Ο Δανός δημοσιογράφος Μάρτιν Σένσο Σόρενσεν, που καλύπτει τα έργα και τις ημέρες των νεοναζιστών στη χώρα μας, μιλά για την προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τα διεθνή ΜΜΕ «ώστε να εδραιώσουν εκ νέου τον εαυτό τους στο διεθνές ακροατήριο»
→«Στη Δανία το νεοναζιστικό κόμμα που έχει δημιουργηθεί έχει ελάχιστη απήχηση. Η πλειονόητα των πολιτών τούς περιφρονεί και κάποιοι αριστεριστές τους χλευάζουν»
Του Χρήστου Μιχαηλίδη
Πριν από περίπου 4 χρόνια, όταν πολύ λίγοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την περιορισμένη τότε, είν’ αλήθεια, δράση της Χρυσής Αυγής, στα κεντρικά γραφεία της δανέζικης εφημερίδας «Politiken» στην Κοπεγχάγη, ο τότε διευθυντής της φώναξε τον Μάρτιν Σένσο Σόρενσεν, ανταποκριτή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, για να συζητήσουν πώς θα χειριστούν «αυτό το στόρι».
«Τη βλέπαμε ακόμα ως μια περιθωριακή οργάνωση, και αποφασίσαμε να μη δημοσιεύσουμε κάτι για αυτήν, μήπως της δώσουμε και περισσότερη αξία», λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Δανός δημοσιογράφος, που εδώ και 7 χρόνια έχει ως έδρα του την Κωνσταντινούπολη αλλά, όποτε συμβαίνει «κάτι μεγάλο εδώ», παίρνει το αεροπλάνο και έρχεται.
«Μην τους υποτιμάτε»
«Κι όμως, από τότε κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε μας έλεγαν “μην τους υποτιμάτε αυτούς, γράψτε κάτι για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη ναζιστική αυτή οργάνωση’’, και δυστυχώς δεν τους ακούσαμε», συνεχίζει ο Μάρτιν Σένσο, που εννοείται ότι τις τελευταίες μέρες, με τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής και την προφυλάκιση του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, και του υπαρχηγού, Χρήστου Παππά, της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, έγινε Αθηναίος!
Μίλησε τηλεφωνικά με τον Ηλία Κασιδιάρη, με τον βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλο που τον αντικαθιστούσε όσο εκείνος ήταν υπό κράτηση, και με άλλα, κατώτερα ιεραρχικά στελέχη.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς τους χειριζόμαστε δημοσιογραφικά. Από τη μία πλευρά θέλουμε να καταλάβουμε πώς σκέφτονται και από την άλλη, όμως, δεν θέλουμε να τους δίνουμε πλατφόρμα για να κάνουν την προπαγάνδα τους», μας λέει ο Δανός ρεπόρτερ.
Με όσους χρυσαυγίτες μίλησε εδώ, εισέπραξε «μεγάλη αναστάτωση» αλλά και επιθυμία να αξιοποιήσουν τον διεθνή Τύπο «ώστε να εδραιώσουν εκ νέου τον εαυτό τους στο διεθνές ακροατήριο».
Στη Δανία υπάρχει, και είναι νόμιμο, ένα νεοναζιστικό κόμμα, που φέρει την ονομασία Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα και έχει έμβλημα τη σβάστικα. Ο Σένσο μάς λέει ότι έχει «ελάχιστη απήχηση» και ότι, όταν κατά καιρούς, κυρίως σε κάποια ναζιστική επέτειο, πραγματοποιούν παρελάσεις στους δρόμους, δεν είναι περισσότεροι από 200. «Η πλειονότητα των πολιτών τούς περιφρονεί και κάποιοι λίγοι αριστεριστές τούς χλευάζουν».
Τον ρωτήσαμε εάν το ενδιαφέρον της εφημερίδας του, τώρα, για τη σύλληψη των στελεχών της Χρυσής Αυγής υπάρχει επειδή μπορεί να ανησυχεί τους Δανούς μήπως η απότομη άνοδος των νεοναζιστών στην Ελλάδα επηρεάσει και τους ομοϊδεάτες τους εκεί.
«Τέτοιος φόβος, όχι, δεν υπάρχει, νομίζω. Ο λόγος που ήρθα από την Κωνσταντινούπολη για να καλύψω το θέμα αυτό είναι ότι είδαμε στη δράση και κυρίως στην απήχηση της Χρυσής Αυγής μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην Ευρώπη όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, σπρώχνεις στον κόσμο στην εξαθλίωση και στην απελπισία. Οι ιδέες του νεοναζισμού είναι εκεί, παντού στην Ευρώπη. Και μπορεί να εξαπλωθούν. Αυτό μας ανησυχεί» λέει ο Δανός δημοσιογράφος.
Εκ των υστέρων, έχοντας θυμηθεί ότι και η ίδια του η εφημερίδα, στην αρχή, είχε υποτιμήσει τη σημασία της Χρυσής Αυγής και είχε αποφασίσει να μην της δώσει δημοσιότητα, παραδέχεται ότι «και η ελληνική κυβέρνηση δεν τους πήρε στα σοβαρά όσο έπρεπε, και άργησε να αντιδράσει».
Η «Politiken»
Η «Politiken» είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Δανίας. Κατά το πρώτο 6μηνο του 2013 είχε καθημερινή μέση κυκλοφορία 91.984 φύλλα και τις Κυριακές 114.349. Το site της, politiken.dk, έχει 951.000 τακτικούς επισκέπτες και 12.052.612 περιστασιακούς.
Ιδρύθηκε το 1884, και περιγράφεται ως «ριζοσπαστική, κοινωνική και φιλελεύθερη εφημερίδα».
Το 1970 έσπασε την επί 65 χρόνια δέσμευσή της με το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (Radikale Venstre) και είναι έκτοτε «ελεύθερη και αδέσμευτη από κάθε οικονομικό και πολιτικό συμφέρον». Λέγεται «Ψυχωμένη Εφημερίδα της Δανίας» (Levende Avis). Εχει 400 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 170 είναι δημοσιογράφοι. Είναι, κατά βάση, συνδρομητική εφημερίδα, αφού το 93% της κυκλοφορίας της είναι από συνδρομές.