Με το βλέμμα του Μπολτάνσκι
Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης. Σήμερα εγκαινιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η έκθεση – εγκατάσταση «Βλέμματα». Με όπλα του τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, γίνεται ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους. Στη συγκινησιακά φορτισμένη εγκατάσταση, ο Μπολτάνσκι απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια των Αθηναίων αντλώντας το υλικό του από πραγματικές φωτογραφίες ταυτότητας, ενώ παράλληλα καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει ενεργά, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τον χτύπο της καρδιάς του σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά του στο διηνεκές. Εξατομικεύοντας την ανωνυμία, ανοίγει έναν διάλογο ανάμεσα στο πρόσωπο και στο απρόσωπο και μας οδηγεί να περάσουμε από το στάδιο του «κοιτάζω» στην ανώτερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας. (Διάρκεια έως 12 Ιανουαρίου 2014. Εκθεσιακός χώρος ΣΓΤ, λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 9005800.)
Ο Ινγκο Σούλτσε στο Ινστιτούτο Γκέτε
Ο Γερμανός συγγραφέας Ινγκο Σούλτσε διαβάζει αποσπάσματα από το καινούργιο βιβλίο του «Αδάμ και Εβελιν» και συνομιλεί με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και το Ινστιτούτο Γκέτε στο αμφιθέατρο (απόψε στις 8.00, Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 3661033).
Oι Πολωνοί καλλιτέχνες της Ελλάδας
«Πολωνοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα – Οι δύο όψεις του νομίσματος» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται απόψε στην αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9Α Αθήνα, τηλ.: 210 3607598).
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, ζουν και δημιουργούν στη χώρα μας κι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της καλλιτεχνικής της ζωής, αλλά και της σχετικά νέας πολυπολιτισμικής της κουλτούρας. H κοινή πολιτισμική καταγωγή δίνει συχνά στους δημιουργούς τη δυνατότητα μιας ξεχωριστής, «κωδικοποιημένης» εκφραστικότητας. Υπάρχει όμως μια τέτοια «κωδικοποίηση» στον ελεύθερο δημιουργικό κόσμο των καλλιτεχνών; Στην έκθεση εκπροσωπούνται διαφορετικές καλλιτεχνικές τάσεις και προσεγγίσεις της τέχνης αλλά το κεντρικό μοτίβο, βαθιά ριζωμένο στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση, παραμένει κοινό.
Η τέχνη, πάντα και σε κάθε της διάσταση, αντανακλά τους προβληματισμούς, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του δημιουργού. Κάθε ανθρώπινη εμπειρία, ωστόσο, και καθετί στον αληθινό κόσμο έχει δύο πλευρές, όπως είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Υπάρχει η μπροστινή όψη, υπάρχει και η πίσω πλευρά, όπως υπάρχει ο κόσμος της φαντασίας και της ψευδαίσθησης και ο πραγματικός κόσμος, αυτός που τον αγγίζουμε και γνωρίζουμε με τις αισθήσεις μας. Συμμετέχουν οι: Katarzyna Chierowska, Krystyna Kowalska Petalidou, Małgorzata Kowalska Petalidou, Iwona Lisocka-Fromm.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη Στέγη
«Μη μου τους κύκλους τάραττε… Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Μια απαγορευμένη έννοια;» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνεται (στις 7.00 στη Μικρή Στέγη) στο πλαίσιο του κύκλου «Εκπαίδευση» σε επιμέλεια Μανώλη Πιμπλή. Το θέμα θα αναλύσουν οι ομιλητές: Δημήτρης Ματθαίου, καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Κιμουρτζής, αναπληρωτής καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Κώστας Αγγελάκος, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τέως πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Συντονιστής ο Κώστας Καραβίδας, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, υποψήφιος διδάκτωρ στον Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 9005800).
Η φιλοσοφία στο Floral
Τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιο Βιρβιδάκη φιλοξενεί το «Εργοστάσιο Ιδεών» στο Cafe Floral (απόψε στις 7.00, Θεμιστοκλέους 80 – Εξάρχεια). Ο συγγραφέας της μονογραφίας «Η υφή της ηθικής πραγματικότητας», σχολικών εγχειριδίων, άρθρων κ.ά. θα συζητήσει για τη φιλοσοφία και τα ερωτήματά της, για τον ρόλο και τη μορφή που πρέπει να έχει το Πανεπιστήμιο καθώς και για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που φιλοξενήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα.