08/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικογενειακώς στη φυλακή

20 χρόνια κάθειρξη για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που χαρακτηρίστηκε «μιζαδόρος» κατ’ επάγγελμα. Βαριές ποινές χωρίς αναστολή και για τους Γ. Σμπώκο, Γ. Σαχπατζίδη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου.
      Pin It

20 χρόνια κάθειρξη για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που χαρακτηρίστηκε «μιζαδόρος» κατ’ επάγγελμα. Βαριές ποινές χωρίς αναστολή και για τους Γ. Σμπώκο, Γ. Σαχπατζίδη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου

 

Της Κατερίνας Κατή

 

ακης τσοχατζοπουλος καταδικηβικυ σταματη καταδικηαρετη τσοχατζοπουλου καταδικη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατ’ επάγγελμα μιζαδόρος, καθώς επί μία δεκαετία εισέπραττε πακτωλούς «μαύρου χρήματος», υπήρξε σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη ο πρώην πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ και παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της χώρας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος από χθες βαρύνεται με πρωτόδικη καταδίκη κάθειρξης 20 ετών.

 

Πρόκειται για την ανώτατη τιμωρία, το «ταβάνι», που ορίζει ο νόμος για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), για το οποίο κρίθηκε ομόφωνα ένοχος χωρίς ελαφρυντικά, με αποτέλεσμα αργά χθες το βράδυ να επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό όχι πλέον ως προσωρινά κρατούμενος αλλά εκτίνοντας την ποινή του για το σκάνδαλο με τις «χρυσές μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Τόσο το συνοπτικό σκεπτικό με το οποίο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας τεκμηρίωσε την καταδικαστική του απόφαση όσο και η ομόφωνη αποστροφή των δικαστών στο αίτημά του να του αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου («παρουσίαζε ροπή στο έγκλημα» είπαν οι εισαγγελείς), καταδεικνύουν την ποινική βαρύτητα της συμπεριφοράς του αλλά και το εύρος της ηθικής απαξίας πράξεων τις οποίες τέλεσε εκμεταλλευόμενος την υπουργική του ιδιότητα.

 

Μίζες πάνω από 55εκατ. ευρώ

 

«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν από την ακροαματική διαδικασία σε συνδυασμό με τις απολογίες των κατηγορουμένων, ερευνώντας το βασικό έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας [έχει παραγραφεί] σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου αυτό τελέστηκε από τον Ακη Τσοχατζόπουλο κατ’ εξακολούθηση, καθώς υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εθνικής Αμυνας, από την άνοιξη του 1997 μέχρι και τη λήξη της θητείας του στις 23.10.2001, ζήτησε -από κοινού και κατά μόνας- ωφελήματα για να καταρτιστούν οι συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια. Τα χρηματικά ποσά [των μιζών] υπερβαίνουν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή πλέον των 18 δισεκατομμυρίων δραχμών, και του καταβάλλονταν επί μία δεκαετία μέσω των Μπέλτσου, Αβατάγγελου, Ματαντού, Ζήγρα, Σμπώκου και Φουάντ Αλ Σαγιάντ», τονίζεται στο σκεπτικό της καταδικαστικής ετυμηγορίας, το οποίο στην κατακλείδα του αναφέρει κατηγορηματικά ότι:

 

● «Αποδείχτηκε πλήρως η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που τελέστηκε κατ’ επάγγελμα» (ποινή από δέκα έως είκοσι χρόνια κάθειρξη).

 

Καταπέλτης ήταν το δικαστήριο και για ακόμα δώδεκα κατηγορούμενους, τους οποίους ενέταξε στον σκληρό πυρήνα του «πρωταγωνιστή» του σκανδάλου, κηρύσσοντάς τους ενόχους με βάση την επιβαρυντική περίσταση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης του εγκλήματος, επίσης χωρίς να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

 

Μάλιστα το δικαστήριο κρίνοντας με ακόμα αυστηρότερα κριτήρια από αυτά των εισαγγελέων της έδρας, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί ελαφρυντικά για κάποιους εκ των κατηγορουμένων (κυρίως για όσους δεν κρίθηκαν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση), δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά σε κανέναν από τους συνολικά δεκαεπτά καταδικασθέντες, πλην του Νικ. Ζήγρα.

 

Στον εξάδελφο και πρώην επιστήθιο συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και η εισαγγελέας της έδρας «αν ο Νίκος Ζήγρας δεν έδινε τη συγκατάθεσή του να ανοίξουν λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμαστε εδώ σήμερα».

 

Αναστολές και… επικινδυνότητα

 

Αναφορικά με τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης ποινών, η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη εισηγήθηκε να παραμείνουν στη φυλακή οι κατηγορούμενοι που ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενοι, δηλαδή ο πρώην υπουργός, η σύζυγός του Βίκυ, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο Γιάννης Σμπώκος, ο Αστέριος Οικονομίδης και ο Γιώργος Σαχπατζίδης και να ανασταλεί η εκτέλεση ποινής μόνο για την Αρετή Τσοχατζοπούλου (μεγαλώνει μόνη της τρία παιδιά, τόνισε) και για τον Νίκο Ζήγρα.

 

Οπως υποστήριξε η εισαγγελέας, με την οποία συντάχθηκε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Παν. Παναγιωτόπουλος, για τους έξι που πρότεινε να μην ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους «αν βρεθούν εκτός φυλακής μπορεί να συνεχίσουν να διαπράττουν τις ίδιες αξιόποινες πράξεις, δηλαδή ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

 

Για τους υπόλοιπους οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την επανάληψη της διαδικασίας στο Εφετείο.

 

Τελικά ύστερα από διάσκεψη το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναστείλει ποινές και να οδηγηθούν στη φυλακή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο Γιάννης Σμπώκος, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης. Για τον Αστέριο Οικονομίδη, που ήταν επίσης προσωρινά κρατούμενος, ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του επιβάλλοντάς του χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής του κάθε 1η και 15η του μήνα. Για όλους τους υπόλοιπους ανέστειλε την εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής τους χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

 

«Κατ’ επίφασιν έντιμοι»

 

Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους δώδεκα που τιμωρήθηκαν πιο σκληρά, η εισαγγελέας της έδρας, Γεωργία Αδειλίνη, υποστηρίζοντας την εισήγησή της να μην τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, μίλησε για «εγκληματική δράση συνεχή, επαναλαμβανόμενη, εκτεταμένη».

 

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η δράση τους αυτή δεν ήταν παραφωνία, παρουσιάζουν ροπή στην εγκληματικότητα, ο πρότερος βίος τους ήταν κατ’ επίφασιν έντιμος».

 

Στο άκουσμα της απόφασης, ο Α. Τσοχατζόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη γυναίκα του και την κόρη του αναρωτώμενος: «Θα τις στέλνατε στη φυλακή εάν δεν είχαν το επώνυμο Τσοχατζοπούλου;».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Scroll to top