06/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

«Ψευδεπίγραφο το Καταστατικό»

      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Εντυπωσιακό «άδειασμα» κάνει στην απολογία του ο Νίκος Μίχος –κατά την προσφιλή, όπως αποδεικνύεται, τακτική της οργάνωσης– σε τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο και Κων. Μπαρμπαρούση, που συμμετείχαν στα χτυπήματα κατά μεταναστών σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, αλλά και σε περιστατικά ελέγχου μεταναστών σε νοσοκομεία της χώρας.

 

«Σχέδιο επί χάρτου» αποκαλεί το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία, που «συντάχθηκε τη δεκαετία του ’80, ψευδεπίγραφο και ουδέποτε είχε περιβληθεί οποιονδήποτε τίτλο και ουδέποτε είχε ισχύσει στο εσωτερικό του κόμματος», που δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογική βάση της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, ακολουθώντας πιστά τη χρυσαυγίτικη γραμμή κατά των άλλων κομμάτων, θυμίζει τη φωτογραφία «που ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πατούσε το κεφάλι αντιπάλου του».

 

Αρνείται ότι είναι ναζιστές, «-είμαστε Ελληνες εθνικιστές και προτάσσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδος και μόνο».

 

«Δεν υπάρχει κείμενο επιγραφόμενο «Η Αρχή του Αρχηγού»». Η απάντηση αυτή του Μίχου προκάλεσε την εύλογη ερώτηση των ανακριτών -οι οποίοι τον παρέπεμψαν στη νύχτα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012- για το πώς εξηγεί τη συμπεριφορά Γερμενή με το περιβόητο «εγέρθητι». «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της στιγμής από τον βουλευτή Γερμενή. Ηταν μια αντίδραση σε ένα κλίμα φορτισμένο με ευθύνη των δημοσιογράφων, με όλα αυτά που είχαν ειπωθεί πριν από τις εκλογές εναντίον της Χρυσής Αυγής».

 

«Οταν κάνετε λόγο «για διαταγές ανωτέρων», τι ακριβώς εννοείτε»; ρωτά ο ανακριτής.

 

Μίχος: «Ο όρος διαταγή ανωτέρου έχει την έννοια της εντολής ή της αυστηρής συστάσεως. Πρόκειται δηλαδή για μια δεσμευτική οδηγία με σκοπό των όρων διασφάλισης λειτουργίας μας και πάντοτε εννοώ ότι η εντολή δίδεται μέσα από την προβλεπόμενη γραμμή της ιεραρχίας, όπως αυτή καθορίζεται από το καταστατικό του κόμματος και τα όργανα του κόμματος».

 

Σε ερώτησή του ο ανακριτής αναφέρεται στην κατάθεση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, σύμφωνα με την οποία ο Μίχος μαζί με Λαγό και Παναγιώταρο σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 8 Αυγούστου με «πύρινους λόγους και ακραία φρασεολογία» προανήγγειλαν τον ξυλοδαρμό μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα που έγινε αρκετές μέρες αργότερα.

 

«Μας κάλεσαν οι εργάτες της Ζώνης ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σωματείο όπως αυτό του ΠΑΜΕ. Εκφωνήσαμε λόγους για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας και δεν ωθήσαμε κάποιον σε παράνομη πράξη και μάλιστα πράξη βίας. Ο Πουλικόγιαννης να θυμηθεί τη φωτογραφία του στην εφημερίδα που πατούσε το κεφάλι ενός αντιπάλου του. Ολοι ξέρουμε πολύ καλά τις κόντρες που είχε το ΠΑΜΕ με εργάτες που δεν ακολουθούσαν τη γραμμή τους».

 

Για τα μέσα χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής επικαλέστηκε την «καλή διαχείριση» του κόμματος και «να γίνουν όσοι έλεγχοι χρειαστούν για να το αποδείξουμε και μακάρι να έπραττε το ίδιο και το ΚΚΕ στο σπίτι του λαού και τα υπόλοιπα κόμματα που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα χωρίς κανέναν έλεγχο».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΠΟΠΟΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

 

«Τμήμα συλλογής τα όπλα»

 

Από το σκεπτικό της προφυλάκισής της φαίνεται η επικινδυνότητα της ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη. Ανακριτές και εισαγγελείς, ενώπιον των οποίων απολογήθηκε, θεώρησαν «πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα αδικήματα, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης (προσπάθεια απόκρυψης από την υπηρεσία της την ιδιότητα της ως μέλους της οργάνωσης), κατοχή μεγάλου αριθμού όπλων και πυρομαχικών, που εξυπηρετούν τους εγκληματικούς σκοπούς της οργάνωσης, η οποία στρέφεται σε βάρος πολλών παθόντων».

 

«Γράφτηκα στη Χρυσή αυγή πριν από ένα χρόνο διότι συμφωνούσα με τις απόψεις του κόμματος, ωστόσο όμως λόγω της ιδιότητας μου ως αστυνομικού απέφευγα για προφανείς λόγους να συμμετέχω φανερά σε εκδηλώσεις του κόμματος. Κατέβαλα τη συνδρομή μου ως υποστηρικτή και δεν είχα κάποια άλλη συμμετοχή. (…) Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πληροφορήθηκα από τις ειδήσεις και το βράδυ της δολοφονία οι δύο συνομιλίες που εντοπίστηκαν να έχω με τον συγκατηγορούμενο Λέοντα Τσαλίκη δεν αφορούσαν το έγκλημα αλλά δεν θυμάμαι το λόγο επικοινωνίας».

 

Για τον μεγάλο αριθμό όπλων που βρέθηκαν στο σπίτι της στον Πειραιά ισχυρίστηκε ότι «έχουν ξεμείνει από υπηρεσιακά όπλα που χειριζόμουν στο παρελθόν, ενώ τα μαχαίρια που βρέθηκαν και η σιδερογροθιά αποτελούν μέρος συλλογής. Το μεν Glock είναι το νομίμως χρεωμένο σε μένα υπηρεσιακό όπλο, η δε καραμπίνα έχει νόμιμη άδεια και είναι χαλασμένη. Τα λοιπά πιστόλια είναι μη λειτουργικά και αποτελούν τμήμα της ευρύτερης συλλογής την οποία διατηρώ. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα αντικείμενα είτε είναι παλιά είτε αποτελούν υπόλοιπο παλαιού εξοπλισμού, το οποίο κατείχα νομίμως στο πλαίσιο των υπηρεσιακών μου καθηκόντων».

 

 

Scroll to top