Του Μάριου Χριστοδούλου
Το «εισιτήριο» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θα κοστίσει 5,6 δισ. ευρώ και θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι.
Τον «λογαριασμό» αυτόν έστειλε χθες η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το προσχέδιο μπορεί να κατατέθηκε χθες στη Βουλή πλην όμως τελεί υπό αναθεώρηση από τη στιγμή που ο έλεγχος από την τρόικα συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015–2016 και τα νέα μέτρα που θα προβλέπει δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Δημοσιονομικό «κενό»
Το δημοσιονομικό «κενό» των 4-5 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ ότι θα παρουσιάσει η Ελλάδα τη συγκεκριμένη διετία δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Χθες προστέθηκε κι άλλο ένα. Αυτό της κάλυψης με νέα μέτρα της «τρύπας» των 930 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους ένστολους αλλά και της έκτακτης εισφοράς υπέρ του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που δεν επιβλήθηκε ποτέ στις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για επιβαρύνσεις οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν μαζί με τα υπόλοιπα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2014.
Οι φόροι το νέο έτος αυξάνουν κατά 2,5 δισ. ευρώ και η νέα «σοδειά» των εισπράξεων θα προέλθει από τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και η επίδρασή τους θα φανεί με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι πολίτες από την άνοιξη του 2014. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, η αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων (αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ) κ.ά. Το καρέ των νέων επιβαρύνσεων θα συμπληρώσει το 2014 ο ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί σε 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την άντληση 2,9 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού:
1. Στα 54,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά έσοδα του νέου προϋπολογισμού, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
2. Υστέρηση 805 εκατ. ευρώ στα έσοδα θα παρουσιάσει ο φετινός προϋπολογισμός. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται επιστροφές φόρων 723 εκατ. ευρώ, διότι σε αυτή την περίπτωση η απόκλιση θα ήταν διπλάσια (1,5 δισ. ευρώ). Πάντως, σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι επιστροφές φόρων και το 2014 που θα ανέλθουν σε 2,8 δισ. ευρώ.
3. Πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και από τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.
4. Οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους προβλέπεται να φτάσουν στα 21,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτές που θα πληρώσουν φέτος φορολογούμενοι και νοικοκυριά. Τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τη… διαφορά στα κρατικά ταμεία θα κάνει επίσης η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου όπως επίσης και το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοίκων.
5. Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία θα είναι μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ το 2014 λόγω της αρνητικής επίδρασης που προκάλεσε σε αυτά η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση. Προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 24,5 δισ. ευρώ από 24,6 δισ. ευρώ φέτος.
6. «Γκρίζα ζώνη» για τον προϋπολογισμό αποτελεί για την ώρα η «τρύπα» των 930 εκατ. ευρώ η οποία προέρχεται από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους ένστολους και η μη επιβολή της έκτακτης εισφοράς (2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων) υπέρ του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
7. Εκτακτα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ (επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ευρωπαϊκές τράπεζες SMPs και ANFAs) θα έρθουν το 2014 στα δημόσια ταμεία και αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα «σανίδα σωτηρίας» για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2013 τα συνολικά έσοδα από ANFAs και SMPs θα ανέλθουν σε 2,8 δισ. ευρώ.
8. Στα 49,4 δισ. ευρώ προσγειώνονται τα συνολικά έξοδα του κράτους για το 2014 από 52,5 δισ. ευρώ το 2013. Με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση «κόβει» δαπάνες συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες «ψαλιδίζονται» κατά 2,77 δισ. ευρώ.
9. Ο τομέας κοινωνικής ασφάλισης είναι το μεγάλο θύμα αυτών των περικοπών. Η χρηματοδότηση προς τα Ταμεία μειώνεται κατά 2,6 δισ. ευρώ το 2014, η οποία είναι αποκαλυπτική του «πακέτου» των νέων μέτρων που έρχεται και δη των περικοπών που ετοιμάζονται σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές υγείας.
10. Κατά 133 εκατ. ευρώ, στα 13,2 δισ. ευρώ, μειώνεται για το 2014 και το κονδύλι σε μισθούς και συντάξεις.