Το Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» υποστελεχωμένο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά στη Δυτική Αθήνα. Για αθέτηση των δεσμεύσεων του υπουργείου κάνει λόγο ο δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης
→Το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί. Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν αφεθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, αδυνατώντας να κλείσουν έστω και ένα ραντεβού
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
«Σε χώρο 55 στρεμμάτων, το νοσοκομείο αυτό είχε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επέκτασης της λειτουργίας του. Και τώρα είναι ουσιαστικά κλειστό. Κάνουν το μεγαλύτερο λάθος». Ηταν τα πρώτα, σε κατηγορηματικό τόνο μάλιστα, λόγια του Κώστα Κέκα, προέδρου των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα», κατά την άφιξή μας στο προαύλιο. Μια νοσοκομειακή μονάδα που στο παρελθόν, βάσει εκτιμήσεων των εργαζομένων, εξυπηρετούσε πάνω από 100.000 περιστατικά τον χρόνο, σήμερα «πνέει τα λοίσθια», υποστελεχωμένη από προσωπικό και ανήμπορη να εξυπηρετήσει όσους εκ των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας χρειαστούν τις υπηρεσίες της.
Η παραπάνω εξέλιξη είχε προβλεφθεί. Το πλαίσιο «αναδιατάξεων» του υγειονομικού χάρτη της χώρας, η κινητικότητα–διαθεσιμότητα των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και μια σειρά δεσμεύσεων που παρέμειναν… δεσμεύσεις οδήγησαν στη διαμόρφωση της σημερινής, τρομακτικής κατάστασης. Προκειμένου να συμπληρωθούν οι αριθμοί της κινητικότητας, οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. «Αγ. Βαρβάρα» εντάχθηκαν στο καθεστώς, πλην 32 συναδέλφων τους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα εξαίρεσης. Παρ’ όλα αυτά είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Υγείας η πλήρης ανάπτυξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων, καθώς και η παραμονή ή σύσταση μιας σειράς κλινικών (παθολογική, καρδιολογική, νεφρολογική κ.ά.), μονάδων (τεχνητού νεφρού κ.ά.) και τμημάτων (μικροβιολογικό, ακτινοδιαγνωστικό κ.ά.) στο Γενικό Νοσοκομείο.
«Να λειτουργήσει αμέσως»
Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε δεσμευτεί, όπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, σε συνάντηση με εκπροσώπους των περισσότερων δήμων της Δυτ. Αθήνας και των σωματείων των εργαζομένων στο νοσοκομείο, όχι μόνο για τα παραπάνω, αλλά και για τη δημιουργία πλήρους πολυϊατρείου του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ στον χώρο.
«Στην πράξη δεν έγινε κανένα βήμα, απεναντίας κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το νοσοκομείο ουσιαστικά δεν λειτουργεί και αισθανόμαστε ότι μας κοροϊδεύουν. Και οι αιρετοί και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εξυπηρετούνται», επισημαίνει ο κ. Καπλάνης. Σήμερα το νεφρολογικό τμήμα λειτουργεί χωρίς να υποστηρίζεται από ιατρούς, πλην νεφρολόγων. Το τμήμα αιμοκάθαρσης λειτουργεί χωρίς υποστηρικτική. Το μικροβιολογικό εργαστήριο επίσης υπολειτουργεί. Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν αφεθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, αδυνατώντας να κλείσουν έστω και ένα τηλεφωνικό ραντεβού. Για την υποτυπώδη λειτουργία της μονάδας, μεταφέρονται γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. «Πλέον είναι επικίνδυνο να έρθει το επείγον εδώ», δηλώνει κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, Ανδρέας Παπαναστασίου. Ολα αυτά σε ένα νοσοκομείο που «έχει ιστορία ενός αιώνα και είναι απαραίτητο στους κατοίκους των λαϊκών συνοικιών της Δυτ. Αθήνας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας.
«Η λειτουργία του νοσοκομείου μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι κόκκινη γραμμή. Ζητούμε την άμεση επαναλειτουργία του», επισημαίνει ο κ. Καπλάνης, δείχνοντάς μας σχετική επιστολή που έχει αποστείλει στον υπουργό Υγείας, η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί, αν και εστάλη στις 23 Σεπτεμβρίου. «Δεν γνωρίζω αν αυτή η πλήρης διάσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις του κ. Γεωργιάδη και στη σημερινή πραγματικότητα οφείλεται σε επιλογή ή σε αδυναμία ελέγχου υλοποίησης. Το αποτέλεσμα για εμάς, όμως, είναι το ίδιο. Αν δεν έχουμε ανταπόκριση στα αιτήματά μας, θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα το νοσοκομείο και τη φροντίδα υγείας των συμπολιτών μας. Ακόμη και εάν πιστεύει ο υπουργός ότι μπορεί να σηκώσει το ηθικό βάρος του κλεισίματος, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», καταλήγει ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας.
Χειρουργείο σε… 6 μήνες
Οι συνέπειες του «λουκέτου» στο νοσοκομείο είναι πολλαπλές. Η Δυτική Αθήνα μένει χωρίς εφημερεύον νοσοκομείο κάθε τέσσερις μέρες, ενώ η μεταφορά των περιστατικών στα κοντινά νοσοκομεία αυξάνει κατακόρυφα της ώρες αναμονής. Για παράδειγμα, στο Γ.Ν. Νίκαιας, η αναμονή στην εφημερία κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ωρών και η αναμονή σε λίστες χειρουργείων μεταξύ 5 και 6 μηνών, σύμφωνα με εργαζόμενους. Ακόμη το νοσοκομείο αποτελούσε κέντρο αναφοράς για τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα), της ηπατίτιδας και τον ιό της λύσσας. Αναφορικά με την τελευταία περίπτωση, υπενθυμίζεται πως προσφάτως απασχόλησαν την επικαιρότητα κρούσματα που εμφανίστηκαν ανά την Ελλάδα. Αν κάποιος γιατρός «έτρεχε» σε περιοχές της χώρας για την εμφάνιση αντίστοιχων κρουσμάτων, θα προερχόταν από τη μονάδα της «Αγ. Βαρβάρας». Μοναδική εναλλακτική αυτήν τη στιγμή για τους κατοίκους της περιοχής και συγκεκριμένα για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, η επιλογή ιδιωτικών κέντρων υγείας.