09/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυλακίζουν τώρα και τους καταληψίες μαθητές

Επέμβαση της αστυνομίας, συλλήψεις και επιβολή ποινών περιελάμβανε η επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας.
      Pin It

Επέμβαση της αστυνομίας, συλλήψεις και επιβολή ποινών περιελάμβανε η επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας

 

«Για ποινικοποίηση των αγώνων» κάνει λόγο η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

 

ΛΑΜΙΑ Του Γιώργου Δελιχά

 

Με μια επιχείρηση τρομοκράτησης, που περιελάμβανε επέμβαση της αστυνομίας, συλλήψεις μαθητών αλλά και επιβολή ποινών φυλάκισης σε τρεις ενήλικες μαθητές και τρεις νεαρούς εξωσχολικούς που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, τερματίστηκε η κατάληψη στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, οι μαθητές του οποίου βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Μαθητές, γονείς και καθηγητές που βρέθηκαν τη χθεσινή μέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου οδηγήθηκαν συνολικά 8 άτομα νεαρής ηλικίας, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η έδρα εξάντλησε την αυστηρότητά της και «μοίρασε» ποινές φυλάκισης σε μαθητές που διεκδικούσαν ένα καλύτερο μέλλον. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 ημερών με τριετή αναστολή σε τρεις ενήλικες μαθητές (δύο αγόρια κι ένα κορίτσι) του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας, ενώ από 4 μήνες φυλάκιση επίσης με τριετή αναστολή επιβλήθηκε σε τρεις νεαρούς εξωσχολικούς που συνελήφθησαν από την αστυνομία στον χώρο της κατάληψης. Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ένας νεαρός μαθητής και μία κοπέλα που δεν προέκυψε εμπλοκή τους με την κατάληψη.

 

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους πριν από περίπου 2 εβδομάδες, ενώ το συγκεκριμένο διάστημα σε κατάληψη είχαν προχωρήσει και μαθητές αρκετών ακόμη σχολείων τόσο στη Λαμία όσο και στην υπόλοιπη Φθιώτιδα. Οι περισσότερες ωστόσο καταλήψεις έληξαν έπειτα από παρεμβάσεις της αστυνομίας και αυστηρές συστάσεις προς μαθητές και γονείς. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο 1ο ΕΠΑΛ, όπου μάλιστα πριν από λίγες ημέρες και μετά από καταγγελία γονέα στο σχολείο βρέθηκε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Λαμίας, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές και τους προειδοποίησε για τις συνέπειες στην περίπτωση που δεν σταματήσουν την κινητοποίησή τους.

 

Δεν διόρισαν ούτε δικηγόρο

 

Οι μαθητές ωστόσο συνέχισαν την κατάληψη και αργά το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας στο υπό κατάληψη κτίριο, όπου συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, απ’ όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι οι 12 ανήλικοι μαθητές, ενώ οδηγήθηκαν στα κρατητήρια οι 8 ενήλικες που πέρασαν χθες το μεσημέρι από αυτόφωρο.

 

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους ήταν σοκαρισμένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τη σύλληψη των παιδιών τους, που δεν διόρισαν ούτε δικηγόρο για την υπεράσπισή τους. «Τι να τον κάνουμε τον δικηγόρο, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν σαν εγκληματίες στα κρατητήρια, τώρα τι θέλουν, να τους καταδικάσουν κιόλας;», αναρωτήθηκαν γονείς των μαθητών λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη. Η έδρα του δικαστηρίου ρώτησε μάλιστα τους νεαρούς εάν θέλουν αναβολή της εκδίκασης, για να πάρει ωστόσο αρνητική απάντηση και η εκδίκαση της υπόθεσης να ξεκινήσει χωρίς συνήγορο υπεράσπισης.

 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταδίκη των μαθητών αλλά και των τριών εξωσχολικών, γονείς που παρευρίσκονταν στον χώρο των δικαστηρίων ξέσπασαν σε φωνές. «Είναι απαράδεκτο να φέρονται σε παιδιά λες και είναι εγκληματίες, να τους συλλαμβάνει η αστυνομία, να περνάνε τη νύχτα στο κρατητήριο και να τους «λερώνουν» το ποινικό μητρώο επειδή διεκδικούν και κινητοποιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους γονείς. Για «ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων» αλλά και για «αυταρχισμό της κυβέρνησης που, μετά την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων, καταστέλλει με τη συνδρομή της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης και τους αγώνες των μαθητών», έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους, έξω από τα Δικαστήρια της Λαμίας, μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Καταλαμβάνουν σχολεία οι γονείς στην Κρήτη

 

Οργή για τις τραγικές ελλείψεις σε Εμπαρο, Αμιρά και Ζωνιανά

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι γονείς σε χωριά της Κρήτης, αντιδρώντας στις τραγικές ελλείψεις στη δημόσια Παιδεία. Και ενώ το κύμα των καταλήψεων από τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων τείνει να κοπάσει, ένα νέο μπαράζ καταλήψεων λαμβάνει χώρα, αυτή τη φορά από τους ίδιους τους γονείς, σε δημοτικά σχολεία του νησιού.

 

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελεί το δημοτικό σχολείο της Εμπαρου στον Δήμο Βιάννου, στα νότια του Νομού Ηρακλείου, καθώς οι γονείς δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε των παιδιών τους αλλά ούτε και της μιας και μοναδικής δασκάλας που απέμεινε, καθώς το σχολείο από διθέσιο έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μονοθέσιο. «Στο σχολείο υπάρχουν 26 παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Η μία δασκάλα καλείται να τα βάλει όλα μαζί στην τάξη και να κάνει τα μαθήματα και των έξι τάξεων. Μας έστειλαν έναν δεύτερο δάσκαλο για λίγες μέρες αλλά και αυτός έφυγε.

 

Προειδοποιήσαμε για κινητοποιήσεις και πλέον δεν έχουμε άλλον τρόπο από το να βάλουμε λουκέτο στο σχολείο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Βιαννιτάκη, μία εκ των γονέων που από τη Δευτέρα παραμένουν μέρα-νύχτα μέσα στο κτίριο του σχολείου. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κατάληψη, είναι ο μόνος τρόπος να μας ακούσουν και να δώσουν σημασία στον τόπο μας» λέει η κ. Βιαννιτάκη.

 

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο χωριό Αμιρά. Και εκεί ένας μόνο δάσκαλος καλείται να κάνει μάθημα σε όλες τις τάξεις και με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και οι γονείς. Διαμηνύουν στο υπουργείο Παιδείας και σε κάθε αρμόδιο πως το σχολείο δεν θα ξαναλειτουργήσει αν δεν εμφανιστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα Ζωνιανά, στα ορεινά του Νομού Ρεθύμνου, που συχνά-πυκνά απασχολούν την αστυνομική -κυρίως- επικαιρότητα. Και εκεί το σχολείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Γονέων προχώρησε σε κατάληψη.

 

«Πολλοί δάσκαλοι αρνούνται να έρθουν στο χωριό, ενώ η αυξημένη μοριοδότηση δεν αποτελεί πλέον κίνητρο αφού οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κάβαλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

 

«Λείπουν καθηγητές από το ολοήμερο, έχουμε τμήματα που πρέπει να χωριστούν και δεν γίνεται, λείπει μονίμως γυμναστής αν και υπάρχει οργανική θέση, και όλα αυτά σε ένα σχολείο με 115 μαθητές, το μεγαλύτερο επαρχιακό σχολείο του νομού Ρεθύμνου», λέει ο κ. Κάβαλος.

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου ανοίγει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα για την περιοχή:«Κατ’ επανάληψη έχουμε λιθοβοληθεί σαν κοινωνία, χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί κανείς για το τι φταίει, αλλά και τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της μόρφωσης στα απομακρυσμένα χωριά».

 

 

Scroll to top