Ο Αδωνις Γεωργιάδης, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι ο «νεκροθάφτης» της Υγείας, κατέθεσε για διάλογο θέσεις που έχουν ακουστεί την τελευταία 15ετία
Της Ντάνι Βέργου
Την ώρα που οι μνημονιακές πολιτικές των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διαλύσει τη δημόσια υγεία, ο Αδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιεί την πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για τον ΕΟΠΥΥ για να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για την υγεία.
Η πρόταση, την οποία αργά το απόγευμα της Παρασκευής κατέθεσε προς διάλογο ο υπουργός Υγείας, παραδίδοντάς την στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, κάνει λόγο για: λειτουργία ενιαίου συστήματος ΠΦΥ, 24ωρη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, της κάρτας υγείας, της κατ’ οίκον φροντίδας κ.ά.
Πρόκειται για προτάσεις χιλιοειπωμένες, οι οποίες εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια βρίσκονται στις προθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως άλλωστε τονίζεται στη μελέτη. Για τον οικογενειακό γιατρό ενδεικτικά αναφέρει ότι ο θεσμός «δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη παρά τις συνεχείς αναφορές και την ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση». Για την κατ’ οίκον φροντίδα, ότι «εφαρμόζεται πολύ περιορισμένα».
Διαχειριστής ο ΕΟΠΥΥ
Η πρόταση συστήνει τον ορθολογισμό της διαμόρφωσης ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών, δηλαδή Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ΕΣΥ, μονάδες ΠΦΥ ΕΟΠΥΥ, δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έναν φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους. Επιπλέον, προτείνει ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ να είναι αυτός του αποκλειστικού πλέον διαχειριστή του συνόλου σχεδόν των δημόσιων πόρων για την υγεία. Ρόλος ο οποίος συνίσταται στην πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση, έτσι, υπογραμμίζεται στην πρόταση: «Οσον αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η Ελλάδα εμφανίζει ήδη μείωση των δαπανών κατά 18% μεταξύ 2009 και 2011. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα η πρόβλεψη δαπάνης για ΠΦΥ να μην ξεπερνά το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού, καθιστούν σχεδόν βέβαιη την αδυναμία κάλυψης των σχετικών αναγκών υγείας των πολιτών στο άμεσο μέλλον». Η Επιτροπή υπολογίζει ότι για την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «απαιτείται μια μετατόπιση πόρων, έτσι ώστε οι σχετικές δαπάνες να μην υπολείπονται του 15% των δημοσίων δαπανών του συστήματος υγείας». Αυτό με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 1,5 δισ. €. Η κατανομή του ποσού αυτού στις διάφορες δομές είναι αναμενόμενο να διαφέρει μεταξύ των περιφερειών, ενώ ζητούμενο είναι οι απαιτούμενοι πόροι να διασφαλιστούν από τη συγκράτηση των ασθενών σε αυτό το επίπεδο φροντίδας, στόχος ο οποίος άλλωστε είναι ευρύτατα διαδεδομένος διεθνώς.