Σκληραίνει τη στάση της η Δικαιοσύνη στην υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης τον Απρίλιο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», για την οποία έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα
→Η πρόταση είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια η Ολομέλεια Εφετών στη Θεσσαλονίκη έχει ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή για μόλις τρεις υποθέσεις
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Ανεβαίνει… ο πήχης στην υπόθεση των Σκουριών. Τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή προτείνει με έγγραφό του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, Αννα Μιχαλοπούλου. «Δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη ανακριτή, αλλά είναι ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση υπό την αιγίδα του το εφετείο», τονίζει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 15702 έγγραφό του, της 7ης Οκτωβρίου 2013, κατόπιν αναφορών της εισαγγελέως πρωτοδικών Χαλκιδικής, ενός εκ των εμπλεκόμενων κατοίκων στην υπόθεση και ενός δικηγόρου των Πατρών που έχει έννομο συμφέρον, για την ποινική δικογραφία της 27ης Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», προτείνει να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής για την περαίωση της ανάκρισης που ήδη διενεργεί η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.
Τι αναφέρει ο εισαγγελέας
Αναφέρει συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης: «Στην προκειμένη περίπτωση χρήζουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 29, παρ. 2, 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εν όψει του ότι πρόκειται για υπόθεση εξαιρετικής φύσεως, η οποία έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και για την οποία δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη ανακριτή, αλλά είναι ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση υπό την αιγίδα του το εφετείο, για να προσδώσει το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης και την προδικασίας γενικά. [...] Είναι ενδεικτικό σε σχέση με τις αντιδράσεις μέρους του τοπικού πληθυσμού και τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ότι από 12 Απριλίου 2013 που κάηκε, δεν λειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής».
Και καταλήγει: «Αλλωστε η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής που χειρίζεται ήδη την υπόθεση, πλην των άλλων δικογραφιών που έχει χρεωθεί, χειρίζεται και την εξίσου σοβαρή συναφή δικογραφία που αφορά μεταγενέστερα επεισόδια στον ίδιο χώρο, όταν από τους αντιδρώντες πυροβολήθηκε αστυνομικός και ως εκ ούτου είναι ανθρωπίνως αδύνατο να χειριστεί και αυτή την υπόθεση».
Η πρόταση του κ. Γιαννάκη είναι εξαιρετικά σπάνια για τα ποινικά χρονικά της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 25 χρόνια, η ολομέλεια εφετών στη Θεσσαλονίκη έχει ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή για μόλις τρεις υποθέσεις:
● Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ελληνικά, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προυποθέσεις.
● Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για το διαβόητο οικονομικό σκάνδαλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».
● Το 2007 για την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ από τη Βέροια που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Βρίσκονται στη φυλακή
Συνολικά 20 άτομα -κάτοικοι της Βορειαοανατολικής Χαλκιδικής στην πλειονότητά τους- κατηγορούνται για την «επίθεση» στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Από αυτούς έχουν προφυλακιστεί τέσσερις -δύο τον περασμένο Απρίλιο και άλλοι δύο τον Ιούλιο-, ενώ περίπου οι μισοί έχουν περάσει από το γραφείο του ανακριτή για απολογίες. Μεταξύ των κακουργηματικών κατηγοριών που τους βαρύνουν, αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, του εμπρησμού, της ληστείας και άλλες.
Στο μεταξύ, αύριο, στις 5.30 το απόγευμα, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η επιτροπή αλληλεγγύης για τους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέματα:
● Η Χαλκιδική ως παράδειγμα καταστολής και η θεωρία των δύο άκρων.
● Η επιχείρηση κατασκευής τράπεζας DNA, τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα.
● Ενημέρωση για τις 4 προφυλακίσεις και τις πρόσφατες διώξεις αγωνιστών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
● Συζήτηση για τον σχεδιασμό δράσεων για την άμεση αποφυλάκιση των 4 προφυλακισμένων αγωνιστών.
Σε κινητοποίηση καλεί τους Αθηναίους η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική, που έχει συγκροτηθεί στην Αττική, για να γίνουν «δράσεις αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια σε μία εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ». Την Κυριακή στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής στον χώρο του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. «Οταν βάζουν στο στόχαστρο τους αγωνιστές της Χαλκιδικής, μας βάζουν όλους. Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι και δικός μας αγώνας», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.