07/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με οκτώ υπουργούς σήμερα ο Σαμαράς στο Ισραήλ

Στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα συζητηθούν τα θέματα Ενέργειας, Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.
      Pin It

Στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα συζητηθούν τα θέματα Ενέργειας, Αμυνας και Δημόσιας Τάξης

 

Η δράση της Χρυσής Αυγής και θέματα μετανάστευσης θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχει ο Ν. Δένδιας. Αλλωστε, οι ισραηλινές και αμερικανοεβραϊκές πιέσεις έπαιξαν ρόλο στη στροφή της κυβέρνησης όσον αφορά το ναζιστικό κόμμα

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με το μυαλό στην τρόικα, τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στη Χρυσή Αυγή, ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα για το Ισραήλ ο Αντώνης Σαμαράς, όπου αναμένεται, με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, να επισφραγίσει τη στενή συνεργασία Αθήνας-Τελ Αβίβ του τελευταίου διαστήματος. Οι ΗΠΑ έχουν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ταχθεί υπέρ της πολύπλευρης ενίσχυσης του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς το επιχειρηματικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι τεράστιο.

 

Μαζί με τον πρωθυπουργό στο αεροπλάνο θα μπουν και οκτώ υπουργοί, καθώς θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρώτοι στη λίστα θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάτι που καταδεικνύει και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο αυτή.

 

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος

 

Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Χ. Ροζάκη, «AOZ και Διεθνές Δίκαιο», ο κ. Βενιζέλος δήλωνε ότι «οι θαλάσσιες ζώνες και η ενεργειακή διάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι μια σαφής προτεραιότητα, γιατί συνδέεται όχι μόνο με εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα, αλλά και με επιτακτικές αναπτυξιακές ανάγκες».

 

Ο ίδιος ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονες (Τουρκία, Αίγυπτο, Κύπρο, Λιβύη, Ιταλία, Αλβανία) και συνέδεσε την απόφαση αυτή με την έναρξη πραγματικών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και την ψήφιση του νόμου 4001/2011, με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα απώτερα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, τα οποία, όπως είπε όμως, «είναι υποκείμενα σε τελική συμφωνία με τους γείτονες».

 

Το πλέον εντυπωσιακό ήταν η ανακοίνωση ότι οι διερευνητικές πολύχρονες επαφές με την Τουρκία (ξεκίνησαν επί Σημίτη) δεν αφορούν πλέον μόνο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνουν «όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα, αλλά όλες τις θαλάσσιες ζώνες», δηλαδή και την ΑΟΖ. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βενιζέλου εγείρουν σειρά ερωτημάτων, καθώς δείχνουν μια οριστική στροφή της κυβέρνησης προς τις ΑΟΖ και ταυτόχρονα είναι άγνωστο σε ποια βάση διεξάγονται οι συνομιλίες με την Αγκυρα, η οποία, ως γνωστόν, μεταθέτει αφ’ ενός το Καστελόριζο στην Αν. Μεσόγειο και αφ’ ετέρου υποστηρίζει ότι αυτό στερείται ΑΟΖ.

 

Στα Ιεροσόλυμα, όπου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, κύριο πιάτο θα είναι η ενέργεια, με τον Γιάννη Μανιάτη να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, αλλά και να συζητά το σαφές ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφράσει η ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil, μαζί με την ελληνική Energean Oil & Gas S.A., για έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού και του Κόλπου του Ορφανού.

 

Παράλληλη με την ενεργειακή συνεργασία είναι και η αμυντική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη για τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες δύο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με την πρώτη να ξεκινά ενώ ο Α. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Ισραήλ, δηλαδή αύριο Τρίτη, σε περιοχές του κεντρικού και νότιου FIR Αθηνών, με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, καθώς και πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Η δεύτερη θα διεξαχθεί σε περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών και ενός ισραηλινού αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού. Δεδομένο είναι και το ισραηλινό ενδιαφέρον για τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας, αλλά και η πώληση στρατιωτικού υλικού στην Αθήνα.

 

Παράλληλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και θέματα μετανάστευσης και νόμου και τάξης θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχει στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Αλλωστε, οι ισραηλινές και αμερικανοεβραϊκές πιέσεις έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη στροφή της πολιτικής Σαμαρά όσον αφορά το ναζιστικό κόμμα.

 

Στα Τίρανα

 

Στο θέμα των ΑΟΖ, επόμενος σταθμός του κ. Βενιζέλου είναι τα Τίρανα, στις 14 Οκτωβρίου, όπου θα συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση Ράμα το θέμα της κύρωσης της υπογραφείσας συμφωνίας οριοθέτησης, η οποία, όμως, «πάγωσε» από το συνταγματικό δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του κόμματος του… ίδιου του Εντι Ράμα. Παράλληλα, έχει προχωρήσει η συνεννόηση με τη Ρώμη, προκειμένου οι δύο διαδοχικές προεδρίες της Ε.Ε. το 2014, ελληνική και ιταλική, να δώσουν έμφαση στις «ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές», με επίκεντρο τις θαλάσσιες ζώνες. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υιοθετεί τις πρωθυπουργικές διαπιστώσεις ότι «η ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ» και, φυσικά, εάν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε νέες διενέξεις, κυρίως με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό.

 

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα τα θέματα της ενέργειας, των ΑΟΖ και των συνομιλιών (οι συμφωνίες είναι αρκετά μακριά στον ορίζοντα) θα αποτελέσουν βασικά συστατικά στη σούπα των ποικίλων success stories, στην οποία αρέσκεται να επιδίδεται η δικομματική των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου.

 

Scroll to top