→Νίκος Χουντής: Αν συνεχιστούν οι πολιτικές των Μνημονίων, ο φασισμός θα εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χτες στο Στρασβούργο η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, χωρίς ωστόσο να λείπουν δηλώσεις που υιοθετούν τη «θεωρία των δύο άκρων». Ενδεικτική του κλίματος ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της λιθουανικής προεδρίας και εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ε.Ε., Γιουταύκας Λεσκεβίτσιους, που υποστήριξε ότι «κάθε μορφή πολιτικού εξτρεμισμού είναι απαράδεκτη, είτε προέρχεται από τη Δεξιά είτε από την Αριστερά».
Την «πάσα» έλαβε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφενός συμφώνησε με τη δήλωση του Λιθουανού προεδρεύοντος και αφετέρου ανακοίνωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης, για προγράμματα μνήμης που αφορούν τα εγκλήματα του ναζισμού και του σταλινισμού στην Ευρώπη». Δεν δίστασε, δε, να συσχετίσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τους νεκρούς της Marfin, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι του εξτρεμισμού στην Ευρώπη είναι υπαρκτοί, όποια μορφή κι’αν έχουν, όπως κι αν εμφανίζονται».
Από τη Ν.Δ. ο Γιώργος Παπανικολάου επέλεξε να σταθεί «στο πρόβλημα του εξτρεμισμού απ’ όπου κι αν προέρχεται», αλλά και να ψέξει την παρέμβαση του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. «Οι άδικες επιθέσεις του προέδρου Σβόμποντα δεν μπορούν να αποτελούν ευρωπαϊκή λύση και είναι ατυχείς και άστοχες» δήλωσε ο ευρωβουλευτή της Ν.Δ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, τόνισε στην ομιλία του ότι «αν συνεχιστούν οι πολιτικές των Μνημονίων, ο φασισμός θα εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη», ενώ στάθηκε και «στην κραυγαλέα έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα των τεράστιων μεταναστευτικών ροών, όπως δείχνει ο υγρός τάφος της Λαμπεντούζα». Τόνισε, πάντως, ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κατ’ επίφαση Δημοκρατία, καθώς έχουμε μια κυβέρνηση της οποίας το μοναδικό καθήκον είναι να υπακούει κατά γράμμα στις απαιτήσεις των δανειστών».
«Φαινόμενα όπως ο φασισμός εμφανίζονται όπου υπάρχει σοβαρή οικονομική δυσπραγία» δήλωσε η Συλβάνα Ράπτη από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «υπάρχουν και αίτια πέραν της οικονομικής λιτότητας για την εμφάνιση των νεοναζιστικών φαινομένων». Ο Μαριλένα Κοππά, από την πλευρά της, σημείωσε ότι «η ακροδεξιά τρέφεται από την κρίση» καθώς και ότι «χρειάστηκε η δολοφονία του Π. Φύσσα για να κινητοποιηθούν οι αρχές και ν’ αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».
Νίκος Σβέρκος