Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

51bΠολλοί το βλέπουν, λίγοι το συνειδητοποιούν, ελάχιστοι το συμμερίζονται: Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ καθαρές εισροές κεφαλαίων τους δέκα τελευταίους μήνες από το εξωτερικό, το ελληνικό Χρηματιστήριο εξελίσσεται αυτή την περίοδο σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα διεθνώς για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

 

Το μεγάλο «κόλπο» των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών μέσω των περιβόητων warrants (δικαιώματα αγοράς μετοχών), η επικείμενη υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές από τον Νοέμβριο, το πρόγραμμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων αλλά και οι καλλιεργούμενες προσδοκίες για τερματισμό της ύφεσης από το 2014, αποτελούν μαγνήτη για σωρεία κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων, τα οποία αναζητούν υπεραποδόσεις από καθημαγμένες οικονομίες, όπως η ελληνική όπου τα πάντα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες, που «επαναπατρίζουν» κεφάλαια στη χώρα μέσω ξένων εταιρειών, είχαν τοποθετήσει σε ελληνικές μετοχές πάνω από 996 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές ξεπερνούν το 1,14 δισ. ευρώ από πέρυσι τον Ιούνιο. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εισροών αφορά αποκλειστικά τις 25 μετοχές μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης και τις ελληνικές τράπεζες.

 

Θεσμικά χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στο Λονδίνο, αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι, Γάλλοι, Γερμανοί αλλά και χαρτοφυλάκια από φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Κέιμαν, το Λουξεμβούργο κ.α. εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τους τελευταίους 15 μήνες, με τους ξένους επενδυτές να ελέγχουν σήμερα το 45,73% της συνολικής αξίας του Χ.Α. (σ.σ. χωρίς να υπολογίζεται η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες) έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2007 που καταγράφονται σταθερά κάθε μήνα θετικές ροές κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο από το εξωτερικό, ωστόσο τα ποσά που επενδύονται αυτή την περίοδο απέχουν πολύ από το να αναπληρώσουν τις εκροές συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν στο Χ.Α. την περίοδο από τον Αύγουστο του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2012, όταν ο γενικός δείκτης έχασε το 91% της αξίας του.

 

Στις 1.110 μονάδες ο δείκτης

 

Οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ανέβει 22% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 133% σε σύγκριση με τα χαμηλά δωδεκαετίας (471 μονάδες) που είχαν υποχωρήσει πέρυσι τον Ιούνιο, παρ’ όλα αυτά ο αγοραστικός πυρετός που πυροδοτείται από τις τοποθετήσεις ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων δεν λέει να… πέσει.

 

Χθες ο γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.110 μονάδες (+1,46%) επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά του περασμένου Μαΐου, ενώ μόνο μέσα στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αυξήθηκε κατά 23% αγγίζοντας τα 26,3 δισ. ευρώ.

 

Scroll to top