Του Βασίλη Γεώργα
Ρελάνς στην κριτική που δέχεται από τις εμπλεκόμενες πετρελαιοβιομηχανίες για μεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς έρευνας υδρογονανθράκων επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση.
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε χθες, έπειτα από χρονοτριβή ενός έτους, το αίτημα που είχαν υποβάλει από κοινού ένα χρόνο πριν (στις 9 Οκτωβρίου 2012) οι εταιρείες Energean Oil και Ratio Oil Exploration για τη διενέργεια ερευνών στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο του Ορφανού στη Χαλκιδική. Στην πράξη, με την αποδοχή του αιτήματος ανοίγει ο δρόμος για νέες έρευνες, είτε με απευθείας ανάθεση στις δύο εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν, είτε σε άλλες πετρελαϊκές μετά από διεθνή διαγωνισμό. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί διακήρυξη με τους όρους του διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο τριών μηνών να υποβάλουν προσφορές.
Οι δύο περιοχές είχαν ξαναδοθεί για έρευνα τη δεκαετία του 1960 (σ.σ. έκταση 5.025 τετ. χλμ. του Θερμαϊκού στην Texaco και άλλα 2.015 τ.χλμ. στον Κόλπο Ορφανού στην Oceanic), αλλά οι έρευνες δεν έφεραν αποτέλεσμα και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 παραχωρήθηκαν στην τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ.
Παρά την απόφαση, ωστόσο, με την οποία εντάσσονται στον χάρτη των υπό έρευνα περιοχών ακόμη δύο πολύ μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις στη Βόρειο Ελλάδα, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς ήδη 21 μήνες μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών για το Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, οι ανάδοχοι που έχουν προεπιλεγεί ακόμη περιμένουν να εγκριθούν και να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης, ώστε να ξεκινήσουν κάποτε οι έρευνες.
Πιθανότατα αυτό να συμβεί μέσα στους επόμενους έναν-δύο μήνες, ωστόσο, το πόσο πίσω βρίσκονται οι διαδικασίες αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μόλις τώρα το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να προσλάβει ως σύμβουλο την Ernst & Young για να δημιουργήσει το πλαίσιο παρακολούθησης των επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ μόλις λίγο καιρό πριν προσελήφθη νομικός σύμβουλος (γραφείο Παναγιώτη Μπερνίτσα) για την αξιολόγηση του περιεχομένου των συμβάσεων.
«Αποικιοκρατικές» αλλαγές
Μερίδιο ευθύνης, ωστόσο, για τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης βαραίνει και τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες αποδύονται σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν όσο μεγαλύτερα οφέλη μπορούν πριν προχωρήσουν στις επενδύσεις, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση αν δεν περάσουν οι «αποικιοκρατικές» αλλαγές που εισηγούνται στο θεσμικό πλαίσιο.
Μεταξύ άλλων, ζητούν μετ’ επιτάσεως να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργού Ενέργειας Γ. Μανιάτη για υποχρεωτική έγκριση των συμβάσεων από τη Βουλή, επικαλούμενες ως πρόσχημα την περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας. Πρόκειται για ένα αίτημα που, όπως διαμηνύει το ΥΠΕΚΑ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Πιέζουν, επίσης, να καταργηθεί η πρόβλεψη του νόμου, σύμφωνα με την οποία κάθε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση των κοινοπραξιών (πώληση μεριδίου, είσοδος νέου μετόχου κ.ά.) θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θέτουν και θέμα πρόβλεψης ισοδύναμης «αποζημίωσης» στις συμβάσεις, αν μελλοντικά το Δημόσιο αλλάξει λ.χ. τον φορολογικό συντελεστή.