panepistimio-sxoleio-pano

09/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρυτάνεις στο αυτόφωρο

Το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας προς τα ΑΕΙ που αρνούνται να συντάξουν καταλόγους υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα λήγει σήμερα. Φήμες ότι θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία αναστατώνουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα όλης της χώρας.
      Pin It

Το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας προς τα ΑΕΙ που αρνούνται να συντάξουν καταλόγους υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα λήγει σήμερα. Φήμες ότι θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία αναστατώνουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα όλης της χώρας

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Αντιμέτωπα με τις εισαγγελικές αρχές έρχονται σήμερα τα οκτώ Πανεπιστήμια που έχουν δεχτεί αλλά δεν εφάρμοσαν την εντολή να στείλουν (στον ΑΣΕΠ) τους καταλόγους με τα προσόντα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. Η προθεσμία που έχει δώσει ο εντολέας υπουργός Παιδείας λήγει σήμερα και οι εισαγγελείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη και Θεσσαλία (έδρες των οκτώ Ιδρυμάτων) ετοιμάζονται να συντάξουν δικογραφίες εις βάρος των αρμοδίων με την κατηγορία της απείθειας, που επισείει ποινικές διώξεις. Επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων αλλά και όσοι άλλοι κριθούν «υπεύθυνοι για τη μη αποστολή των στοιχείων» θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας, που θέλει το πόδι του εισαγγελέα στα Πανεπιστήμια, χθες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φαινόταν να προκαλεί σκεπτικισμό. Εκτός κι αν, σήμερα, το υπουργείο Παιδείας πιέσει και παρακάμψει την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να απευθυνθεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τότε, όλα είναι πιθανά και κατευθυνόμενα αποκλειστικά από τον υπουργό.

 

Αναβρασμός

 

Την ίδια στιγμή, οι συνήθεις εκβιαστικές διαρροές έχουν ήδη κυκλοφορήσει και προειδοποιούν για τις αυστηρές προθέσεις σε περίπτωση που δεν φτάσουν οι λίστες στον προορισμό τους. Μιλούν για αναδιαμόρφωση της υπουργικής απόφασης με στόχο την κατάργηση ολόκληρων κλάδων και όχι μόνο θέσεων. Κάτι, βέβαια, που ήδη ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις. Στα οκτώ πανεπιστήμια, χθες, επικρατούσε αναβρασμός, ειδικά όταν αργά το βράδυ κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι το αυτόφωρο είναι αποφασισμένο. Οι πρυτάνεις έχουν μεν επικαλεστεί τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της -συνεχιζόμενης- απεργίας των διοικητικών, αλλά δεν μένουν εκτός εκείνων των οποίων η ευθύνη για μη αποστολή των στοιχείων θα ερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνηθεί η στάση τους (αποφάσεις, πρωτοβουλίες) απέναντι στις απεργιακές αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων τις οποίες και επικαλούνται παραπέμποντας στη δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Οι ίδιοι, ωστόσο, αναφερόμενοι στη δεύτερη προσφυγή του υπουργού στη δικαστική βοήθεια, τη χαρακτήρισαν «εκτός από ξένη προς τα ακαδημαϊκά ήθη, και εντελώς αναίτια, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της».

 

Οποια μορφή και να έχει η παρέμβαση του εισαγγελέα θα πυροδοτήσει, δεν θα διευθετήσει το πρόβλημα. Ειδικά αν προτιμηθεί η αυτόφωρη διαδικασία την οποία οι εισαγγελείς στις έξι πόλεις της χώρας έχουν να σκεφτούν μέχρι και αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι λίστες παραμένουν ανολοκλήρωτες και όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα αποφασίσει να το χειριστεί το υπουργείο.

 

Στα Ιδρύματα, πάντως, θα έχει πολύ θόρυβο. Εκδηλώσεις υποδοχής πρωτοετών (σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ) ειδικά σήμερα, ημέρα εκπνοής της προθεσμίας για τις λίστες διαθεσιμότητας, άλλες δράσεις και αύριο Πέμπτη συλλαλητήριο με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια.

 

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα «δημιουργεί τεράστια προβλήματα», ωστόσο καλεί «όλους τους αρμοδίους» να μεριμνήσουν για την ελεύθερη πρόσβαση στο Ιδρυμα. Οπως λέει, «έχουν θεσμική και ηθική υποχρέωση να πράξουν το παν ώστε το Ιδρυμα να επαναλειτουργήσει».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Γιάννης Μυλόπουλος:  «Στιγματίζονται οι διώκτες»

 

γιαννης μυλοπουλοςΟ πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος υπογραμμίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.»:

 

«Από διάφορες δημοσιογραφικές πηγές διαρρέει η πληροφορία ότι το υπουργείο προτίθεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου να σύρει στα δικαστήρια διευθυντές διοικητικού και τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων που δεν έχουν καταφέρει να συντάξουν τους πίνακες που τους ζητήθηκαν και να τους αποστείλουν στο ΑΣΕΠ. Θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

 

1. Αντιπροσωπεία της Συνόδου των πρυτάνεων αποτελούμενη από το προεδρείο και τους πρυτάνεις των τριών μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας επισκέφθηκε, την περασμένη εβδομάδα, τον ανώτατο θεσμό της Δικαιοσύνης, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Κουτζαμάνη, και την ενημέρωσε σε βάθος για ό,τι συμβαίνει σήμερα στα πανεπιστήμια.

 

2. Οι πρυτάνεις των οχτώ πανεπιστημίων, των οποίων το προσωπικό τίθεται σε διαθεσιμότητα, έχουν μέχρι σήμερα λειτουργήσει, όπως πάντα άλλωστε, απολύτως στο πλαίσιο της νομιμότητας και έχουν πράξει το καθήκον τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού και εν συνεχεία με την εισαγγελική εντολή, προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των σχετικών πινάκων. Λόγοι ανωτέρας βίας όμως, και συγκεκριμένα η απεργία του διοικητικού προσωπικού, εμπόδισαν την εξέλιξη του έργου αυτού, αλλού σε μεγαλύτερο και αλλού σε μικρότερο βαθμό, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδρύματος. Η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων. Ούτε ο πρύτανης ούτε ο διευθυντής του προσωπικού διαθέτουν νόμιμο τρόπο να εξαναγκάσουν τους εργαζομένους να εργαστούν ενώ απεργούν. Αλλωστε, ο όγκος της εργασίας που απαιτείται για τη σύνταξη αυτών των πινάκων είναι ιδιαίτερα μεγάλος ώστε να μην μπορούσε αυτό να επιτευχθεί από προσωπικό ασφαλείας εντός του ελάχιστου χρονικού διαστήματος των 10 ημερών που στην πραγματικότητα είχαμε στη διάθεσή μας.

 

3. Τα οχτώ πανεπιστήμια έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με το ερώτημα της αντισυνταγματικότητας εναντίον της περί ης ο λόγος κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θέτει σε διαθεσιμότητα το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, ζητώντας την ακύρωση και αναστολή εκτέλεσής της. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και περιμένουν να δώσει την πρέπουσα λύση στην πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία η κυβέρνηση έχει προκαλέσει.

 

Κατόπιν τούτων, θεωρώ ότι η όποια κίνηση από πλευράς της πολιτείας εναντίον των πανεπιστημίων έχει έναν βαρύτατο συμβολισμό και αναμφίβολα θα στιγματίσει αυτούς που θα κινήσουν τη διαδικασία».

 

 

 

 

Scroll to top