Η ελληνική κρίση έκαμψε τις αντιμονοπωλιακές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγορά
Των Χαράς Τζαναβάρα, Κώστα Μοσχονά
Ως τις 18 του μηνός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά των μετοχών της Olympic Air από την Aegean, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας! Το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί τα 20 εκατ.
Στο σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι ούτως ή άλλως η Olympic Air θα έπαυε σύντομα να λειτουργεί και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί το μονοπώλιο της Αegean. Ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες του ρώτησαν εγγράφως τον περασμένο Ιούλιο τη Marfin Investment Group (MIG), στην οποία ανήκει η Olympic Air, η οποία απάντησε ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της εταιρείας. Ο Ισπανός επίτροπος προειδοποίησε πάντως ότι οι υπηρεσίες του θα παρακολουθούν στενά τη διαχείριση της δεσπόζουσας θέσης από την Aegean, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών… «Είναι σαφές ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης και δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, η Olympic Air θα ήταν αναγκασμένη, σε κάθε περίπτωση, να εγκαταλείψει την αγορά σύντομα. Ως εκ τούτου, εγκρίναμε τη συγκέντρωση, δεδομένου ότι δεν έχει καμία πρόσθετη επίπτωση στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Χ. Αλμούνια. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι λόγω της κρίσης, η ζήτηση επιβατικών πτήσεων εσωτερικού με αναχώρηση από την Αθήνα μειώθηκε κατά 26%: από 6,1 εκατομμύρια επιβάτες το 2009 σε 4,5 εκατομμύρια το 2012. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2013 (6,3% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Επιπλέον, ως προς τον αριθμό των διαδρομών που εξυπηρετούν οι δύο εταιρείες, διαφορετική ήταν η εικόνα το 2011, όταν η Επιτροπή απαγόρευσε την εξαγορά, αφού τότε εξυπηρετούσαν 17 διαδρομές, εκ των οποίων εννέα δημιουργούσαν προβλήματα ανταγωνισμού. Σήμερα, η Aegean και η Olympic εκτελούν ανταγωνιστικά δρομολόγια σε επτά διαδρομές, εκ των οποίων οι πέντε εξυπηρετούνται μόνον από αυτές. Επιπλέον, η έρευνα αγοράς έδειξε ότι δεν είναι πιθανή η είσοδος άλλων αεροπορικών εταιρειών στο άμεσο μέλλον σε καμία από αυτές τις διαδρομές. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Olympic Air θα λειτουργεί ως θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Aegean και θα ξεκινήσει η ενοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών. Σε χθεσινή ανακοίνωση της Aegean αναφέρεται μάλιστα ότι η κάθε εταιρεία θα διατηρήσει το όνομα, το σήμα, το πτητικό έργο και τον στόλο της. «Μεγαλώνουν οι ευθύνες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Θ. Βασιλάκης και υποσχέθηκε οικονομίες κλίμακας που θα οδηγήσουν σε χαμηλούς ναύλους. «Η συμφωνία θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της MIG», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο όμιλος της Marfin, που αποδέχεται ότι, πέρα από τα έσοδα της εξαγοράς, θα μειωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του κατά 117,8 εκατ. ευρώ, που απορρέουν από συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών.
Αντιδράσεις
Για θετική εξέλιξη στις αερομεταφορές και τον τουρισμό της χώρας κάνει λόγο η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
Από τη μεριά του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης κατηγορεί τη Ν.Δ. γιατί το 2009 είχε πουλήσει την Ολυμπιακή, που ήταν ταυτισμένη με την Ελλάδα, απαξιώνοντας προηγουμένως τον εθνικό αερομεταφορέα και φορτώνοντας το Δημόσιο με 1,8 δισ. ευρώ. «Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ιδιωτικοποίηση έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας», επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι ο Α. Βγενόπουλος υποσχόταν πως «θα την καθιστούσε πρωταθλήτρια στους αιθέρες». Κατηγορεί ως «ανεπαρκή και αναποτελεσματική» την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, προβλέποντας αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.