stournaras-giannis-thema

06/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έκθεση της Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία

Χρονιά ύφεσης και το 2014 με την ανεργία στο 28,5%

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

77Υφεση και περαιτέρω άνοδο της ανεργίας προβλέπει η Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία -που «εξισορροπείται»- το 2014, επιβεβαιώνοντας την αναβαθμισμένη μεν, χαμηλή δε αξιολόγησή της.

 

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες, ότι η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υποδηλώνουν την εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας. Θεωρεί ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Β-/Β για την πιστοληπτική της ικανότητα. Παράλληλα, διατηρεί σταθερή και την εικόνα της για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου, επισημαίνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και τη διαρθρωτική προσαρμογή.

 

Θετικά και αρνητικά στοιχεία

 

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη αξιολόγησή του αντανακλά και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Από τη μια πλευρά, τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης και το υψηλό χρέος, από την άλλη όμως το υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ (παρότι αυτό υποχωρεί ακόμη), τις σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες γραμμές ρευστότητας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

 

Προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και κατά 1% το 2014, καθώς διαθέσιμο εισόδημα και κατανάλωση συνεχίζουν να συρρικνώνονται λόγω της υψηλής ανεργίας, της πτώσης των μισθών, της αύξησης των φόρων και της σοβαρής δημοσιονομικής συρρίκνωσης εν μέσω της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών. Εκτιμά, επίσης, ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς οι εγχώριες τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό τους και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία απομόχλευσης.

 

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εξισορροπείται. Εκτιμά ότι η σημαντική κάμψη των εξαγωγών και οι χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στο 1% του ΑΕΠ -από 15% το 2008. Μεσοπρόθεσμα βλέπει μάλιστα σταδιακή ενίσχυση του ισοζυγίου, «ως αποτέλεσμα του εν εξελίξει επαναπροσανατολισμού της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση».

 

Σημειώνει τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας λόγω της μείωσης του κόστους εργασίας. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, από το 2010 οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Βαλτικής. Εξέλιξη που, όπως λέει, όμως υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα. Εκτιμά πάντως, έτσι, ότι οι πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα συνεχιστούν και θα ωθήσουν ώς τα τέλη του 2014 την ανεργία στο 28,5%.

 

Scroll to top