Samaras-Antonis-thema

11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από δυο χωριά για τα δύο άκρα

Εντονη δυσαρέσκεια από πολλά στελέχη της Ν.Δ. για τη γραμμή του Μαξίμου έναντι Χ.Α. και Αριστεράς, χωρίς πάντως να έχει συγκροτηθεί οργανωμένη τάση από τους διαφωνούντες.
      Pin It

Εντονη δυσαρέσκεια από πολλά στελέχη της Ν.Δ. για τη γραμμή του Μαξίμου έναντι Χ.Α. και Αριστεράς, χωρίς πάντως να έχει συγκροτηθεί οργανωμένη τάση από τους διαφωνούντες

 

Της Αλίκης Μάτση

 

αντωνης σαμαρας γ. στουρναρας βουληΕντονότατη δυσαρέσκεια υπάρχει εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τουλάχιστον για δύο από τα μείζονα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το μέγαρο Μαξίμου: τη θεωρία των δύο άκρων, αλλά και τη δυστοκία για την απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

 

Και στο μεν πρώτο έμμεσος αποδέκτης των σχολίων, των μηνυμάτων ή και των ερωτήσεων που κατατίθενται στη Βουλή είναι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Στο δε δεύτερο, αποδέκτης είναι ο τσάρος της Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, εναντίον του οποίου η δυσαρέσκεια βαίνει αυξανόμενη μέρα με τη μέρα.

 

Πάντως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση που θα αντιταχθεί συντεταγμένα στις επιλογές του πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Πράγμα που αποδέχεται και ένα μέρος του περιβάλλοντος Σαμαρά, γι’ αυτό και ίσως δεν υπάρχει έντονη ανησυχία για τυχόν ρήξη με απρόβλεπτες εξελίξεις για το μέλλον της δικομματικής κυβέρνησης.

 

Αλλωστε και οι ίδιοι οι βουλευτές διατείνονται ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να τη βάλουν σε σωστό δρόμο. Η κίνηση του βουλευτή της Ν.Δ., Αρη Σπηλιωτόπουλου, να καταθέσει προχθές την ερώτηση για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την ΕΥΠ προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, επισήμως διαδίδεται ότι αντιμετωπίζεται με «ελαφρά δυσαρέσκεια» από το μέγαρο Μαξίμου.

 

Παρακολουθήσεις

 

Είναι σαφές ότι η ερώτηση του βουλευτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίθεσής του στη θεωρία των δύο άκρων. Συνεργάτες του μάλιστα έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο ίδιος έκανε την αυτονόητη κίνηση που θα περίμενε να κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το μέγαρο Μαξίμου ωστόσο επέλεξε, μέσω διαρροών, να τον εντάξει στην ίδια ομάδα με τον έτερο βουλευτή της καραμανλικής πτέρυγας Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος δημόσια, και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» αλλά και χθες, έχει εκφραστεί κατά της θεωρίας των δύο άκρων. Τα περί ομάδας προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση και τη διάψευση του κ. Παυλόπουλου μέσω γραπτής ανακοίνωσής του. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως οι κ. Παυλόπουλος και Σπηλιωτόπουλος δεν είναι οι μόνοι αντιτιθέμενοι. Υπάρχουν και αρκετοί ακόμη που έχουν σοβαρότατες αντιρρήσεις, παρότι δεν έχουν εκφραστεί δημόσια. Και μολονότι δεν συγκροτούν «ομάδα», μεμονωμένα καθιστούν σαφές ότι, αν η «γραμμή» παραμείνει η ίδια, δεν πρόκειται να την εκφράσουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποχωρήσουν από το κόμμα. Σε μια υπερβολική αποστροφή βουλευτής μάς έλεγε πως «αν δεν αλλάξουμε ως Ν.Δ., τότε θα καταλήξουμε όλοι στην… Αριστερά».

 

To επίδομα θέρμανσης

 

Η επιταγή βουλευτών της Ν.Δ., κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης είναι προφανής και μόνο από το γεγονός ότι μέχρι ώρας έχουν κατατεθεί δύο τουλάχιστον σχετικές ερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών.

 

Η σιωπή του Γ. Στουρνάρα έχει εκνευρίσει παρά πολλούς εντός Ν.Δ., ακόμη δε και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Κάποιοι έχουν την άποψη ότι πρέπει να δοθεί, αλλιώς «θα πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο, αφού ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς». Αλλες όμως οι βουλές της τρόικας, όπως παραδέχονται, πολλώ δε μάλλον μετά τη σύσταση της Κομισιόν για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Η δήλωση Στουρνάρα χθες, με την οποία δεν απέκλεισε ουσιαστικά τη λήψη και νέων, διαρθρωτικών μέτρων, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Και έκανε πολλούς να του διαμηνύσουν στο παρασκήνιο να μην τολμήσει να τα φέρει στη Βουλή διότι απλούστατα «δεν περνάνε».

 

Λέγεται επίσης ότι αρκετοί θα έβλεπαν με ευχαρίστηση την αντικατάσταση του τσάρου και μάλιστα άμεσα. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όμως πληροφορούμαστε ότι τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. «Οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές είναι σε οκτώ μήνες. Οι όποιες πολιτικές εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά, αναλόγως και των αποτελεσμάτων, και τότε προφανώς ο πρωθυπουργός θα σκεφτεί αν θα κρατήσει ή όχι τον κ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση», ήταν η απάντηση στο ερώτημα της «Εφ.Συν.».

 

Scroll to top