→Η κοινωνική συνοχή της Ελλάδας απειλείται, «όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης», προειδοποιούν οι Times
Του Μπάμπη Μιχάλη
Ανένδοτη για την ορθότητα της πολιτικής που εφήρμοσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, παρά τα γνωστά λάθη, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την ίδια στιγμή οι Times υποστηρίζουν ότι η χώρα μας μοιάζει πια με τη Γερμανία του Μεσοπολέμου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην Deutsche Welle, η Γαλλίδα επικεφαλής επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη στην Ελλάδα, αλλά ότι απλά υποτίμησε κάποιους παράγοντες. «Οπως, για παράδειγμα, την επίδραση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή (σ.σ. στον οποίο ως γνωστόν αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας, στην οικονομική ανάπτυξη). Απλά τον υποτιμήσαμε», είπε και φρόντισε να πετάξει κάθε ευθύνη από την πλάτες του Ταμείου, τονίζοντας ότι ακόμη και αν ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είχε αναθεωρηθεί, το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας θα σχεδιαζόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο… λόγω των αγορών, οι οποίες ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις. «Απαιτούνταν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι μια διαδικασία την οποία πέρασε η χώρα κάνοντας μεγάλες θυσίες. Ελπίζουμε όμως ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ένα -έστω και μικρό- πλεόνασμα».
Η Λαγκάρντ δεν είπε τίποτα βέβαια στην Deutsche Welle για τις δραματικές επιπτώσεις που είχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ και η «υποτιμημένη» εκτίμηση του πολλαπλασιαστή» όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά σε κοινωνία και πολιτεία.
Αντιθέτως, ο συντάκτης των Τimes Μπεν Μακιντάιρ ασχολήθηκε με το θέμα και προειδοποίησε ότι, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας -που προκάλεσαν οι πολιτικές του ΔΝΤ-, η κοινωνική συνοχή της Ελλάδας απειλείται «όπως την εποχή του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία». «Πολλοί από τους παράγοντες που διέλυσαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης διαφαίνονται και στην Ελλάδα: μαζική ανεργία, πολιτική παράλυση, φτώχεια που εξαπλώνεται, κοινωνική αναστάτωση, αυξανόμενη εγκληματική βία και αχαλίνωτη διαφθορά, διαποτισμένη με μια οξεία αίσθηση εθνικής ταπείνωσης», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Οπως και στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, η ρατσιστική αντι-μεταναστευτική ακροδεξιά στην Ελλάδα αναδύθηκε πάνω σε αυτό το χάος με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα. Οπως και στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, οι εξτρεμιστές της ακροδεξιάς βρήκαν στήριξη στην ελληνική αστυνομία και στις στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, σχεδόν η μισή ελληνική αστυνομία στηρίζει τη Χρυσή Αυγή», υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ο Μπεν Μακιντάιρ.
Νέα απόρριψη σε «κούρεμα»
Για την Ελλάδα όμως το Σαββατοκύριακο μίλησε και ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο «αγαπημένο» του θέμα, δηλαδή το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο βεβαίως και απέρριψε. Ο Σόιμπλε είπε σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» ότι «τέτοιου είδους συζητήσεις ήταν και εξακολουθούν να είναι ανοησίες» και ότι αυτό το ζήτημα ξεκαθαρίστηκε πριν από τις εκλογές. Προσέθεσε ακόμη ότι «πιθανώς στα μέσα του 2014 θα χρειαστεί να συζητηθεί το εάν και το πότε θα είναι αναγκαία μια επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2014. Υπογράμμισε όμως ότι πιθανή επιπλέον βοήθεια θα ήταν ένα πολύ μικρό μέρος των μέχρι τώρα πακέτων βοήθειας».