Νέα και ειδήσεις, πρόσωπα και γεγονότα από τα FM και τα web radios
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
1. Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο
Σε οχτώ συχνότητες της Αττικής εκπέμπει το Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, απλώνεται σε ολόκληρη την μπάντα των FM. Ωστόσο, όσο γκελ έκανε στον κόσμο η Δημόσια Τηλεόραση, άλλο τόσο κάνει και αυτό: περνάει εντελώς απαρατήρητο. Τα τεχνικά του μέσα, πάντως, είναι όντως πενιχρά, να τους το αναγνωρίσουμε στην Κατεχάκη.
2. Ελληνική Ραδιοφωνία
Η ΕΡΑ, η (αυθεντική) Ελληνική Ραδιοφωνία εκπέμπει στα FM. Στην Αθήνα με ασθενές σήμα στους 91.8, στη Θεσσαλονίκη στους 87.8 και σε διάφορους περιφερειακούς σταθμούς ανά την επικράτεια. Ειδικά ο πομπός του Πηλίου είναι σούπερ δυνατός κι εκπέμπει στη μισή σχεδόν Ελλάδα. Σημειωτέον, στο διαδικτυακό Ert open ακούμε διαδικτυακά και το original Τρίτο Πρόγραμμα, ενώ ετοιμάζεται το Δεύτερο με όλες τις εκπομπές του.
3. Τίτλοι τέλους για τον «NRJ 88.6»
Η συνεργασία με τον μεγάλο γαλλικό όμιλο του «Energy» έλαβε τέλος. Ο όμιλος Γιαννίκου βρίσκεται σε αναζήτηση ονόματος για τους 88.6. Το μουσικό στιλ της συχνότητας παραμένει το ίδιο dance, όπως το ρεπερτόριο του παλιού Best, το κενό του οποίου φιλοδοξεί να καλύψει.
4. Εκπομπή για την Ιστορία
Κάθε Κυριακή 11 με 12 στον «105,5 Στο Κόκκινο». Την επιμέλειά της έχει ο Ηλίας Νικολακόπουλος και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Η θεματολογία του προέρχεται κυρίως από γεγονότα του 20ού αιώνα.
Kυριακή επίσης, στη 1 το μεσημέρι, ο δικός μας Αρης Χατζηστεφάνου παρουσιάζει το InfoWar (το έντυπο InfoWar το διαβάζετε εδώ στην «Εφ.Συν.»), το καλύτερο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στα εγχώρια FM.
5. Τα ευρωπαϊκά chart
Τώρα με το Internet είναι όλα εύκολα, αν συνδεθείτε επομένως στο site του BBC 1 κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα θα ακούσετε live τα 40 πρώτα τραγούδια του βρετανικού chart. Ωστόσο, επειδή αυτή η λίστα ως συνήθως παρουσιάζεται πολύ ποπ για τα γούστα μας, προτιμάμε τις υπόλοιπες ώρες να συντονιζόμαστε στο BBC 6, που είναι πιο alternative.
6. 90.1
Ο πρώην «902 Αριστερά Στα FM» αποτελεί νεκρή συχνότητα. Μόνο μουσική παίζει, ούτε καν σήματα τίτλων δεν έχει, άγνωστο ποιος την κατέχει και τι σκέφτεται να την κάνει. Τουλάχιστον το «E Channel» στην τηλεόραση βγάζει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα.
7. Radio Bubble
Διαδικτυακό συνεταιριστικό ραδιόφωνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση radiobubble.gr. Επαναστατικό, αγωνιστικό, έγκυρο και έγκαιρο στην ενημέρωσή του.
Εκεί κάνουν εκπομπές διάφορα accounts του twitter, που πολύ θα ήθελε ο κ. Γιώργος Μουρούτης να μάθει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά. Trolls, πάντως, δεν είναι.
8. Καλά ραδιόφωνα στην επαρχία
Στις Σέρρες ο «Ρόδον FM» με ροκ, στην Πάτρα το «Mojo Radio» με ξένα τραγούδια σε στιλ «Pepper» και στη Ρόδο το «Ράδιο Λυχνάρι», με το ελληνικό του play list να θυμίζει αρκετά τον «Μελωδία».
9. On Air
Ο Κωνσταντίνος Λαβίθης αντικατέστησε τον Μάνο Τσιλιμίδη στο μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα επικοινωνίας με τους ακροατές του «Real FM». Αν είναι καλύτερος; Δεν θα το λέγαμε. Ο Γιώργος Ψάλτης βρίσκεται πλέον στον «Alpha 98.9», o Μπάμπης Παπαπαναγιώτου στο «Βήμα 99.5» και ο Αντώνης Κοκορίκος πάντα στον «Flash 96». Ο Σπύρος Παγιατάκης πήγε στον «Εν Λευκώ 87.7» και η Αφροδίτη Σημίτη κρατάει τα ηνία στο Joinradio.gr.
10. Σκάι 100.3
Εχει κι έναν (κατά δήλωσή του) αριστερό ο φιλομνημονιακός ραδιοσταθμός του Φαλήρου: τον Σταμάτη Μαλέλη. Πλουραλισμός.