Την… αποτυχία του προαναγγέλλει ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος
Του Χάρη Ιωάννου
Σε προαναγγελία της… αποτυχίας του στον ρόλο που αναλαμβάνει προχώρησε χθες ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, την ίδια ώρα που ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου λύση για το χρέος και για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Στην αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διάδοχος του «ιπτάμενου» Στ. Σταυρίδη στην ηγεσία τού ΤΑΙΠΕΔ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι εποχή αγοραστών και η αγορά βρίσκεται εν υπνώσει.
Αυτός είναι εξάλλου και ο βασικότερος λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε ώς τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του». Πρόσθεσε ακόμη: «Φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσω την αποτυχία, όμως δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια αγορά που έχει προβλήματα και που όλοι είναι επιφυλακτικοί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».
Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ: «Η χώρα προσπάθησε να πουλήσει τη ΔΕΠΑ, τελικά ήρθε μόνον ένας αγοραστής ο οποίος μας χόρεψε στο ταψί επί μήνες, άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού και τελικά αποσύρθηκε».
Παρ’ όλα αυτά δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι θα προχωρήσει με ταχύτατα βήματα στην εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου. «Μπορεί αύριο οι αξίες να είναι χαμηλότερες ή μπορεί και υψηλότερες. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι διατεθειμένο να περιμένει εσαεί προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη τιμή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί εκποίησης του δημόσιου πλούτου, λέγοντας ότι «πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ αφορά αναξιοποίητη γη που είναι συνήθως καταπατημένη» και πρόσθεσε ότι «είμαστε από τα λίγα κράτη που λόγω οθωμανικής αυτοκρατορίας έχουμε μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία θα αποτελέσει και τη λύση που έχουμε στα χέρια μας».
Με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «καλή ιδέα» την έκδοση ομολόγων με ρήτρα γης.
Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μανιατόπουλου ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «λευκό», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιατόπουλος ήταν μέχρι χθες πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Στο ναδίρ η κτηματαγορά
Η φορολογική λαίλαπα που πλήττει την ακίνητη περιουσία αλλά και το υψηλό κόστος συναλλαγών (κόστος μεταβιβάσεων) καθώς και η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου έχουν ρίξει στο ναδίρ την ελληνική κτηματαγορά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, 180.000 ακίνητα βρίσκονται υπό το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ, Θόδωρο Μητράκο, η πολύ χαμηλή ζήτηση σε μια αγορά με μεγάλο απόθεμα ακινήτων προς πώληση και υπερβάλλουσα προσφορά έχει αποτέλεσμα τη μείωση των ονομαστικών τιμών των νέων κατοικιών κατά 30,8%, ενώ οι αξίες σε πραγματικούς όρους υποχώρησαν κατά 37%.
Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.
Η εικόνα των τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά 44,4% και αν προστεθεί η μείωση πριν από το 2009, τότε οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 55%, ανέφερε σε συνέδριο για τα ακίνητα ο Θ. Μητράκος.
Τα στοιχεία της ερευνας της ΤτΕ δείχνουν ότι οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων θα διαμορφωθούν στις 30.000 και μόνο το 15% αυτών γίνεται με τραπεζική χρηματοδότηση από το 80% προ κρίσης.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας από την οικοδομή, καθώς οι επενδύσεις σε νέα κτίρια διαμορφώθηκαν κάτω του 1 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, έναντι 7 δισ. ευρώ το 2007.
Α. Σπηλιώτη