Ερωτήματα για την ΕΥΠ
Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ εκφράζει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει καταγράψει ο «κοριός» της υπηρεσίας και βλέπουν πλέον καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. και άλλοτε στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, με ερώτηση προς τον Ν. Δένδια, ζητά να μάθει αν οι παρακολουθήσεις έγιναν με την άδεια εισαγγελέα και πότε ξεκίνησαν και γιατί η ΕΥΠ δεν διαψεύδει όσα έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ρωτά ακόμη «πώς διασφαλίζεται ότι η παρακολούθηση αφορά μόνο το ποινικό μέρος και όχι το πολιτικό», ενώ εκφράζει την απορία του για την ασφάλεια των προστατευόμενων μαρτύρων.
Χ.ΙΩ.
Για τις κατοχικές οφειλές
Για πλήρη ευθυγράμμιση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορούν τον Γιάννη Στουρνάρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος και Π. Κουρουμπλής, σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» και όσα είπε για τις γερμανικές κατοχικές οφειλές. Επισήμαναν πως ο Γ. Στουρνάρας πρέπει «να απαντήσει από πού εκπορεύεται το δικαίωμά του να παραιτείται για λογαριασμό των Ελλήνων από δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα του γερμανοκατοχικού δανείου». Καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί καθυστερεί η σύσταση σχετικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής.
Ν.ΣΒ.
Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος
Μπορεί ένα κάλυμμα της κεφαλής, με ό,τι συμβολισμούς έχει, να δημιουργήσει θέμα; Και όμως, μπορεί. Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά «να αρνηθεί ευγενικά» να φορέσει το εβραϊκό «κιπά» κατά την επίσκεψή του στο μουσείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η οποία μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχολιάστηκε από τα φιλο-χρυσαυγίτικα ιστολόγια, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες έγραφαν για «ξεπούλημα στον σιωνισμό» και άλλα ηχηρά. Απέδωσαν, βέβαια, την επιλογή αυτή στα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία, όπως λένε, «καταγράφουν σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση από την κατεύθυνση του σκληρού πατριωτικού-εθνικιστικού πυρήνα για τον ρόλο εβραϊκών οργανώσεων στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις». Δημοσκόπηση… περιβόλι!
Τ.Τ.
Ενα συνονθύλευμα!
«Στέλνοντας στη Βουλή ένα λούμπεν συνονθύλευμα μπράβων του υποκόσμου, δεν δίνεται πολιτική λύση στα προβλήματα της χώρας», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος, προφανώς, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Θυμίζουμε ότι σε επίσης πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός έδειξε την «πόρτα της εξόδου» σε όσους από τη Ν.Δ. «φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή». Ξέρει, φαίνεται, ο υπουργός πως κάποιοι εντός της κυβερνώσας παράταξης δεν συμμερίζονται τις απόψεις του…
Στ.Ζ.
Τι γίνεται με τις λίστες;
Σκληρή επίθεση προς τον Γιάννη Στουρνάρα ξανά από τον Απόστολο Κακλαμάνη με αιχμή το θέμα της φοροδιαφυγής από τις διάφορες λίστες. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επικρίνει το κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, λέγοντας ότι «χαρακτηρίζεται από μέτρα υπερφορολόγησης» και κατηγορεί τον υπουργό για «άγνοια της πραγματικής φορολογικής ικανότητας των εντίμων πολιτών». Ο κ. Κακλαμάνης ζητάει από τον κ. Στουρνάρα συγκεκριμένα στοιχεία για το πού βρίσκεται ο έλεγχος για τους 22.000 φορολογούμενους που μετέφεραν περίπου 22 δισ. στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012, αλλά και για όσους βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ ή όσους αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο ή μετέφεραν χρήματα στο Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούς παραδείσους. «Μήπως τελικά υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις;» αναρωτιέται με νόημα.
Χ.ΙΩ.
Επιφυλάξεις…
Την έκπληξη της ιστοσελίδας Iskra (προσκείμενη στην Αριστερή Πλαφόρμα) προκάλεσαν οι εκτιμήσεις της Λούκας Κατσέλη, σύμφωνα με τις οποίες, ώς τα τέλη του 2013 θα έχει επισημοποιηθεί -βάσει προγραμματικής συμφωνίας- η συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους και τις πολιτικές κινήσεις Αριστερή Προοπτική και Κοινωνία Πρώτα. Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει με ημερομηνίες την «προϋπηρεσία» της προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας «ως υπουργού Οικονομίας & Ναυτιλίας και υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης ΓΑΠ» και επισημαίνει ότι «μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το ρεπορτάζ, δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ επί των λεγομένων της Λούκας Κατσέλη». Αν κρίνουμε από το σχόλιο αυτό, είναι βέβαιο ότι αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ επιφυλακτικοί με την προσέγγιση με δυνάμεις που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Δ.Κ.
Φαραωνικές ιδέες!
Λεφτά δεν έχουμε, φυσικό αέριο δεν βρήκαμε ακόμη, έχουμε όμως φαραωνικές ιδέες για το πώς η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των άλλων. Η πρόταση που κόμισαν Σαμαράς και Μανιάτης στους Ισραηλινούς να φτιάξουμε έναν αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (σ.σ.: αυτά που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη), ώστε μέσω Κρήτης να μεταφέρει το φυσικό αέριο στην ηπειρωτική Ελλάδα κι από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη ή τα Βαλκάνια. Ενα σχέδιο που, όπως άφηναν να διαρρεύσει κυβερνητικά στελέχη, το άκουσαν με ενδιαφέρον οι Ισραηλινοί, αλλά αντιπρότειναν να διασφαλιστεί πριν από όλα η χρηματοδότησή του με κοινοτικά κονδύλια. Πέρα από τις γεωστρατηγικές σκοπιμότητες της «ιδέας», υπάρχει και η οικονομική διάσταση, μια και η σοβαρότερη αδυναμία της πρότασης είναι το πολύ μεγάλο κόστος υλοποίησης που εκτιμάται ότι ξεκινά από 5 δισ. ευρώ και φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.
Β.Γ.
Εξ οικείων τα βέλη
Με συνεχείς δηλώσεις τις τελευταίες μέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Εγκεμέν Μπαγίς έχουν θέσει θέμα αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζητώντας εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη, λειτουργία τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και προστασία των «τουρκικών μειονοτήτων» σε Θράκη και Δωδεκάνησα. Η υποδοχή όμως αυτών των απόψεων στον τουρκικό Τύπο δεν ήταν και πολύ θετική, καθώς οι εφημερίδες έκαναν λόγο για «νεοεθνικιστικά και παλαιοκεμαλιστικά αντανακλαστικά», στα οποία θεωρούν ότι οφείλεται η επιμονή της κυβέρνησης να ζητάει αμοιβαία βήματα από την Ελλάδα.
Τ.Τ.
Κάθε αρχή και δύσκολη…
Την πρώτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση εδώ και 25 χρόνια έκαναν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Ιρλανδία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση, για να καλύψει τις ανάγκες χωρίς προσλήψεις, τους υποχρεώνει να δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ίδιους και για τους ασθενείς. Ο Ιατρικός Σύλλογος λέει ότι τα 3.000 μέλη του, που υπηρετούν στα 50 νοσοκομεία της χώρας, πρέπει να είναι διαθέσιμα να δουλέψουν συνήθως σε βάρδιες 36 ωρών και μπορεί να συμπληρώνουν ακόμα και 100 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση δεν το αρνείται και προσπαθεί, λέει, να βρει τρόπους για να λύσει το πρόβλημα. Πώς να το λύσει όμως όταν η τρόικα απαιτεί και το 2014, για έβδομο χρόνο, περικοπές και αυξήσεις φόρων;
Ε.Π.
Γιατί ζητούν προστασία;
Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς η «συσσώρευση» πρόθυμων μαρτύρων για να καταθέσουν με καθεστώς προστασίας, ωστόσο υπάρχει μια πολύ εύλογη απάντηση. Ανεξάρτητα από την προθυμοποίηση διαφόρων κατά καιρούς «μαρτύρων» σε μεγάλες υποθέσεις που τους εξασφαλίζει δημοσιότητα και ίσως κάποια μικρά οφέλη, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί παντού, οι μάρτυρες που συρρέουν για να καταθέσουν για τη Χρυσή Αυγή δεν ανήκουν μόνο στην κατηγορία των μετανιωμένων. Η έξοδος από τη συγκεκριμένη εγκληματική συμμορία εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά ακόμα και για τη ζωή τους, όπως κατά καιρούς έχουν ομολογήσει επώνυμα και ανώνυμα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Φοβούνται να φύγουν από μόνοι τους και προσέρχονται στη Δικαιοσύνη να πουν όσα γνωρίζουν, μήπως και η εξασφάλιση της ανωνυμίας τούς σώσει τη ζωή. Είναι τόσο απλό!
Α.Ψ.