Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Τετ α τετ με τους οικονομικούς εισαγγελείς αναμένεται να βρεθούν ενδεχομένως και σήμερα οι δικαιούχοι των τριών ηλεκτρονικών αρχείων που… οδήγησαν στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ελέγχεται για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Την πόρτα των οικονομικών εισαγγελέων Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη περνούν η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αδελφής της Ελένης. Και οι τρεις αναμένεται να εξασφαλίσουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση των στοιχείων που έχουν οι δύο εισαγγελείς και να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

 

Πάντως η Ελένη Παπακωνσταντίνου που παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αρνείται κάθε εμπλοκή της στη υπόθεση, τονίζοντας ότι τόσο η προσωπική της περιουσία όσο και του συζύγου της είναι καθ' όλα νόμιμες.

 

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιθυμούν να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς από αυτές ενδέχεται να προκύψουν και νέες ενδείξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων, στοιχεία τα οποία θα αποσταλούν πάραυτα στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες χτες κατέθεσαν δύο μάρτυρες που ήταν στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στη λίστα Λαγκάρντ.

 

Την ώρα που ο πρώην τσάρος της Οικονομίας μετρά αντίστροφα τον χρόνο για την ψηφοφορία της Βουλής, εισαγγελικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, διότι η απόκρυψη της περίφημης λίστας είχε σαν αποτέλεσμα να μην περάσουν στα ταμεία του Δημοσίου τα χρήματα από τους φόρους που όφειλαν οι μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική HSBC.

 

Πάντως οι βουλευτές στην οκτασέλιδη πρότασή τους ζητούν την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η βουλή της μιας ημέρας μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων θεωρηθεί τακτική κοινοβουλευτική σύνοδος και άρα βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών κριθεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν τη «γλιτώνει», αλλά θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα μιας άλλης δικαστικής μάχης, που θα χαρακτηρίσει ως «υπουργικό» ή «κοινό» το όποιο αδίκημα του καταλογιστεί.

 

Γιατί, αν τελικά κριθεί ότι η νόθευση εγγράφου, το «σβήσιμο» δηλαδή από τη λίστα των στοιχείων των τριών καταθετών που είναι συγγενείς του, στοιχειοθετείται μεν αλλά εκφεύγει των υπουργικών ορίων, τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα τον ανακρίνουν και θα αποφασίσουν για την παραπομπή του ή όχι σε Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας.

Scroll to top