότι η ζωή τού Γουόρντ είναι ένα «σπουδαίο θέμα» για ένα συνθέτη.
Εστιάζει όλο το μιούζικαλ στην προσωπικότητά του. Το υπόλοιπο σκάνδαλο «περνά» από τη σκηνή μόνο για ένα τρίλεπτο. Το κείμενο και οι στίχοι ανήκουν στον περίφημο Κρίστοφερ Χάμπτον και στον Ντον Μπλακ, η σκηνοθεσία στον σερ Ρίτσαρντ Εϊρ, πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας με τεράστιες περγαμηνές σε κλασικό ρεπερτόριο, μιούζικαλ, αλλά και κινηματογράφο. Η παράσταση ανεβαίνει στο «Aldwych Theatre» στις 3 Δεκεμβρίου, με πρωταγωνιστές τους Aλεξάντερ Χάνσον (Στίβεν Γουόρντ), Σάρλοτ Σπένσερ (Κριστίν Κίλερ), Σάρλοτ Μπλάκλιτζ (Μάντι Ράις Ντέιβις), Ντάνιελ Φλιν (Τζον Προφιούμο).
Για να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές της ιστορίας ο Βέμπερ έχει τους κατάλληλους συνεργάτες. Η χορεύτρια Μάντι Ράις Ντέιβις, για παράδειγμα, φίλη τότε της πέτρας του σκανδάλου Κριστίν Κίλερ και μάρτυρας στη δίκη του Στίβεν Γουόρντ, με το που έμαθε για το μιούζικαλ τηλεφώνησε αμέσως στον συνθέτη και του πρόσφερε τις γνώσεις της. «Θεωρώ ότι το μιούζικαλ του Βέμπερ θα είναι μια ειλικρινής ματιά, η οποία θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν μεταξύ του μύθου και του πραγματικού Γουόρντ», είπε. Παραδέχτηκε ότι με την πρώην φίλη της Κίλερ έχει να μιλήσει από τη δεκαετία του 1980. «Δεν νομίζω ότι με συμπαθεί».
Ενώ ο Ρίτσαρντ Εϊρ σχολίασε: «Η Μάντι έλαβε μέρος στη διαδικασία δημιουργίας της ιστορίας, αλλά δεν πήρε μέρος στις πρόβες. Είναι συναρπαστική αφηγήτρια. Πολλές πληροφορίες και γνώσεις της μπήκαν στο σενάριο. Δεν έχει ξεχάσει τίποτα και δεν έχει συγχωρέσει τίποτα».
Το 1989 η υπόθεση Προφιούμο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μάικλ Κάτον-Τζόουνς («Σκάνδαλο»), με έναν Τζον Χαρτ καταπληκτικό στον ρόλο του Γουόρντ και τις Τζόαν Γουάλεϊ και Μπρίτζετ Φόντα.