Αυτή τη φορά κανείς δεν περιμένει από τα έργα σύγχρονης τέχνης να δέσουν ή να συνομιλήσουν με τα αριστουργήματα της αρχαιότητας. Πενήντα εφτά καλλιτέχνες τα πρόσφεραν για να βγουν στο σφυρί, αφού πρώτα μείνουν στις αίθουσες του ΕΑΜ για δύο μήνες
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Πενήντα εφτά καλλιτέχνες, μερικοί πρώτης γραμμής, εκθέτουν τις σύγχρονες δημιουργίες τους πλάι πλάι με τα αριστουργήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Προσφορά» εξαπλώνεται στις σημαντικότερες αίθουσες του επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου κι αποσκοπεί σ’ αυτό που σημαίνει ο τίτλος της. Οι καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους για την ενίσχυση των σκοπών του πρώτου μουσείου της χώρας, αφού «τα οικονομικά του είναι σε αθλιότητα». Επειτα από δύο μήνες, θα δημοπρατηθούν και τα 2/3 από τα έσοδα θα διατεθούν στο ΕΑΜ.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον φορέα «Συμμαχία για την Ελλάδα», που συστάθηκε το 2010 με σκοπό ειδικές δράσεις που ενισχύουν τον πολιτισμό, τον τουρισμό ή το περιβάλλον και τον εθελοντισμό αλλά και τονώνουν την αγορά. Μέλη της «Συμμαχίας» είναι σημαντικά ιδρύματα κι επιχειρήσεις όπως: Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Marfin Investment Group, ΟTE, Cosmote, Γερμανός, Eurobank-Ergasias, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΒ Βασιλόπουλος, Olympic air, Coca-Cola 3E, Elpedison Energy Α.Ε. κ.ά.
Ορισμένοι από αυτούς τους φορείς, κι αρκετοί ακόμα, θα ενισχύσουν την προσπάθεια αγοράζοντας κάποιο έργο. Ωστόσο οι πρώτοι και μεγαλύτεροι αρωγοί της προσπάθειας είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Αυτοί που προσφέρουν την «πρώτη ύλη» κι ας περνούν δύσκολα κι οι ίδιοι, αφού οι πωλήσεις έργων σύγχρονης τέχνης έχουν σημειώσει κάθετη πτώση – ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 50% στην αγορά.
«Αυτή η έκθεση δεν έχει τον ρόλο της σύγκρισης και του δεσίματος των σύγχρονων έργων με τα κλασικά αριστουργήματα. Η απόσταση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχουν συμβολισμοί, δεν γίνεται αντιπαράθεση, απλά παράθεση. Ο σκοπός της είναι ευγενής», είπε ο δρ Γεώργιος Κακαβάς, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι ενδεικτικός ο τίτλος τόσο του εισαγωγικού σημειώματος («Ενα πανόραμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στη σκιά των αγαλμάτων του ΕΑΜ») όσο και του επιμελητή της έκθεσης Μάνου Στεφανίδη («Κρήδεμνον ή Σύγχρονη τέχνη υπό τη Σκιάν των Αγλαών Μορφών»).
Οι σύγχρονες δημιουργίες παρεμβάλλονται δίπλα δίπλα με τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής γλυπτικής, ωστόσο μένουν «κάτω από τη σκιά των παππούδων τους». Θα διεκδικήσουν την προσοχή των επισκεπτών και θα τους διαμηνύσουν ότι η τέχνη συνεχίζει να μεγαλουργεί στη σύγχρονη Ελλάδα. Ομως, αν και για καλό σκοπό, η συνεύρεση δεν είναι πάντα ιδανική κι επιτυχής. Γι’ αυτό και οι πρώτοι επισκέπτες που έτυχε να τα δουν -όπως εξήγησαν οι διοργανωτές το στήσιμο της έκθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί- δεν έγραψαν και τα καλύτερα στο βιβλίο των επισκεπτών του ΕΑΜ. Και μπορεί σήμερα να μην αποτελεί «ταμπού» ούτε για την Ελλάδα η συνύπαρξη των κλασικών με τα σύγχρονα -η έκθεση έχει εξάλλου την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου-, ωστόσο η συγκεκριμένη δεν ξέρουμε αν γινόταν κατά τον ίδιο τρόπο, αν δεν υπήρχε η οικονομική ανάγκη.
ΙΝFΟ: Συμμμετέχουν οι: Kalos & Klio, Αγγελίδης, Αγγελίδου, Αδαμάκης, Αλτουνιάν, Ανανίδας, Αναστασάκος, Αναστασίου, Ανδρουτσάκης, Α. Αντωνόπουλος, Γ. Αντωνόπουλος, Ασημακόπουλος, Βατανίδης, Βέντζι, Βέργη, Γαβαλάς, Γεωργίου, Γιαγιάννος, Δεβετζής, Δημητρακοπούλου, Διακουμής, Διαμάντης, Ελευθεριάδη, Ζουμπουλάκης, Κανά, Κανιάρης, Κηπουρός, Κούκος, Κουτρούλης, Μανουσάκης, Μάτσα, Μουσμουλίδης, Μπαλτογιάννης, Οικονόμου, Παλλαντζάς, Παναγιωτίδης, Παπαγιάννη, Παπαγιάννης, Παπαδημητρίου, Παπαμιχαλόπουλος, Παπατζανάκη, Παρχαρίδης, Παυλοπούλου, Πουρσανίδης, Ραζής, Σάμιος, Σανταμούρης, Σκούρτης, Σπάρταλης, Στεφάνου, Τανιμανίδης, Τζερμιάς, Τρανός, Τσαλαματά, Χάρος, Χρονοπούλου, Χρυσικός. Διάρκεια 15/10-15/12/13.