→Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Νίκος Αναστασιάδης
Του Τάσου Τσακίρογλου
Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τις συνομιλίες περί το Κυπριακό, με την Τουρκία αλλά και τον ξένο παράγοντα να είναι οι επισπεύδουσες πλευρές και τη Λευκωσία να επιμένει ότι το «διαδικαστικό» πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο, προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση. Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κάρολο Παπούλια και τον Αντώνη Σαμαρά, με τον τελευταίο να τον ενημερώνει για τις επαφές του σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Στο μεταξύ η κινητικότητα για το Κυπριακό είναι σημαντική, καθώς την Αγκυρα επισκέφθηκε ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Οζντί Ναμπίλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια δήλωσε ότι χρονικός ορίζοντας των διαπραγματεύσεων είναι ο Μάρτιος του 2014 και ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο νησί. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο «πριν από τη σχεδιαζόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου, στις 4 Νοεμβρίου». Ωστόσο, λίγο αργότερα τα Ηνωμένα Εθνη διέψευσαν ότι έχει οριστεί ραντεβού των δύο ηγετών, κάνοντας λόγο για «πιθανή ημερομηνία», με την προϋπόθεση ότι «στο μεταξύ θα έχει συμφωνηθεί η κοινή δήλωσή τους». Μέχρι σήμερα, πάντως, οι επαφές μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία επί της διαδικασίας, αφού δεν έγινε εφικτό να συμφωνηθεί ούτε κοινό ανακοινωθέν.
Στο πλαίσιο των «χιαστί» συναντήσεων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Αγκυρα ο Κύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ την Αθήνα ο Τουρκοκύπριος απεσταλμένος Οσμάν Ερτούγ. Πάντως, δεν λείπουν οι επικρίσεις ότι το σχήμα αυτό είναι ενταγμένο στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για τετραμερή διάσκεψη, το οποίο απέρριπτε παγίως η Ελλάδα, καθώς αναβαθμίζει σε ρόλο συνομιλητή τους εκπροσώπους του ψευδοκράτους. Ερωτήματα προκαλεί, επιπροσθέτως, η δήλωση Νταβούτογλου, ότι «μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει το επίπεδο και να υπάρξουν διαφορετικές συναντήσεις», προσθέτοντας: «Ευχής έργον είναι να συνομιλήσουμε οι τέσσερις πλευρές και να λάβουμε μαζί την πιο σωστή απόφαση. Εγώ το θεωρώ αυτό μια αρχή».