Του Τάσου Τσακίρογλου
Νέα φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προκαλεί η επίκληση από την Αγκυρα του θέματος της «αμοιβαιότητας» ανάμεσα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη, αλλά και η ανακάλυψη «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα.
Χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, σχολιάζοντας την επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου δήλωσε:
« Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και σημαίνουν πολλά για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της Ελληνικής Ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποια μειονότητα ακμάζει και ποια έχει συρρικνωθεί». Επίσης, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι ήδη από το 1981 κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Τουρκία επιδιώκει -με τη στήριξη της Ελλάδας- την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Την Κυριακή το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, δεν κάνει το ίδιο. Μάλιστα σε ειρωνικό ύφος έκανε λόγο για μια χώρα στην οποία δεν επιτρέπεται στα μέλη της «τουρκικής» μειονότητας «να επωφεληθούν από το δικαίωμα της εκλογής των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, που δεν τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, που τους έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα ελέγχου στα δικά τους ευαγή ιδρύματα, που ασκείται πίεση στα ιδρύματα του Τύπου τους, καθώς και για τους ομογενείς μας στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι παρεμποδίζονται εδώ και 40 χρόνια να τυγχάνουν παιδείας στην τουρκική και να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες». Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι προχθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.